Een egelvriendelijke tuin

6 juni 2024

Wist je dat de egel in de Nederlandse Flora en Faunawet is opgenomen als beschermde diersoort? Egels houden ervan om in tuinen rond te scharrelen en kunnen in één nacht wel enkele kilometers afleggen. Veel tuinliefhebbers willen in deze periode hun tuin netjes houden en dat kan wel eens voor problemen zorgen. Zeker als je daar een robotmaaier voor gebruikt… Hier een paar tips en waarschuwingen waar de egel bij gebaat is.

 • Maai nooit ‘s nachts!
  ‘De robotmaaier is een zegen voor mensen met een flinke lap gras in de tuin; de machine maait zonder dat je er naar om hoeft te kijken. Maar de maaier is een ramp voor nachtdieren als de egel. Ze gaan stilzitten bij gevaar. Juist dan worden ze gegrepen door de vlijmscherpe maaimessen.’
  quote: Sieger Lodders, Stichting Dierenopvang Karuna te Haarlo
 • Laat wat bladeren liggen
  Kijk uit met het opruimen van de tuin en gebruik bij voorkeur geen bladblazers. Er kan namelijk zomaar een nestje in die ene irritante hoop bladeren liggen! Egels krijgen één keer per jaar jongen. In het zuiden begint dat al in juni en in het noorden pas in augustus/september. Mannetjes lopen letterlijk hun pootjes kapot op zoek naar vruchtbare vrouwtjes. Als ze er één gevonden hebben, belagen ze het vrouwtje net zo lang, totdat ze zich overgeeft. Ruim niet alle bladeren in je tuin op! Verzamel een hoopje in een hoek van je tuin. Kleine takjes, stukjes mos, gras en ander ‘groen’ zijn allemaal handig voor egeltjes.
 • Fluit-geluidje van baby’s
  Een moederegel verlaat regelmatig het nest. Dan zijn de kleintjes dus af en toe alleen. Ze maken dan vaak een soort fluit-geluid en klinken bijna als piepende vogeltjes. Kleine baby’tjes kunnen maar een paar uur zonder eten en de warmte van mama en het komt helaas wel eens voor dat mama niet terug komt van haar zoektocht. Door bijvoorbeeld de hier eerder genoemde redenen. Dus mocht je dit geluid horen, dan is het absolute noodzaak om direct contact op te nemen met de lokale opvang, of de dierenambulance te bellen.
 • Egelhuisje
  Koop een egelhuisje en plaats die in een rustig hoekje in je tuin (uit de wind). Zorg er ook voor dat er geen water naar binnen kan lopen.
 • Pas op: Slakkenkorrels en insectenverdelgers kunnen dodelijk zijn voor egels. Wanneer een egel dit elke nacht een klein beetje eet, kan het gif teveel worden en gaan ze eraan dood.

Egels zijn heel goed voor je tuin! Ze zijn natuurlijke bestrijders van slakken, rupsen en maden. Daardoor zorgen ze voor een gezond evenwicht in je tuin zonder dat je andere chemische bestrijdingsmiddelen hoef te gebruiken.

 

 

Bronnen: Egelopvang Zoetermeer, Dierenbescherming en Egelopvang Den Haag

Deel dit bericht!

Meer preventie & advies

Help ons de dieren helpen!