Stel, je ziet al een tijdje een hond door de buurt zwerven, broodmager en duidelijk zonder eigenaar. Of je loopt ‘s ochtends je tuin in en wordt daar verrast door een moederpoes met een nestje pasgeboren kittens. Of je eigen huisdier is overleden en je weet niet goed wat nu te doen. Of je staat oog in oog met een kameleon op de stoep. Of… of… of… Wat nu? Het antwoord is simpel, je belt Dierenambulance Den Haag! Wij bieden in dit soort gevallen snel en graag de helpende poot, pardon, hand.
1972-1982 Nootdorpse komaf
De Stichting Dierenhospitaal en Ambulancedienst ‘s-Gravenhage en omstreken, zoals onze organisatie officieel heet, is een van de oudste professionele dierenambulances van Nederland. De bakermat ligt in Nootdorp. Op 18 oktober 1972 richtte Hagenaar Eric Louwrier onze stichting op. Hij had verschillende keren ondervonden dat er geen adequate hulp beschikbaar was, als er een dier in nood was. Zo ontstond het idee om een organisatie in het leven te roepen die op een snelle en vooral professionele manier noodlijdende, gewonde en gevonden dieren hulp kon bieden.
Eric was destijds net gestopt als stuurman op de grote vaart en dat gaf hem de mogelijkheid om zijn activiteiten voor de dieren verder uit te breiden. Hij en zijn echtgenote lieten hun huis in Nootdorp ombouwen tot een dierenpension en een dierenhospitaal, met een ‘balie’ als meldkamer en een kattenopvang. Eric begon toen ook met een dierenambulancedienst en was daarmee een van de eerste in Nederland.
De behoefte aan Erics diensten groeide al snel en steeds meer mensen wisten hem te vinden. De organisatie groeide logischerwijs mee. Na verloop van tijd zijn de pensionactiviteiten gestopt en die van het hospitaal en de ambulance uitgebouwd tot een professionele organisatie.





1983-1992 Van Nootdorp naar Den Haag
In 1985 verplaatst hij zijn werkterrein van Nootdorp naar de Zijdeweg, gelegen op de grens van Den Haag en Wassenaar, waar de dierenambulance acht jaar zal blijven. Er zijn inmiddels twaalf personeelsleden werkzaam en het wagenpark is uitgebreid tot vier ambulances. Rond 1990 blijkt voor de snelgroeiende organisatie ook deze ruimte niet langer toereikend om alle plannen en wensen te realiseren. Er is opnieuw behoefte aan een grotere locatie.
De dierenambulance biedt hulp aan gewonde, zieke en gevonden dieren. Is een dier aangereden, ziek of verwaarloosd? Dan schieten wij te hulp! Deze hulp beperkt zich niet alleen tot honden en katten. Ook bij niet-alledaagse zaken, zoals een slang in een bloemenwinkel, een vleermuis op zolder of een zwaan op het spoor, kunnen mensen een beroep op ons doen!
In 1992 startten wij met een nieuwe activiteit: het zwerfkattenproject. Destijds bestonden er veel locaties met populaties van wel dertig (ongeholpen) katten, wat natuurlijk zorgde voor overlast. Landelijk gezien werd er niet veel aan het vangen van zwerfkatten gedaan. Zij – en hun jongen – werden aan hun lot overgelaten. Wij voerden de TNR-methode in. TNR staat voor Trap, Neuter and Return, oftewel vangen, castreren/steriliseren en terugplaatsen. Dit bleek later de meest efficiënte en diervriendelijke methode om de grootte van een zwerfkattenpopulatie te beperken. Dertig jaar laten houden wij nog steeds wekelijks vangacties door de stad, om zo groeiende populaties te voorkomen.





