Hoe leuk!! Een nieuw gezinslid! En eentje dat natuurlijk zijn of haar eigen behoeftes heeft. Katten zijn lekker eigenwijs en heerlijk kieskeurig. Daarom is er enorm veel keus in mandjes, bakjes, grit, speeltjes. Maar ook het eten, en natvoer. Oneindig veel keus. En iedere kat vindt weer iets anders leuk of lekker. En soms verandert dat zelfs per dag. Katten zijn ook stress gevoelig. Hieronder onze tips voor de eerste tijd na de grote adoptiedag. Ook als je er een tweede kat bijneemt, staan hieronder wat aandachtspunten.
🐈⬛ Voorbereiden thuis
Sluit ter voorbereiding van de komst van je kat thuis alle ramen en bovenluikjes hermetisch af. Katten zijn echte houdini’s en vliegensvlug. Als je denkt: dat doet ‘ie vast niet, dan doet ‘ie het vast wel. Pas dus ook op met de voordeur. Een tussendeur kan uitkomst bieden.
Bekijk bij de adoptie van kittens je huis door hun ogen. Waar zijn gevaren? Loshangende draden, kleine openingen waar ze in kunnen kruipen. Bij kittens is het vaak niet de vraag of ze het gaan doen, maar wanneer ze het gaan doen. En de stelregel is: als het koppie erdoor kan, kan alles erdoor.
Heb je kantelramen? Lees dit even. ⤵️ Kantelramen zijn levensgevaarlijk voor katten! Beveilig deze voordat je ze opendoet.
https://dierenambulancedenhaag.nl/kantelramen-levensgevaarlijk/
🐈⬛ Kennismaking: vraag toestemming om te aaien
Katten weten graag wat er komt. Ze houden van voorspelbaarheid. Ze observeren voornamelijk met hun geurzintuig, want met hun ogen zien ze, op minder dan 30 cm., niet zoveel. Ze kunnen het beste scherpstellen vanaf 1 a 2 meter.
Als je hun kamertje inkomt, ga dan lekker rustig op de grond zitten, of op een stoel en laat de kat naar jou komen. Ga nooit zomaar je kat aaien langs boven van top tot teen. Daar kunnen ze van schrikken. Laat altijd eerst je hand ruiken en geef haar tijd om rustig alles te kunnen ‘beruiken’. Hierdoor leert ze dat jij voorspelbaar bent, en alhoewel ze de eerste keer misschien zal wegdraaien, zal ze volgende keer (of soms zelfs binnen de minuut) je wel kopjes geven en zeggen dat contact helemaal ok is voor haar.
Je wacht dus op haar toestemming door haar reactie af te lezen: een kopje tegen je hand. Bij de rest, zoals wegkijken, wegwandelen, je negeren, geeft ze aan dat ze toch niet zoveel zin in aaien heeft. Als je haar dan aait, dan ben je minpunten aan het scoren. Aan jou de keuze. 🙂
Overigens kan een handje brokjes natuurlijk enorm helpen tijdens de eerste kennismaking… 😊
🐈⬛ Reismand
Als je de kat vervoert, houd dan de opening van de reismand tegen je lichaam aan. Ook die hekjes maken sommigen open. Als je het deurtje dan tegen je buik aanhoudt, is dat een extra beveiliging.
Wij leggen in het vervoersmandje altijd een handdoekje. Dat handdoekje komt uit het hokje van de kat. Zo hebben ze hun eigen geurtje bij zich. Geur is enorm belangrijk voor katten, en zo voelt het vertrouwd. Dit handdoekje kan je thuis in het mandje leggen.
** Investeer
Een kat kan je niet vervoeren in dozen of tassen. Koop een stevige reismand, waar de kat niet uit kan ontsnappen. Er zijn heel veel leuke goedkope dingetjes op de markt, maar als je kat eruit kan breken, ben je natuurlijk verder van huis. Investeer in een goede reismand. Koop een grote! Liever iets meer ruimte dan te krap. Je hebt deze later (minimaal jaarlijks) ook nodig als je naar de dierendokter gaat. Sommige reismanden hebben ook bovenladers. Dat kan best handig zijn. Niet elke kat laat zich namelijk zo makkelijk in een mandje plaatsen.
