Vogels en ijs!

6 december 2022

Over watervogels krijgen we in deze periode veel meldingen. Mensen denken dat vogels vast zitten gevroren in of aan het ijs. Belangrijk om te weten is dat de watervogels wel op het ijs zitten, maar hun poten in hun veren trekken en zo min mogelijk bewegen om energie te sparen.

Veel vogels zijn niet blij met de komst van het ijs. Sterker nog: ze doen er alles aan om het tegen te gaan. Vogels die in het water leven proberen het ijs zo lang mogelijk tegen te gaan. Ze verzamelen zich met z’n allen bij elkaar. Hoe meer vogels bij elkaar, hoe beter ze in staat zijn het wak open te houden. Al wordt het wak vaak steeds kleiner, maar ze kunnen samen het water zo heel lang open houden. Eenden houden het wak open en zwanen fungeren als ijsbreker.

We behandelen hier een paar veelgestelde vragen. Hopelijk kunnen we zo samen meer dieren de winter doorhelpen.

Ik zie hier eenden/ganzen/duifjes met jongen! Redden die het wel? Mogen ze naar jullie?
Als de ouders in de buurt zijn en hun jongen verzorgen, dan nee, ze mogen niet naar ons. Het is niet de meest handige tijd om jongen te hebben, maar als de ouders hun jongen goed warm houden is er zeker kans dat ze het redden. Is een dier gewond, verzwakt of komen zij duidelijk de kant niet op in het geval van eenden of ganzen, dan zijn ze uiteraard welkom bij ons. Hou ze direct goed warm en geef ze geen eten of drinken.

Kan ik iets doen voor de vogels die nu jongen hebben?
Ja! Bijvoeren zorgt ervoor dat de ouders minder hoeven te zoeken naar eten en dus meer tijd kunnen besteden aan het warm houden van hun jongen. Kies hiervoor dan ook voer waar de dieren echt wat aan hebben. Fijngesneden andijvie, gemengd graan, watervogelbiks. Kies liever niet voor brood. Dat is vooral vulling in plaats van voeding en kan op lange termijn schade aanrichten op de gezondheid van de vogels. Zéker bij jonge vogels, die nog in de groei zijn. Voer watervogels niet teveel en let op aanwezigheid van meeuwen. Deze pakken namelijk liever een kuikentje dan het gestrooide voedsel.

Help! Er zit hier een vogel vastgevroren op het ijs! Wat moet ik doen? 🦆☃️
Dit horen we tijdens de vrieskou vaker. Wees er eerst zeker van dat dit inderdaad het geval is. Watervogels vriezen namelijk niet zo vaak vast. Meestal liggen ze op het ijs met hun voeten lekker warm in hun dons gevouwen. Ze slapen meer dan normaal, om hun energie te sparen. Soms is wél hulp nodig. Het gebeurt namelijk ook wel dat vogels met de natte borst op het ijs zitten en dus met veren vast komen te zitten.

🧐  Allereerst kun je observeren. En door wat voer te gooien, kun je aan de hand van de reactie bepalen of het dier wel of geen hulp nodig heeft. Bij twijfel bel voor advies, of in geval van benodigde hulp altijd naar de Vogelopvang of naar de dierenambulance! ☎️

Welke gevaren zijn er voor andere dieren in deze kou?
🐿 🦔 Ook andere wilde dieren kunnen bij langdurige kou soms verzwakken. Het voedsel wordt schaarser. Als het lang koud blijft, gaan de egels en eekhoorns bijvoorbeeld het lastiger krijgen. Door diepe lagen sneeuw hebben ze soms moeite om hun wintervoorraden terug te vinden en kunnen ze verzwakken.
🐈‍⬛ Doordat de sloten bevriezen raken ook katten of honden nog wel eens in de problemen. Want ineens kunnen ze op water lopen! Maar als het ijs nog niet sterk genoeg is, vallen onervaren dieren nog wel eens in het water! Laat ze niet op het ijs lopen!

Hoe kan ik helpen?
Bijvoeren van de tuinvogels is met deze temperaturen natuurlijk ook geen overbodige luxe!! Bijna alle vogels zoeken hun voedsel op de grond. Nu alles bedekt is met veel sneeuwt, kun je het beste de vogels helpen door sneeuw onder een struik weg te halen en daar voer te strooien. Lees hier meer over het bijvoeren van vogels.

Plaats geen schalen met water! Het risico is dat ze gaan badderen en dan bevriezen. Als er sneeuw ligt, gebruiken vogels dat als vocht. Wil je water voor ze neerzetten, gebruik dan een kopje op z’n kop. Los suiker op in het water, zodat het minder snel bevriest.

Bron: Vogelopvang De Wulp – De Toevlucht vogel en zoogdierenopvang.

Deel dit bericht!

Meer nieuwsberichten

Help ons de dieren helpen!