Babyhaasje… en waar is mama?

5 februari 2024

Dit kleine baby haasje is helemaal gezond. Helaas gebeurde het voor hem en veel van zijn soortgenootjes, dat ze soms onterecht worden meegenomen door mensen. Dit met alle goede bedoelingen: omdat ze in het open veld liggen en de moeder weg lijkt te zijn gegaan.
Dat is echter bij hazen heel normaal.
De moederhaas legt haar jong op verschillende plekken in een veld en zij komt rond de schemer de kleintjes eten geven. Om ze de meeste kans te geven op overleven, komt moeder zo min mogelijk bij ze in de buurt. 

Geur
Hazen zijn heel gevoelig voor geur. Dus pak jonge haasjes niet op! Wanneer het haasje een vreemde geur heeft, kan het zo maar zijn dat moeder besluit om niet meer terug te gaan en niet meer te voeren.

Vind je een jonge haas en maak je je bezorgd? Lees dan hieronder wanneer je actie moet ondernemen.

  • Ligt het haasje op een veilige plek en is het niet gewond? -> Laat het liggen.
  • Is het haasje gewond? -> Bel de dierenambulance of de dichtstbijzijnde opvang.
  • Ligt het haasje op een vreemde plek waar het niet langer veilig is? -> Bel de dierenambulance of de dichtstbijzijnde opvang.

Oppakken
Laat het kleintje in eerste instantie met rust. Pas als een dierenambulance of een wildopvang adviseren om het kleintje mee te nemen, raak je hem aan en stop je hem voorzichtig in bijv. een doosje. Dat is met name het geval als hij door een kraai of kat is gepakt, of als de plek niet veilig is of als je ziet dat de moederhaas dood is gegaan.

Deel dit bericht!

Meer preventie & advies

Help ons de dieren helpen!