Wat te doen bij…
  1. Home
  2.  » 
  3. Ambulance
  4.  » Wat te doen bij…

Zie je een dier dat in acute nood of levensgevaar verkeert? Bel ons direct!

070 - 328 28 28

Deel dit bericht!

Gevonden dieren

Probeer het dier te vangen en in huis, een schuur, garage of afgezette tuin te houden, zodat het niet weg kan. Kijk of het dier een zichtbaar identificatiekenmerk heeft, zoals een halsband met penning waar contactgegevens op staan. Als je contactgegevens vindt, probeer dan zo snel mogelijk de eigenaar te bereiken. Heeft het dier geen identificatiekenmerk of kun je de eigenaar niet bereiken, neem dan zo snel mogelijk telefonisch contact op met ons via 070-3282828. Voor gezonde gevonden honden en katten in Zoetermeer kun je bellen naar dierentehuis Zoetermeer: 079-3425290.

Als je een waterschildpad tegen komt die er op het eerste oog gezond uitziet haal deze dan niet uit de natuur weg.
Als het om een roodwang, geelwang, geelbuik of zaagrugschildpad gaat die niet gewond is halen wij deze niet op.
Bij twijfel kan er overdag gebeld worden met onze meldkamer.
Maak een foto van de schildpad en overleg met onze centralist.
Als het dier wel zichtbaar gewond is halen wij deze wel op.

Voor meer informatie kijk op:
https://www.rvo.nl/onderwerpen/agrarisch-ondernemen/beschermde-planten-dieren-en-natuur/invasieve-exoten/gevonden-dierlijke-invasieve-exoten

Als je een ziek of gewond vosje tegenkomt, neem dan telefonisch contact met ons op. Voer vossen nooit! Raak een vos nooit aan, zij kunnen besmet zijn met de vossenlintworm die ook besmettelijk is voor de mens. Ben je toch in aanraking gekomen met een vos, was dan zo snel mogelijk je handen en kleren. Bovendien is een vos een zeer schuw dier dat gemakkelijk bijt.

Probeer het dier eerst te vangen en in huis, een schuur, garage of afgezette tuin te houden, zodat het niet weg kan. Laat het dier liever niet alleen. Een gewond dier probeert zich meestal te verplaatsen, waardoor de verwondingen kunnen verergeren. Neem vervolgens telefonisch contact met ons op.
Als het om een huisdier gaat, kijk dan eerst of het dier een zichtbaar identificatiekenmerk heeft, zoals een halsband met penning waar contactgegevens op staan. Als je contactgegevens vindt, probeer dan zo snel mogelijk de eigenaar te bereiken. Heeft het dier geen identificatiekenmerk of kun je de eigenaar niet bereiken, neem dan zo snel mogelijk telefonisch contact met ons op.

Probeer de duif in een doosje te zetten of iets anders waar het niet uit kan. Als je de duif liever niet aanraakt, zet er dan een doos of een wasmand overheen. Nederlandse post- en sierduiven hebben in Nederland een ring om hun pootje, waar een cijfer- en lettercombinatie op staat. Je kunt deze cijfer- en lettercombinatie invoeren op de website van de Nederlandse Postduivenhouders Organisatie. Zo kun je contact opnemen met de eigenaar. De meeste duivenhouders komen hun vogel graag ophalen. Lukt dit niet, dan kun je telefonisch contact met ons opnemen.

De gemeente is verantwoordelijk voor gevonden dode huisdieren binnen de gemeentegrenzen. Voor de gemeenten Den Haag, Rijswijk, Zoetermeer en Pijnacker-Nootdorp voeren wij deze taak uit en halen het dier op. Wij controleren of het dier een chip heeft om op die manier de eigenaar te achterhalen. Mocht dit niet het geval zijn, dan geven wij de beschrijving van het dier door aan de vermiste dierenorganisaties Amivedi of de Dierencentrale. Wij bewaren het overleden dier maximaal twee weken voor het geval de eigenaar zich meldt.

Voor dode in het wild levende dieren die zich op straat bevinden, bijvoorbeeld een vogel, egel of eekhoorn, kun je telefonisch contact met ons opnemen. Wij verwijderen in opdracht van de gemeenten in de regio dode dieren van straat. Als je zelf een dood dier opruimt, draag dan altijd handschoenen vanwege de hygiëne.

Levende en dode dieren langs de snelweg kun je telefonisch bij ons melden. Het is belangrijk dat je de plek waar het dier zich bevindt zo nauwkeurig mogelijk aan ons doorgeeft. Let daarom op het eerstvolgende kilometerpaaltje. Wij gaan na of het dier zich in ons rijgebied bevindt. Als dit niet het geval is, verwijzen wij je naar een andere dierenambulance. Dode vogels langs de snelweg hoef je niet bij ons te melden. Deze worden door Rijkswaterstaat verwijderd.

