Zie je een dier dat in acute nood of levensgevaar verkeert? Bel ons direct!

070 - 328 28 28

Deel dit bericht!

Gevonden dieren

Kijk of het dier een zichtbaar identificatiekenmerk heeft, zoals een halsband met penning waar contactgegevens op staan. Als je contactgegevens vindt, probeer dan zo snel mogelijk de eigenaar te bereiken.

Heeft het dier geen identificatiekenmerk of kun je de eigenaar niet bereiken, dan wordt het lastiger. Wij halen op dit moment in Den Haag geen gezonde katten op, omdat het asiel een opnamestop heeft. Je kunt zelf bij de buren navraag doen, je kunt de kat een belbandje omdoen, raadpleeg altijd de website van Amivedi voor alle vermiste en gevonden huisdieren en neem eventueel contact op met de vrijwilligers met chipreaders via Facebookpagina 070 vermist/gevonden om te kijken of zij een chip kunnen uitlezen. Gezonde kittens halen we wel op en vangen we voorlopig op in ons hospitaal. Voor zieke en gewonde katten verandert er niets en rijden wij altijd.

Voor gezonde gevonden honden en katten in Zoetermeer kun je bellen naar dierentehuis Zoetermeer: 079-3425290. Voor gezonde gevonden honden en katten in Rijswijk en in Pijnacker-Nootdorp kun je ons bellen op 070-3282828. We brengen die dieren naar ‘t Julialaantje in Zoetermeer.

Probeer de vogel eerst in een doosje of in iets anders te zetten waar het niet uit kan. Als het om een roofvogel gaat of als je de vogel liever niet aanraakt, zet er dan een doos of een wasmand overheen. Daarna kun je telefonisch contact met ons opnemen. Wij stellen je een aantal vragen over de toestand van de vogel. In de meeste gevallen halen wij de vogel op en brengen deze naar de vogelopvang. In sommige gevallen is dat niet nodig en is een paar uur rust in een donkere beschermende doos voldoende om het dier te laten opknappen. Dit is vaak het geval als de vogel tegen een raam gevlogen is. Uiteraard kun je de vogel ook zelf naar de vogelopvang brengen. Zie Vogelopvang de Wulp in Den Haag.

Wij halen ook schildpadden op. Schildpaddenopvang Harkema (088-4440777) heeft een ontheffing om letterschildpadden op te vangen en wij mogen als dierenambulance deze schildpadden (en ook andere schildpadden) vervoeren en kortdurend opvangen. Als je een schildpad tegen komt en het lukt je redelijk makkelijk om hem te vangen, dan is dat een teken dat hij verzwakt is. Je kunt ons dan bellen en wij halen hem bij je op. Als je wilt weten wat voor soort schildpad het is, kun je overdag altijd bellen met onze meldkamer. Maak een foto van de schildpad en overleg met onze centralist. Als het dier zichtbaar gewond is halen wij hem natuurlijk zo snel mogelijk op.

Als je een ziek of gewond vosje tegenkomt, neem dan telefonisch contact met ons op. Voer vossen nooit! Raak een vos nooit aan, zij kunnen besmet zijn met de vossenlintworm die ook besmettelijk is voor de mens. Ben je toch in aanraking gekomen met een vos, was dan zo snel mogelijk je handen en kleren. Bovendien is een vos een zeer schuw dier dat gemakkelijk bijt.

Probeer het dier eerst te vangen en in huis, een schuur, garage of afgezette tuin te houden, zodat het niet weg kan. Laat het dier liever niet alleen. Een gewond dier probeert zich meestal te verplaatsen, waardoor de verwondingen kunnen verergeren. Neem vervolgens telefonisch contact met ons op.
Als het om een huisdier gaat, kijk dan eerst of het dier een zichtbaar identificatiekenmerk heeft, zoals een halsband met penning waar contactgegevens op staan. Als je contactgegevens vindt, probeer dan zo snel mogelijk de eigenaar te bereiken. Heeft het dier geen identificatiekenmerk of kun je de eigenaar niet bereiken, neem dan zo snel mogelijk telefonisch contact met ons op.

