De laatste weken krijgen we vrij veel meldingen over jonge egels. Zo ook over dit diertje van twee weken oud…
Een oplettende mevrouw vond het baby-egeltje op een fietspad, vlakbij geparkeerde auto’s. Het liep te snuffelen en zocht naar eten of zijn moeder of allebei. Mevrouw zocht eerst grondig de omgeving af of moeder-egel in de buurt was. Maar helaas… geen moeder te bekennen. Ze nam het egeltje daarom mee naar binnen. Op straat zou het namelijk overgeleverd zijn aan verkeer en honden en zeer waarschijnlijk ondervoed raken.
Gelukkig had mevrouw egelvoer in huis. In haar tuin komen namelijk vaker egels eten, schuilen of overwinteren. De baby-egel was zo hongerig dat hij inderdaad wat van het voer at. Maar weer buiten zetten was geen optie. Dat zou het egeltje niet overleven. Mevrouw belde daarom ons en wij brachten het diertje naar Egelopvang Den Haag in Kijkduin. Daar kan hij lekker aansterken, groeien en in winterslaap gaan!
Diezelfde week werd er nog een kleine egel gevonden, dit keer in het Papaverhof (Bloemenbuurt). Het diertje was ongeveer vijf weken oud en ook hij is naar de egelopvang gebracht.
Lees verder onder de foto’s!
egeltje van vijf weken oud egeltje van twee weken oud
Jonge egels in november
Jonge egels in november komen vaker voor. Deze egels komen dan uit de tweede leg: een laat nestje. De moeders gaan na zo’n acht weken weg om hun eigen winterslaap voor te bereiden. Maar niet elk kleintje is er dan al klaar voor om zichzelf te redden. Gelukkig worden deze dieren vaak gevonden en naar de opvang gebracht. Meer dan de helft daarvan maakt daardoor een goede doorstart en overleeft. In de natuur zouden zij het in hun eentje zeker niet redden.
Wat biedt de egelopvang?
Egeltjes onder de 200 gram gaan naar thuiszorg, tot ze minstens 250 gram wegen en geen warmtematje meer hoeven. In thuiszorg worden ze extra bijgevoerd en kan er sneller worden ingegrepen als het niet goed gaat. Daarna gaan ze naar de opvang, om verder aan te sterken. Meestal gaan ze daarna nog naar een uitwenlocatie, waar ze leren zelf eten te zoeken en krijgen zo nodig bijvoering. Na de winterslaap worden ze in het voorjaar in de vrije natuur uitgezet.
Wat te doen als je een egel vindt?
Mocht jij een egel vinden en het volgende is van toepassing, dan moet je hulp inschakelen!
– Als de egel in/op je hand past is hij voor het najaar te klein om nog groot genoeg te groeien, voordat de winterslaap begint.
– Zie je vliegen, kraaien en eksters in de buurt, en/of reageert het dier amper, dan is er iets ernstigs aan de hand.
– Als je een egeltje ziet dat alleen is, dan is moeder vaak al weg (anders dan bij jonge vogels, waar moeder vaak nog ergens in de buurt rondhangt). Zeker als het een jong is, heeft hij hulp nodig.
– Als de egel niet opgerold is, maar sloom is en niet alert.
– Als de egel veel vlooien en teken heeft. Dat wijst op verzwakking, want een gezonde egel kan zich prima schoonhouden.
Ga het dier niet zelf verzorgen! Egels vereisen specialistische zorg. Breng het diertje zo snel mogelijk naar de opvang of – als die dicht is – naar de Wulp. In de avond kun je de dierenambulance bellen voor tijdelijke opvang. ‘Eerste hulp’ bieden tot aan de opvang doe je zo: zet het egeltje in een doos met wat water en liefst wat kattenbrokjes. Leg er een flesje met warm water bij, dat is opgerold in een handdoekje of kranten.
Winterslaap of dood?
Een opgerolde egel die bewegingloos is en dood lijkt, kan ook in winterslaap zijn. Hoe herken je dat? Een egel in winterslaap is strak opgerold en ademt één tot twee keer per minuut! Leg hem dan voorzichtig op een veilige, beschutte plek. Af en toe gaan kijken of het goed gaat mag, maar maak ‘m niet wakker!
Help jij egels de winter door?
Een egel zoekt vaak zelf naar een beschut droog plekje, bijvoorbeeld een kapotte fietsmand, bloempot of een stapel takken. Soms gaan ze ook in een egelhuisje. Zo’n huisje moet wel droog en op een donkere plek staan. Het is tenslotte een nachtdier. Het huisje moet ook een tunnel hebben, want daar gaan katten niet in. Je kunt zo’n huisje kopen of zelf maken. Even googlen!
Wil je egels in je tuin voeren? Geef dan kattenbrokjes en water. Géén melk! Een egel kan door kieren van tien tot twaalf centimeter kruipen, want ze kunnen zich behoorlijk uitrekken. Ze kunnen zelfs bijvoorbeeld via de klimop over een schutting klimmen, en laten zich er dan vanaf vallen. Hun stekels zijn hol, dus ze stuiteren dan en dat gaat meestal goed!
Laten we samen de egels de winter doorhelpen!
Met dank aan Egelopvang Den Haag voor alle informatie.