Schaap met de pootjes in de lucht

29 november 2022

Zo af en toe komen onze medewerkers en vrijwilligers ook buiten ons werkgebied in actie. Zo ook vorige week. Linette, verantwoordelijk voor communicatie en fondsenwerving binnen onze stichting, wandelde een klompenpadroute op de Veluwe, samen met haar zus. Daar zagen ze ver in een weiland een schaap liggen met vier pootjes in de lucht.

Normaal zit Linette veilig op kantoor en laat ze de acties over aan de ambulancechauffeurs. Maar zij waren nu natuurlijk niet in de buurt. Er hing ook nergens een telefoonnummer van de boer. Een schaap kan zich niet zelf weer rechtop krijgen en op de rug liggen is heel gevaarlijk. Het gas dat de pens aanmaakt kan er dan niet uit. Normaal boert het schaap dit uit tijdens het herkauwen. Het gevolg is dat het gas gaat uitzetten en de longen verdrukt, waardoor het schaap kan stikken.

Er zat niets anders op: Linette moest in actie komen. Ze klom met haar zus over het hek en liep rustig naar het schaap. Ze wist wel dat je een schaap niet zomaar kunt omrollen, maar wat was nu precies de goede manier? Gelukkig is er Google! Terwijl haar zus oplas wat ze moest doen, zette ze het schaap op zijn kont. Zo liet ze hem een tijdje zitten. Hij was flink aan het borrelen en boeren. Hij stribbelde niet tegen en bleef rustig zitten.

Na een paar minuten gaf ze het schaap een extra zetje, waardoor hij op vier poten terecht kwam. Het scheelde niet veel of het dier lag weer op de grond, want hij liep alsof hij een vat whiskey had opgedronken. Gelukkig was het een verstandig dier en bleef hij even stilstaan om op kracht te komen. En ook direct om te plassen. Schapen kunnen wel poepen als ze op hun rug liggen, maar niet plassen. Er lag een flinke hoeveelheid drollen op de plek waar het dier had gelegen. Blijkbaar lag hij al een tijd op zijn rug. Ook het feit dat hij direct ging plassen, wijst daarop.

De rest van de kudde liep op een ander weiland. Er zat geen hek of sloot tussen de weilanden, dus ze konden hun eigen gang gaan. Het schaap liep steeds een beetje stabieler en bij twijfel bleef hij weer even wachten. Met wat geduld komt hij er wel weer! Nu maar hopen dat hij niet nog een keer op zijn rug gaat liggen.

Lees verder onder de foto’s.

Hoe help je een schaap weer rechtop? Informatie van de Dierenbescherming!
Je kunt een schaap niet zo even omrollen en weer op de poten zetten. Hierdoor loopt het dier een grote kans op een maagkanteling. Als een dierenarts dit niet op tijd behandelt, overlijdt het schaap. Rol een schaap dus niet naar links of naar rechts om.

Stap voor stap een schaap omdraaien

  • Help het dier via de kont weer op de poten. De achterpoten moeten eerst de grond raken.
  • Trek niet teveel aan de wol, dan ontstaan er allerlei bloeduitstortingen. Het beste kun je het schaap in de oksels pakken. Omdat het soms wel 60-70 kilo weegt, is het verstandig het schaap met zijn tweeën op te tillen.
  • Als het schaap op de kont getild is, kun je het beter even laten zitten. Er komt dan weer zuurstof naar de spieren en de organen krijgen weer meer ruimte. Als een schaap niet meewerkt, doe het dan in etappes. Zo kan het lichaam met de organen zich weer aanpassen aan de nieuwe situatie.
  • Rol het schaap daarna voorzichtig door, over zijn kont naar voren, zodat hij weer op vier poten komt te staan.

Een schaap dat op tijd geholpen wordt, zal meestal binnen 10 minuten gaan grazen. Een schaap dat langer op de rug heeft gelegen, slingert in het begin bij het lopen. Blijf er dan altijd bij zodat het dier niet in de sloot valt. Pas als de dronkemansloop over is en het dier gaat grazen, lijkt het grootste gevaar geweken. Aan de hoeveelheid drollen bij de kont van een verwenteld schaap, is vaak in te schatten hoe lang het dier er al ligt. Een schaap poept namelijk gewoon door als het op de rug ligt. Plassen lukt echter niet. Een schaap dat direct plast als het overeind gezet wordt, heeft vaak een lange tijd op de rug gelegen.

Kun je niet zelf in actie komen, of lukt het niet, waarschuw dan zo mogelijk de boer of bel de politie of 144 voor hulp van bijvoorbeeld de dierenambulance.

 

Deel dit bericht!

Meer actieverhalen

Help ons de dieren helpen!