Probeer de vogel eerst in een doosje of in iets anders te zetten waar het niet uit kan. Als het om een roofvogel gaat of als je de vogel liever niet aanraakt, zet er dan een doos of een wasmand overheen. Daarna kun je telefonisch contact met ons opnemen. Wij stellen je een aantal vragen over de toestand van de vogel. In de meeste gevallen halen wij de vogel op en brengen deze naar de vogelopvang. In sommige gevallen is dat niet nodig en is een paar uur rust in een donkere beschermende doos voldoende om het dier te laten opknappen. Dit is vaak het geval als de vogel tegen een raam gevlogen is. Uiteraard kun je de vogel ook zelf naar de vogelopvang brengen. Zie Vogelopvang de Wulp in Den Haag of Wildopvang Delft in Delft.

Als je een jonge vogel hulpeloos aantreft in het bos of in je tuin, betekent dit nog niet altijd dat de vogel ook echt hulpeloos is. Jongen van broedvogels met open nesten zoals merels, lijsters of houtduiven verlaten meestal vroeg het nest. Zij leren vervolgens pas vliegen. De ouders zijn dan wel altijd in de buurt en je kunt het beste het jong met rust laten en de situatie op afstand observeren. Als het jong zich echter in een gevaarlijke situatie bevindt, bijvoorbeeld op straat of nog te jong is om voor zijn eigen veiligheid en voedselvoorziening te zorgen (nog in dons kleed, verenkleed onvolledig, geen staart), kun je proberen het nest te vinden en het dier erin terugzetten. De ouders stoten het niet af zoals bij zoogdieren het geval is. Je kunt telefonisch contact met ons opnemen als:
– Het jong gewond is;
– Het jong doorweekt is;
– Het jong al een hele dag niet meer gevoerd is en/of je denkt dat beide ouders er niet meer zijn;
– Het nest zodanig stuk is, dat het niet meer hersteld kan worden.

Het is niet eenvoudig te beoordelen of een egel hulp nodig heeft. In de volgende gevallen kun je telefonisch contact met ons opnemen om te overleggen. Zorg er wel voor dat het dier ergens in of onder zit, zodat het niet weg kan.
– Een egel waar veel vliegen omheen zwermen;
– Een egel die zichtbaar gewond is;
– Een egel die zich moeizaam voortbeweegt, loopt te slingeren of omvalt;
– Een egel die op zijn zij of plat op zijn buik ligt en zich bij aanraking niet of nauwelijks oprolt, slap is of koud aanvoelt;
– Egels die verstrikt zitten in een net of in een gat of een vijver zijn gevallen;
– Jonge egels die je overdag aantreft en waarvan je vermoedt dat de moeder er niet meer voor zorgt.

Geef egels nooit melk of ander voedsel.

Met name in de winter kun je regelmatig een zeehond aantreffen op het strand. Meestal gaat het om een gezonde, goed doorvoede zeehond, die even ligt te rusten. Als je een zeehond ziet liggen in de zogenaamde ‘banaanhouding’, dan zie je een gezonde zeehond, die rust. Zie je een gewonde zeehond, met wondjes of bloed, of een zeehond die helemaal platligt, neem dan telefonisch contact met ons op. Benader het dier niet zelf, zeker niet om foto’s te maken, want je veroorzaakt onnodig stress bij het dier. Bovendien kunnen ze behoorlijk bijten. Laat gezonde zeehonden op het strand dus met rust.

Konijn: Als je een hol vindt van wilde jonge konijntjes en de moeder is nergens te zien, is het beter het hol niet te verstoren. Het is normaal dat de moeder niet in de nabijheid van het nest is. Graaf je per ongeluk een hol open en zie je babykonijntjes, maak het hol dan snel weer dicht en laat het verder met rust. Als je een konijntje vindt dat niet groter is dan een volwassen vuist, neem dan telefonisch contact met ons op. Probeer het diertje warm te houden, bijvoorbeeld in een handdoek. Geef jonge konijnen nooit melk of ander voedsel.
Haas: Als je een jong haasje in een weiland vindt, kun je ervan uitgaan dat het nooit ver van het nest is. Een haasje rent niet weg, maar duikt in elkaar. Het is heel normaal een haasje al heel jong alleen aan te treffen. Haasjes worden namelijk, in tegenstelling tot konijnen, geboren met de oogjes open en een volwaardige vacht. Na de geboorte kunnen ze meteen lopen en verlaten vrijwel direct het nest. De jongen krijgen nog twee weken eten van de moeder, waarna ze op eigen benen kunnen staan. Raak een jong haasje niet aan, want dan wordt hij nooit meer door zijn moeder geaccepteerd.