Laat de reismand, bij voorkeur, ergens in huis openstaan met een dekentje erin. Zet het liever niet in de schuur, want als je het pakt ruikt het vreemd, en dan wil de kat er al helemaal niets mee te maken hebben. Of associeert ‘ie het gelijk met: OHWJEE… Of als je het wel elders wilt opbergen, zet het dan een week voordat je het nodig hebt in huis. Met snoepjes erin en een dekentje.
** Onze tip om de kat in de mand te zetten: Zet het reismandje op de rand van de tafel met de opening naar je toe. Hang er een handdoek overheen, zodat de mand niet zichtbaar is en alleen het gat nog zichtbaar is. Til je kat op en hou beide voorpootjes smal bijeen en schuif de kat erin. Achterstevoren kan ook en is soms makkelijker. Doe het zonder aarzelen en vlug, de verrassing helpt. Dit gaat meestal in één keer goed. Lukt dit allemaal niet, dan moet je met eten en heel veel geduld werken. Nogmaals: een bovenlader is dan makkelijker.
Als je kittens adopteert, oefen meteen van jongs af aan. Zet ze erin, loop naar een andere kamer, laat ze er weer uit en geef iets lekkers. Als je dit elke week doet, gaat het straks makkelijker als ze groot zijn.
🐈⬛ Ontsnapt? Bel ons direct!
Mocht de kat toch onverhoopt ontsnappen vanuit huis, bel ons direct! Twijfel geen moment. De eerste uren zijn cruciaal, dus hoe eerder wij het weten, hoe eerder we kunnen helpen. De kat zit namelijk meestal heel dichtbij en als je weet wat te doen, is de kans dat je hem of haar vindt vele malen groter. ☎️ 070 328 28 28
🐈⬛ Wenperiode
Iedere kat moet na een plaatsing wennen aan een nieuw huis. Een nieuw huis met allemaal rare geuren en geluiden is spannend. De kat kan na de verhuizing terugvallen in angstig gedrag. Katten gaan zich dan verstoppen onder het bed of achter het gordijn. Dit is heel normaal, laat haar maar.
Eenmaal thuis raden we aan om haar eerst in een kleine kamer te laten wennen, zodat jullie elkaar goed kunnen leren kennen. Als je haar in één keer loslaat in het hele huis, is er kans dat zij gaat rennen en zich gaat verstoppen en moeilijk weer te vinden is! De kennismaking verloopt dan lastiger. In een kleine ruimte wennen jullie sneller aan elkaar.
Je kunt haar het beste even laten bijkomen van de verhuizing. Geef de kat wat ruimte en rust. Als ze in de reismand wil blijven zitten laat haar maar. Doe de deur van de kamer dicht en laat haar rustig bijtrekken. Vaak is na de eerste nacht de ergste stress verdwenen. Dan weten ze dat het veilig is thuis en zijn ze wat meer gewend aan de geluiden.
Belangrijk is om het tempo van de kat te volgen. De kat komt vanzelf wel en de één is nou eenmaal sneller gewend dan de andere. Ga een paar keer per dag bij haar zitten en tegen haar praten. Lees een boekje voor, of werk wat op de laptop. Uiteraard met lekkere hapjes, zodat ze jou en jouw geur gaat associëren met iets goeds. Als je met meer mensen bent, doe het om en om. Niet met teveel tegelijk in het begin, dat is eng.
Ga lekker samen spelen als de kat er klaar voor is: dat versterkt de band en reduceert stress. De kat geeft zelf aan wanneer ze ontspannen is en klaar is om de rest van het huis te verkennen. Als je een groot huis hebt, introduceer elke keer een extra kamer erbij. Laat de deur van het ‘wenkamertje’ altijd open. Ze kunnen dan terugrennen naar hun veilige plek als het toch te spannend is.
🐈⬛ Richt dit wenkamertje vooraf in en zorg dat onderstaande basisbehoeftes in dat kamertje staan.
BASIS BEHOEFTES
Eten, drinken, krabbelen en veilig toiletteren: basisbehoeftes die een kat enorm belangrijk vindt.
