Selfie met een zeehond: DOE HET NIET!

4 december 2023

In de eerste maanden van het jaar hebben we het altijd heel erg druk met zeehondjes. Dit verhaal is alweer van een tijdje geleden, maar we blijven het onder de aandacht brengen. Want de boodschap blijft onverminderd belangrijk en mensen blijven zeehonden, jaar in jaar uit, lastigvallen. Selfies met zeehonden! 😞😞😞 Mensen, doe het alsjeblieft niet…

We kregen een melding dat een zeehond tussen de blokken op het Zuiderstrand lag. Ambulancechauffeur Rob ging een kijkje nemen en trof een gezonde goed doorvoede jonge zeehond, die gewoon even lag te rusten. Waarschijnlijk had het dier net lekker gegeten en kroop het even het strand op, om uit te buiken. Daarnaast blies er een behoorlijk harde wind, en ontstond een gevaar dat het dier tegen de rotsblokken zou worden geslagen door de woeste zee. De zeehond weet instinctief dat er gevaar dreigt en heeft er dus goed aan gedaan uit de zee te kruipen. Rob stuurt, voor de zekerheid, nog een foto door naar de collega’s van Zeehondencentrum Pieterburen en in overleg wordt besloten de zeehond lekker te laten liggen.

Een paar uur later krijgen we weer telefoontjes over dezelfde zeehond: ‘Mensen zijn selfies aan het maken met het dier.’ De arme zeehond wilde op een beschut plekje uitrusten, maar werd hoe langer hoe meer gestrest. De rust werd hem door de mensen niet gegund! En terug het water in durfde hij ook al niet met al die mensen en honden om zich heen. We zijn direct in de ambulance gesprongen en hebben het dier opgepakt en verhuisd naar een rustiger deel van het strand bij Wassenaar. ‘s Ochtends was de zeehond namelijk nog lekker fel, maar toen wij hem die middag zagen, was het dier zo moe dat het al nauwelijks meer van zich af beet! Op het rustige strand, dook de zeehond de zee in. Helaas niet uitgerust, maar hij zal opnieuw proberen een veilige rustplek te vinden.

Selfies met zeehonden! 😞😞😞 Mensen, doe het alsjeblieft niet…

Laat het dier met rust. De zeehond heeft ook het recht om het strand te gebruiken zonder gestoord te worden.

Als je een zeehond ziet liggen en het dier ligt in de zogenaamde ‘banaanhouding’, dan zie je een gezonde zeehond die rust. Ze hebben gewoon, net als ieder dier, even tijd nodig om bij te komen. Want een zeehond moet op krachten komen, om de zee te trotseren.

Jaag het dier dus niet het water in!!

Zie je een gewonde zeehond, met wondjes of bloed, of een zeehond die helemaal plat ligt, bel ons! Of bel EHBZ (Eerste Hulp Bij Zeezoogdieren https://ehbz-nederland.nl/)  Maar benader het dier niet zelf. Je geeft het dier onnodig stress. En daarbij kunnen ze ook nog eens behoorlijk bijten en kan dit een gevaar opleveren voor jou, jouw kind of hond.

Laat ze dus alsjeblieft met rust.

onder stockfoto: de banaan-houding, gezonde zeehond

Deel dit bericht!

Meer preventie & advies

Help ons de dieren helpen!