Bij hevige storm of bij het omhakken van bomen gebeurt het wel eens dat een nest jonge eekhoorns beschadigd of vernield wordt. Als je een nest jonge eenhoorns op de grond aantreft, neem dan telefonisch contact met ons op. Probeer de diertjes warm te houden, bijvoorbeeld in een handdoek. Geef jonge eekhoorns nooit melk of ander voedsel.

Huisdieren

Je kunt je vermiste huisdier opgeven bij onderstaande organisaties die als doel hebben vermiste huisdieren weer te verenigen met hun eigenaar.

Stichting Amivedi: www.amivedi.nl of telefonisch:
Amivedi Den Haag voor katten: 088-0064602
Amivedi Den Haag voor honden en andere dieren (GEEN KATTEN): 088-0064636
Amivedi Rijswijk, Leidschendam-Voorburg e.o. (Wassenaar): 088-0064607
Amivedi Delft e.o. (Ypenburg, Pijnacker, Nootdorp): 088-0064635
Amivedi Zoetermeer: 088-0064664

Wat vaak ook werkt is het inzetten van de Facebookgroepen voor vermiste huisdieren uit jouw regio en het laten weten in de buurtapps.

Wij vangen geen gezonde dieren op waarvan de eigenaar bekend is en wij bemiddelen niet bij herplaatsingen. Als je afstand wilt doen van je huisdier, kun je terecht bij één van onderstaande dierenasielen.

Voor honden en katten:
Haags Dierencentrum in Den Haag 070-3661806
Dierenasiel en pension ’t Julialaantje 
in Rijswijk: 070-3902192
Nationale Dierenzorg 
in Wassenaar: 070-5179852
Dierentehuis Zoetermeer in Zoetermeer: 079-3425290

Voor konijnen en knaagdieren:
Knaagdierenopvang ’t Knagertje in Den Haag 070-440 0940
Het Knaaghof in Rijswijk 088-811 3400

Wij verlenen eerste hulp aan huisdieren met eigenaar en verzorgen vervoer naar een dierenarts. Je moet wel zelf een afspraak maken bij een dierenarts. Als je door omstandigheden zelf niet mee kunt naar de dierenarts, haalt de chauffeur het dier bij je op, gaat ermee naar de dierenarts en brengt het dier na het consult weer bij je terug. De kosten voor het vervoer vind je op deze website onder het kopje Ambulance-Privéritten.

Als je vervoer nodig hebt van je huisdier naar een pension of een asiel binnen de regio kun je ons inschakelen. Je moet wel zelf afspraken met de pension-/asielhouder maken over het onderbrengen tijdens vakantie of afstand doen van het dier. Als je niet zelf meegaat naar het pension/asiel, moet de pension-/asielhouder wel weten dat wij het dier komen brengen. De kosten voor het vervoer vind je op deze website onder het kopje Ambulance-Privéritten.

Wij kunnen jouw overleden huisdier bij je komen ophalen. Je kunt de mogelijkheden voor begraven of cremeren telefonisch met ons bespreken of met de chauffeur die jouw overleden huisdier komt ophalen.

Wij hebben een ambulance- en hospitaalfunctie en wij zijn geen pension voor gezonde dieren met eigenaar.

Dierenmishandeling en -verwaarlozing

Dierenmishandeling van alle dieren of dieren verwaarlozing van huisdieren kun je melden bij het Landelijk Meldnummer Dierenmishandeling 144.

Cremeren

Je kunt jouw overleden huisdier - op afspraak - zelf brengen bij een huisdierencrematiorium. Laat je je huisdier liever thuis ophalen, dan kan dat ook. Crematoria komen op afspraak aan huis. Ook kun je ons vragen om het dier door te laten brengen naar het crematorium. Hiervoor geldt dan het huidige ambulancetarief.

Goed afscheid nemen is heel belangrijk en daarom is er bij de crematoria altijd gelegenheid om rustig afscheid te kunnen nemen van jouw overleden huisdier.

 

Wij helpen dieren in nood! 

  • met vervoer en opvang
  • van zieke, gewonde en gevonden dieren
  • zowel gezelschapsdieren als in het wild levende dieren
  • in Den Haag, Leidschendam-Voorburg, Rijswijk, Wassenaar, Zoetermeer en Pijnacker-Nootdorp.