Probeer de duif in een doosje te zetten of iets anders waar het niet uit kan. Als je de duif liever niet aanraakt, zet er dan een doos of een wasmand overheen. Nederlandse post- en sierduiven hebben in Nederland een ring om hun pootje, waar een cijfer- en lettercombinatie op staat. Je kunt deze cijfer- en lettercombinatie invoeren op de website van de Nederlandse Postduivenhouders Organisatie. Zo kun je contact opnemen met de eigenaar. De meeste duivenhouders komen hun vogel graag ophalen. Lukt dit niet, dan kun je telefonisch contact met ons opnemen.

De gemeente is verantwoordelijk voor gevonden dode huisdieren binnen de gemeentegrenzen. Voor de gemeenten Den Haag, Rijswijk, Zoetermeer en Pijnacker-Nootdorp voeren wij deze taak uit en halen het dier op. Wij controleren of het dier een chip heeft om op die manier de eigenaar te achterhalen. Mocht dit niet het geval zijn, dan geven wij de beschrijving van het dier door aan de vermiste dierenorganisaties Amivedi of de Dierencentrale. Wij bewaren het overleden dier maximaal twee weken voor het geval de eigenaar zich meldt.

Voor dode in het wild levende dieren die zich op straat bevinden, bijvoorbeeld een vogel, egel of eekhoorn, kun je telefonisch contact met ons opnemen. Wij verwijderen in opdracht van de gemeenten in de regio dode dieren van straat. Als je zelf een dood dier opruimt, draag dan altijd handschoenen vanwege de hygiëne.

Levende en dode dieren langs de snelweg kun je telefonisch bij ons melden. Het is belangrijk dat je de plek waar het dier zich bevindt zo nauwkeurig mogelijk aan ons doorgeeft. Let daarom op het eerstvolgende kilometerpaaltje. Wij gaan na of het dier zich in ons rijgebied bevindt. Als dit niet het geval is, verwijzen wij je naar een andere dierenambulance. Dode vogels langs de snelweg hoef je niet bij ons te melden. Deze worden door Rijkswaterstaat verwijderd.

Als je een jonge vogel hulpeloos aantreft in het bos of in je tuin, betekent dit nog niet altijd dat de vogel ook echt hulpeloos is. Jongen van broedvogels met open nesten zoals merels, lijsters of houtduiven verlaten meestal vroeg het nest. Zij leren vervolgens pas vliegen. De ouders zijn dan wel altijd in de buurt en je kunt het beste het jong met rust laten en de situatie op afstand observeren. Als het jong zich echter in een gevaarlijke situatie bevindt, bijvoorbeeld op straat of nog te jong is om voor zijn eigen veiligheid en voedselvoorziening te zorgen (nog in dons kleed, verenkleed onvolledig, geen staart), kun je proberen het nest te vinden en het dier erin terugzetten. De ouders stoten het niet af zoals bij zoogdieren het geval is. Je kunt telefonisch contact met ons opnemen als:
– Het jong gewond is;
– Het jong doorweekt is;
– Het jong al een hele dag niet meer gevoerd is en/of je denkt dat beide ouders er niet meer zijn;
– Het nest zodanig stuk is, dat het niet meer hersteld kan worden.

Het is niet eenvoudig te beoordelen of een egel hulp nodig heeft. In de volgende gevallen kun je telefonisch contact met ons opnemen om te overleggen. Zorg er wel voor dat het dier ergens in of onder zit, zodat het niet weg kan.
– Een egel waar veel vliegen omheen zwermen;
– Een egel die zichtbaar gewond is;
– Een egel die zich moeizaam voortbeweegt, loopt te slingeren of omvalt;
– Een egel die op zijn zij of plat op zijn buik ligt en zich bij aanraking niet of nauwelijks oprolt, slap is of koud aanvoelt;
– Egels die verstrikt zitten in een net of in een gat of een vijver zijn gevallen;
– Jonge egels die je overdag aantreft en waarvan je vermoedt dat de moeder er niet meer voor zorgt.

Geef egels nooit melk of ander voedsel.

Met name in de winter kun je regelmatig een zeehond aantreffen op het strand. Meestal gaat het om een gezonde, goed doorvoede zeehond, die even ligt te rusten. Als je een zeehond ziet liggen in de zogenaamde ‘banaanhouding’, dan zie je een gezonde zeehond, die rust. Zie je een gewonde zeehond, met wondjes of bloed, of een zeehond die helemaal platligt, neem dan telefonisch contact met ons op. Benader het dier niet zelf, zeker niet om foto’s te maken, want je veroorzaakt onnodig stress bij het dier. Bovendien kunnen ze behoorlijk bijten. Laat gezonde zeehonden op het strand dus met rust.

