Selfie met een zeehond

 In Homepage, In Actie, Uitgelicht

We hebben het, deze tijd van het jaar, heel erg druk met de zeehondjes. Afgelopen zondag kregen we een melding dat een zeehond tussen de blokken op het Zuiderstrand lag. Ambulancechauffeur Rob ging een kijkje nemen en trof een gezonde goed doorvoede jonge zeehond, die gewoon even lag te rusten.

Waarschijnlijk had het dier net lekker gegeten en kroop het even het strand op, om uit te buiken. Daarnaast blies er een behoorlijk harde wind, en ontstond een gevaar dat het dier tegen de rotsblokken zou worden geslagen door de woeste zee. De zeehond weet dat instinctief allemaal en heeft er dus goed aan gedaan even uit de zee te kruipen. Rob stuurt, voor de zekerheid, nog even een foto door naar de collega’s van Zeehondencentrum Pieterburen en in overleg wordt besloten de zeehond lekker te laten liggen.

Een paar uur later krijgen we weer een melding over dezelfde zeehond. ‘Mensen zijn selfies aan het maken met het dier.’ De arme zeehond wilde op een beschut plekje even uitrusten, maar werd hoe langer hoe meer gestrest. De rust werd hem door de mensen niet gegund! En terug het water in durfde hij ook al niet met al die mensen en honden om zich heen.

We zijn direct in de ambulance gesprongen en hebben het dier opgepakt en verhuisd naar een rustiger deel van het strand bij Wassenaar. ’s Ochtends was de zeehond namelijk nog lekker fel, maar toen wij hem die middag zagen, was het dier zo moe dat het al nauwelijks meer van zich af beet! Op het rustige strand, dook de zeehond dankbaar de zee in. Helaas niet uitgerust, maar hij gaat dan opnieuw proberen een veilige rustplek te vinden.

Selfies met zeehonden!

Mensen, doe het alsjeblieft niet… Laat het dier met rust. Ook de zeehond heeft het recht om het strand te gebruiken, zonder te worden gestoord. Als je een zeehond ziet liggen en het dier ligt in de zogenaamde ‘banaanhouding’, dan zie je een gezonde zeehond, die rust. Zie je een gewonde zeehond, met wondjes of bloed, of een zeehond die helemaal plat ligt, bel ons. Maar benader het dier niet zelf. Je geeft het dier onnodig stress. En daarbij kunnen ze ook nog eens behoorlijk bijten en kan dit een gevaar opleveren voor jou, je kind of je hond. Laat ze dus alsjeblieft met rust.

onder stockfoto: de banaan-houding, gezonde zeehond.

STEUN ONS! HELP ONS DE DIEREN HELPEN!

Recent Posts