Zwangere egels en egeljongen

3 juli 2022

In deze periode vertonen egels soms ander gedrag dan wij van hen gewend zijn. In augustus krijgen we vaak meldingen over egels die overdag rondlopen en wat sloom zijn. Dat betekent niet altijd dat ze hulp nodig hebben. Normaal gesproken is het geen natuurlijk gedrag van de egel en mankeert er mogelijk iets. Uitzondering hierop zijn zwangere vrouwtjes egels.

Rustig laten lopen
Als je in augustus tot en met half september overdag een egel ziet lopen, die…
– wat sloom is
– en geen wonden heeft
– en niet veel teken of vlooien heeft
– en er mooi rond uitziet (niet mager)
dan kan het een vrouwtje zijn dat zwanger is of een nestje jongen heeft. Het advies is om de egel niet gelijk op te pakken. De egel kan op zoek zijn naar eten en in de buurt een nestje hebben.

tekst loopt door onder de foto

Het is in deze gevallen het beste om de egel niet weg te halen uit haar omgeving. Voor het werpen van jongen is de natuur de beste plek. Als de egel al een nestje met jongen heeft, dan is het nog belangrijker om de moeder niet weg te halen bij haar jongen.

Als de egel op een onveilige plek (bijvoorbeeld op straat) loopt, dan kun je de egel wel op een veilig plekje in de buurt zetten.

Nestje zonder moeder?
Zie je een nestjes egels zonder moeder? Het kan zijn dat de moederegel op pad is om voedsel te zoeken. Het is belangrijk om de kleine egeltjes niet direct te verplaatsen, want misschien komt de moeder terug naar het nest. Het beste kun je het nestje (van een afstandje) in de gaten houden.

tekst loopt door onder de foto

Als je de moeder langer dan 12 uur niet bij haar jongen hebt gezien, dan kun je het beste de dierenambulance bellen. Egeljongen kunnen wel eventjes zonder moeder, maar niet te lang. Ze hebben haar nodig voor voedsel (moedermelk) en warmte. Egeljongen zonder moeder redden het niet alleen. Het is het allerbeste als hun egelmoeder voor hen kan zorgen, maar zonder moeder hebben ze de beste kans op overleven in de opvang. Indien je een egel of een egelnestje tegenkomt, volg dan bovenstaande adviezen.

Bij twijfel kun je de egelopvang of de dierenambulance bellen voor advies.
– Stichting Egelopvang Den Haag: 070-325 40 45
– Dierenambulance Den Haag e.o.: 070-328 28 28

 

Bron: Egelopvang Den Haag

Deel dit bericht!

Meer preventie & advies

Help ons de dieren helpen!