1993-2002 Nieuw gebouw
Na 2,5 jaar stevig onderhandelen met diverse gemeentelijke en provinciale overheidsinstanties kan de dierenambulance in 1993 beginnen met de bouw van een totaal nieuw complex, uniek gesitueerd op Landgoed Oosterbeek, aan de Benoordenhoutseweg. Erica Terpstra legt de eerste steen. Op 19 november 1993 wordt de nieuwe huisvesting officieel geopend.
In 1997 bestaat onze stichting 25 jaar. Reden voor een feestelijke open dag, waarop alle donateurs welkom zijn. Burgemeester Deetman doopt de nieuwe ambulance, een geschenk van donateurs en sponsors. Zangeres Joke Bruijs onthult een ooievaarsnest en oud-minister Dijkstal treedt op met zijn band.
In 2002 wordt de het gebouw nog verder uitgebreid, zodat alle dieren er adequate opvang kunnen genieten. De 10.000m2 grond biedt ruimte aan een kantoorgebouw, hospitaal annex asiel, volledig ingerichte dierenartsruimte inclusief operatiefaciliteiten, een afdeling voor de Stichting Zwerfkat, kennels, quarantaineafdeling, stallen, terraria en paddocks. Ruime weiden bieden huisvesting aan de buitendieren en ook de vogels vinden hier onderdak in speciaal ingerichte verblijven.




2003-2012 Eric Louwrier met pensioen
De stichting groeit door en het aantal meldingen blijft stijgen. In 2005 werken er vijftien gemotiveerde en professionele medewerkers en ongeveer net zoveel vrijwilligers. Een goed op elkaar ingespeeld team, dat inmiddels beschikt over vijf volledig ingerichte ambulances, een boot, een terreinwagen en een paardentrailer. Ons werkgebied bestrijkt in die tijd, naast Den Haag en haar nieuwe wijken, zoals Ypenburg, Leidschenveen en Wateringse Veld, ook Leidschendam, Voorburg, Rijswijk en Wassenaar.
In 2008 bereikt grondlegger en directeur Eric Louwrier zijn 65-jarige leeftijd en neemt afscheid. Onder zijn inspirerende leiding is de stichting uitgegroeid tot een goedlopende en professionele organisatie.
Pieter Smit neemt het directeursstokje van Eric over. Onder leiding van Pieter en zijn vrouw Henny groeit de organisatie verder en dat leidt opnieuw tot ruimtegebrek. Er wordt een plan gemaakt voor nieuwbouw, waarbij het welzijn van dier en mens prioriteit krijgt. Meer ruimte voor de dieren, ook om overdraagbare aandoeningen zoveel mogelijk te voorkomen. Meer werkruimte voor de medewerkers en vrijwilligers, want het team blijft groeien. Het moet een duurzaam gebouw worden dat rekening houdt met het milieu en de omgeving. In 2010 worden de eerste plannen gesmeed.




2013-2022 De laatste ontwikkelingen
Na jaren van gesprekken voeren, onderhandelen, ontwerpen, fondsen werven en sparen kan de bouw beginnen. En in 2018 is het zover: het nieuwe gebouw staat!
In 2019 verlaat Pieter de organisatie als directeur. Ninouk Vermeer volgt hem op. Omdat er de afgelopen jaren te weinig geld binnenkwam om de kosten te kunnen dekken, moet er intern het een en ander veranderen. Een van de belangrijkste acties op dat moment: nog meer vrijwilligers werven. Inmiddels werken er ongeveer 150 vrijwilligers in het hospitaal, op de meldkamer, in de ambulance en op kantoor. Al vanaf één dagdeel per week kunnen mensen zich inzetten voor de dieren!
Stichting Dierenhospitaal en Ambulancedienst ‘s-Gravenhage en omstreken is een professionele organisatie met een geweldig team aan medewerkers en vrijwilligers, op een prachtig terrein in een pand dat op de toekomst is voorbereid. Onder leiding van Angelo Rens, sinds eind 2021 directeur, helpen we jaarlijks ongeveer 13.000 dieren, voeren we 50.000 telefoongesprekken en vangen we ruim 1400 dieren op. Dat is waar we staan na vijftig jaar hulp voor dieren in nood. Op naar de volgende vijftig jaar!