Als je meerdere katten hebt, zet dan op meerdere plekken een kattenbak. Zodat ze niet kunnen concurreren, of elkaar pesten. Mensen zetten etensbakjes van meerdere katten veelal naast elkaar, dat staat zo schattig. Maar de meeste katten houden er niet van om naast elkaar te eten. Dat kan spanning met zich meebrengen. Tenzij de katten een innige band hebben, eten ze dus liever iets uit elkaar. Ze willen juist in alle rust eten. Want zoals gezegd is eten enorm belangrijk voor ze.
🐈⬛ De kattenbak
Haal de eerste dagen (of helemaal) de kap eraf.
Zet de kattenbak op een rustige plek waar ze in alle rust hun behoefte kunnen doen. Natuurlijk eerst in het wenkamertje en naarmate de kat meer vrijheid krijgt, kan de kattenbak langzaam verplaatst worden naar waar je wilt..
Schep de poepjes en plasjes 2x per dag eruit. Wij willen ook een schone wc, niet? Katten kunnen zelfs onzindelijk worden van een vieze bak. Sommige katten houden ervan op 1 bak te plassen en op een andere te poepen.
Als je meer katten hebt, is de formule: aantal katten +1 = aantal bakken.
🐈⬛ Kattenbak vulling
Wij geven zelf houtkorrels. Bij sommige katten fijn grit, die vonden bij ons houtkorrels niet prettig. Je krijgt van ons de vulling van de kattenbak mee voor de eerste nacht. Dan hebben ze hun eigen geurtje bij zich en dat voelt vertrouwd. Ook is het fijn als niet te veel verandert meteen, dus dezelfde vulling met hun eigen geur is prettig voor ze.
Kies vervolgens een vulling, waarvan je denkt dat de kat het prettig vindt. Goed klonterend grit elimineert geurtjes. De meeste katten houden van fijn grit, zonder kunstmatig toegevoegde geuren. Dus geen geparfumeerd grit. Probeer wat diverse soorten, totdat je merkt dat je kat happy is met haar bak. Als een kat haar bak niet fijn vindt kan ze het naast de bak gaan doen. Sommige kattenbakvullingen kunnen best scherp zijn aan de voetjes en sommigen vinden houtkorrels niet fijn.
Pas op met kittens. Sommigen willen er wel eens van gaan eten, of ermee spelen. Houd ze even in de gaten de eerste tijd en als ze ervan eten, gebruik dan bijvoorbeeld de houtkorrels.
🐈⬛ Etensbak (2) voor brokjes en natvoer
Zet de etensbakjes bij voorkeur niet in de buurt van de kattenbak. Katten houden er niet van om te eten en te drinken daar waar ze hun behoeftes doen. Koop enkele (niet die duo) bakjes voor de brokjes, en 1 voor natvoer apart. Koop ondiepe brede bakjes, dat eet makkelijker voor ze. Ze hebben natuurlijk een grote snor met lange haren.
🐈⬛ Brokjes
Katten zijn gevoelige dieren. Ze krijgen vaak stress van de verhuizing en kunnen dan overgeven de eerste dag (-en) of last van hun darmen krijgen. Kijk het even rustig aan en bel/ mail ons als je bezorgd bent.
Je krijgt van ons een klein beetje voer mee voor de eerste dagen. Dit is het voer dat de kat bij ons kreeg. Vraag vooraf wat we het dier geven, zodat je een zakje kan kopen. We raden aan om in ieder geval een tijdlang: de eerste weken echt (!!) ditzelfde merk eten te blijven geven. Je kunt daarna overstappen op iets anders, mocht je dat willen. Maar katten zijn heel gevoelig. De stress van de verhuizing en dan te snel ander voer geven kan darmklachten met zich meebrengen. Kleine stapjes dus…
Als de kat op een speciaal dieet zit, moet ze dit uiteraard blijven eten.
🐈⬛ Nieuw voer wennen
Wil je de kat een andere merk voer geven, meng je dat met een restje van het huidige voer. Het ommengen duurt een week, rustig aan steeds meer van het nieuwe voer geven. Dit om de overgang naar ander voer vloeiend te laten verlopen. Als je de kat in 1 keer op het nieuwe eten zet, krijgt ‘ie vaak last van zijn diarree. En dat wil je voorkomen. Kies ook voor hoogwaardig kwaliteitsvoer.