Konijn: Als je een hol vindt van wilde jonge konijntjes en de moeder is nergens te zien, is het beter het hol niet te verstoren. Het is normaal dat de moeder niet in de nabijheid van het nest is. Graaf je per ongeluk een hol open en zie je babykonijntjes, maak het hol dan snel weer dicht en laat het verder met rust. Als je een konijntje vindt dat niet groter is dan een volwassen vuist, neem dan telefonisch contact met ons op. Probeer het diertje warm te houden, bijvoorbeeld in een handdoek. Geef jonge konijnen nooit melk of ander voedsel.
Haas: Als je een jong haasje in een weiland vindt, kun je ervan uitgaan dat het nooit ver van het nest is. Een haasje rent niet weg, maar duikt in elkaar. Het is heel normaal een haasje al heel jong alleen aan te treffen. Haasjes worden namelijk, in tegenstelling tot konijnen, geboren met de oogjes open en een volwaardige vacht. Na de geboorte kunnen ze meteen lopen en verlaten vrijwel direct het nest. De jongen krijgen nog twee weken eten van de moeder, waarna ze op eigen benen kunnen staan. Raak een jong haasje niet aan, want dan wordt hij nooit meer door zijn moeder geaccepteerd.

Bij hevige storm of bij het omhakken van bomen gebeurt het wel eens dat een nest jonge eekhoorns beschadigd of vernield wordt. Als je een nest jonge eenhoorns op de grond aantreft, neem dan telefonisch contact met ons op. Probeer de diertjes warm te houden, bijvoorbeeld in een handdoek. Geef jonge eekhoorns nooit melk of ander voedsel.

Huisdieren

Wij vangen vogels op. Als je afstand wilt doen van je vogel(s), kun je met ons contact opnemen via 070-3282828.

Wij vangen geen gezonde katten, honden en knaagdieren op waarvan de eigenaar bekend is en wij bemiddelen niet bij herplaatsingen. Als je afstand wilt doen van je huisdier, kun je terecht bij één van onderstaande dierenasielen.

Voor honden en katten:
Haags Dierencentrum in Den Haag 070-3661806
Dierenasiel en pension ’t Julialaantje 
in Rijswijk: 070-3902192
Nationale Dierenzorg 
in Wassenaar: 070-5179852
Dierentehuis Zoetermeer in Zoetermeer: 079-3425290

Voor konijnen en knaagdieren:
Knaagdierenopvang ’t Knagertje in Den Haag 070-440 0940
Het Knaaghof in Rijswijk 088-811 3400

Je wilt er natuurlijk niet aan denken, maar er komt een moment dat je afscheid moet nemen van je huisdier. Je hebt hem een mooi leven bezorgd en andersom heeft hij jou liefde, gezelschap en zoveel meer gegeven. Daar hoort een afscheid bij. We zetten de mogelijkheden voor je op een rij.

Cremeren

Je kunt voor jouw overleden huisdier kiezen voor een individuele crematie of voor een groepscrematie. Bij een individuele crematie kun je zelf bepalen wat je met het as wilt doen. Bij een groepscrematie kan dat niet.

Je kunt je overleden huisdier op afspraak zelf brengen bij een huisdierencrematiorium of je laat hem thuis ophalen. Crematoria komen op afspraak aan huis. Ook kun je ons vragen om het dier naar een crematorium te brengen. Hiervoor geldt het huidige ambulancetarief.

Crematoria bieden altijd gelegenheid om rustig afscheid te nemen van jouw overleden huisdier.

Haaglanden Huisdieren Cematorium
Orionstraat 8 in Den Haag
Tel: 070-3825500

Dierencrematorium Den Haag
Zinkwerf 39 in Den Haag
Tel: 070-3292409

SHCN Dierenuitvaartcentrum Nootdorp
Ambachtshof 6 in Nootdorp
Tel: 088-0331600

Uitvaartcentrum voor huisdieren
Argonstraat 5 in Zoetermeer
Tel: 079-3610909

Zelf begraven

Als je een koopwoning hebt, dan mag je je overleden huisdier in je eigen tuin begraven. Let op: bij een huurwoning mag dit niet!