Indien het dier dieetvoer heeft, dan is het belangrijk dit op indicatie van ons te continueren. Je kunt later met je dierenarts bespreken of het dier doorgaat met dit voer, of dat je ermee kan stoppen.
🐈⬛ Natvoer
Wat jouw kat lekker vindt, is gewoon een kwestie van uitproberen. Dat geldt ook voor versvoer. Vers gekookte vis of kip vinden sommigen het einde, en anderen ronduit vies. Natvoer is goed voor de kat. Er zit veel water in en omdat katten slechte drinkers zijn, hydrateer je het lijfje.
Let op: er zijn 2 varianten: ‘compleet voer’, en ‘aanvullend voer’. Ga je jouw kat meer natvoer geven dan brokken? Dan kies je voor compleet voer, anders krijgt ze niet alle voedingsstoffen binnen die ze nodig heeft. Geef je het naast de brokjes? Dan kan beide.
🐈⬛ Drinkbakje, fonteintje
Katten zijn geen overdreven goede drinkers. Om ze te stimuleren meer te drinken (hetgeen goed is voor het lijfje), kan je meerdere waterbakjes neerzetten. En eventueel een speciaal drinkfonteintje kopen. Stromend water is interessant. In de natuur kan stilstaand water besmet zijn, dus instinctief willen katten soms liever stromend water.
Het water en voer bakje kan je het beste zo twee meter uit elkaar zetten én bredere, platte drinkbakken gebruiken. Bij voorkeur op meerdere plaatsen in huis, waar ze bijvoorbeeld langs wandelen.
🐈⬛ Snoepjes
Gebruik deze om een speciaal moment te creëren, en later om de kat bijvoorbeeld te roepen uit de tuin. Geef niet teveel: het moet speciaal blijven. Twee snoepjes op een dag is echt meer dan genoeg.
🐈⬛ Slaapmandje
Koop een leuk mandje. Je komt er vanzelf wel achter wat de kat graag wil als ze bij je thuis is. De ene wil een holletje, de andere een ligmandje of een kleedje. Vaak liggen ze op meerdere plekjes, en hoog is altijd geliefd.
🐈⬛ Speeltjes
Spelen reduceert stress en versterkt de band onderling.
Koop een speelhengeltje, zodat je samen kan spelen. En een speelgoedmuisje/ balletje.
Ook hier kom je er later wel achter wat de kat echt leuk vindt. Overigens is een propje papier, of een touwtje ook vaak favoriet.
🐈⬛ Hoge krabpaal
Koop geen kittenpaaltje. Ook niet voor kittens, ze ontgroeien ze snel. Katten rekken zich graag uit en hangen in de paal. Een paal van ongeveer een meter hoog wordt gewaardeerd. Sommigen krabben liever horizontaal, die katjes prefereren een krabplankje.
Dit is je basis uitzet voor de kat.
___
Op termijn kan je eens rondkijken voor een leuk groot katten meubel, waarin ze kunnen spelen, slapen, krabbelen. Katten liggen graag hoog, dat is veilig en ook de kat heeft natuurlijk graag zijn eigen plekje, zijn ‘eigen kamer’.
🐈⬛ Vrij voeren of op gezette tijden?
Kijk naar je kat. De eerste dagen zal ze alles opschrokken. Vaak zijn ze bang dat er niet genoeg is. Als ze tot rust komen, komt dit gedrag 9 van de 10 keer tot rust. Blijft de kat ‘over-eten’? Dan is het het beste om niet de hele dag brokken te laten staan, maar het af te wegen. Anders wordt de kat te dik. Let op: Onsjes eraan gaat sneller dan eraf! Katten vallen moeilijk af.
Ook creëer je een moment samen door op gezette tijden te voeren. In het begin kan dat goed zijn om de band te verstevigen.
Schrokt de kat en geeft dan misschien zelfs over? Dan raden we voerspelletjes aan. Google dat maar eens op het internet.
🐈⬛ Krabben afleren?
Een kat gebruikt zijn nagels om zijn geurtjes af te zetten, zich te verzorgen, om te kunnen spelen, dingen te kunnen vasthouden, en te kunnen klimmen. Het krabben aan meubels doen nagenoeg alle katten (wel een keer). Sommigen meer dan anderen. Dat doen ze om de nagels te verzorgen en zich veilig te voelen, ze zetten hun geur af. Geur is heel belangrijk voor een kat.
Het afleren ervan kan je doen door heel veel krabpalen aan te bieden/ te kopen. Ze op de strategische plekken neer te zetten met speciale lekkere geur spray’s, en dan te hopen dat het dier alleen de palen gaat gebruiken. Nooit de plantenspuit gebruiken, slaan, of wegjagen: daar maak je een kat alleen maar bang mee, bang voor jou. Het dier heeft geen idee wat je bedoelt. Het doet alleen maar zijn natuurlijke ding..
🐈⬛ De eerste keer naar buiten
Wanneer een kat in een nieuwe omgeving komt, is het belangrijk dat hij eerst volledig gewend en vertrouwd is in zijn nieuwe huis, vóórdat hij naar buiten gaat. Hij moet weten waar hij veilig is en waar hij thuishoort.
Daarom adviseren wij om een nieuwe kat minimaal zes weken binnen te houden. Dit is een minimum! Is het dier na zes weken nog niet volledig op zijn gemak, wacht dan langer. Jouw huis moet de veilige haven zijn, waar de kat naar terug rent en niet van weg rent.
Laat hem de eerste paar keren onder begeleiding naar buiten. Het liefst vlak voor etenstijd, zodat de kat honger heeft en gauw komt als je met eten rammelt. Beloon de kat wanneer hij naar binnen komt met een snoepje. Zo associeert de kat het roepen van zijn naam met wat lekkers en dan komen ze vliegensvlug aangerend.
Hou kittens en katten die nog niet gecastreerd of gesteriliseerd zijn binnen, totdat ze geholpen zijn. Laat nooit, onder geen enkel beding, een ongeholpen kitten jonger dan zes maanden naar buiten. Jonge dieren hebben geen besef van gevaar en kunnen in ernstige problemen komen. En ze kunnen dán al voor nageslacht zorgen.
🐈⬛ Het balkon veilig maken
Wij vragen om balkon veilig af te netten. Heel veel katten vallen van het balkon. Zeker met jonge dieren is het vaak niet de vraag of ze vallen maar eerder wanneer. Het dier ziet een vogel, een vlinder. Instinctief hengelt ‘ie, verliest zijn evenwicht en hop… Het gezegde dat iedere kat op zijn pootjes terecht komt, is ook niet waar. En ook al komt ‘ie op zijn pootjes terecht, dan nog kan de klap voor gebroken poten of kaak zorgen, of erger.
Er zijn heel veel constructies. De makkelijkste en goedkoopste is een kattennet ophangen. Zorg ervoor dat je dit goed bevestigd, en dat de kat er niet in gaat klimmen. Op het internet vind je veel voorbeelden en tips. Je kunt ook een ren plaatsen of een gaasconstructie: dat is een duurdere maar stabielere optie. Zo kun je met een gerust hart lekker de balkondeur openlaten.
🐈⬛ Een tweede kat of introductie bij een hondje?
Je kan het maar 1 keer goed doen! Dus neem je tijd. Gaat het mis? Dan komt het over het algemeen nooit meer goed. Trek er dus een paar weken voor uit. Als het goed is, blijft je diertje nog jaren, misschien wel 15-20 bij je. Dus geef jezelf en de dieren een beetje tijd om aan elkaar te wennen. We raden altijd een rustige introductie aan met de al thuiswonende dieren.
Je kan hier meer over lezen op deze pagina ⤵️
https://www.praktijkvoorkattengedrag.nl/aanschaf-en-opvoeding/de-introductie-van-een-nieuwe-kat/
Kat aan hond laten wennen en vice versa ⤵️
https://www.praktijkvoorkattengedrag.nl/je-kat-aan-een-hond-laten-wennen/
Veel geluk samen.. ❤️
Heb je vragen na adoptie? Ons Nazorgteam staat voor je klaar.
Mail: nazorg@dierenambulancedenhaag.nl