Als je jouw huisdier in je eigen tuin wilt begraven, zorg er dan voor dat het graf minimaal een meter diep is en dat jouw overleden huisdier los in het graf of in een afbreekbare doos of kist ligt. Je mag geen plastic en andere niet-afbreekbare materialen gebruiken voor het begraven van een dier.

Begraven

Net als voor mensen zijn er ook voor dieren begraafplaatsen. In onze regio bijvoorbeeld Dierenbegraafplaats Zevenhoven en Dierenbegraafplaats Oud-Rijswijk.

Dierenbegraafplaats Zevenhoven
Hogedijk 10 in Zevenhoven
Tel: 0172 408 340

Dierenbegraafplaats Oud-Rijswijk
Sir Winston Churchilllaan 233 in Rijswijk
Tel: 070-3361160

Destructie

Je kunt ook kiezen voor destructie. Dit houdt in dat het lichaam van jouw overleden huisdier wordt verwerkt tot diermeel en vetten die als brandstof kunnen dienen. Dit gebeurt volgens de Nederlandse destructiewet. Overleden huisdieren kunnen een gevaar opleveren voor de volksgezondheid. Het doel van de destructiewet is het voorkomen van hinder, gevaar of schade voor de openbare gezondheid.

Destructie wordt vaak verward met groepscrematie, maar een destructieproces is onvergelijkbaar met een crematie.

In Nederland is Rendac het enige bedrijf dat destructies mag uitvoeren. Zij halen overleden dieren op bij dierenartspraktijken en dierenambulances. Wil je jouw overleden huisdier aanbieden voor destructie? Neem contact met ons op voor het laten ophalen of voor het maken van een afspraak om je overleden huisdier langs te brengen via 070-3282828.

De tarieven voor destructie zijn:

  • vogeltje e.d.: € 2,50
  • cavia / konijn: € 5,00
  • kat: € 8,00
  • hond onder 25 kg: € 15,00
  • hond boven 25 kg: € 25,00
  • geit / schaap: € 25,00

 

Je kunt je vermiste huisdier opgeven bij onderstaande organisaties die als doel hebben vermiste huisdieren weer te verenigen met hun eigenaar.

Stichting Amivedi: www.amivedi.nl of telefonisch:
Amivedi Den Haag voor katten: 088-0064602
Amivedi Den Haag voor honden en andere dieren (GEEN KATTEN): 088-0064636
Amivedi Rijswijk, Leidschendam-Voorburg e.o. (Wassenaar): 088-0064607
Amivedi Delft e.o. (Ypenburg, Pijnacker, Nootdorp): 088-0064635
Amivedi Zoetermeer: 088-0064664

Wat vaak ook werkt is het inzetten van de Facebookgroepen voor vermiste huisdieren uit jouw regio en het laten weten in de buurtapps.

Wij verlenen eerste hulp aan huisdieren met eigenaar en verzorgen vervoer naar een dierenarts. Je moet wel zelf een afspraak maken bij een dierenarts. Als je door omstandigheden zelf niet mee kunt naar de dierenarts, haalt de chauffeur het dier bij je op, gaat ermee naar de dierenarts en brengt het dier na het consult weer bij je terug. De kosten voor het vervoer vind je op deze website onder het kopje Ambulance-Privéritten.

Als je vervoer nodig hebt van je huisdier naar een pension of een asiel binnen de regio kun je ons inschakelen. Je moet wel zelf afspraken met de pension-/asielhouder maken over het onderbrengen tijdens vakantie of afstand doen van het dier. Als je niet zelf meegaat naar het pension/asiel, moet de pension-/asielhouder wel weten dat wij het dier komen brengen. De kosten voor het vervoer vind je op deze website onder het kopje Ambulance-Privéritten.

Wij kunnen jouw overleden huisdier bij je komen ophalen. Je kunt de mogelijkheden voor begraven of cremeren telefonisch met ons bespreken of met de chauffeur die jouw overleden huisdier komt ophalen.

Wij hebben een ambulance- en hospitaalfunctie en wij zijn geen pension voor gezonde dieren met eigenaar.

Dierenmishandeling en -verwaarlozing

Dierenmishandeling van alle dieren of dieren verwaarlozing van huisdieren kun je melden bij het Landelijk Meldnummer Dierenmishandeling 144.

Help ons de dieren helpen!