Een nieuwe kat, wat heb ik nodig en waar moet ik op letten?
  1. Home
  2.  » 
  3. Adoptiedieren
  4.  » 
  5. Adoptiedieren - katten
  6.  » Een nieuwe kat, wat heb ik nodig en waar moet ik op letten?

Een nieuwe kat, wat heb ik nodig en waar moet ik op letten?

9 januari 2023

Hoe leuk.. Een nieuw gezinslid, dat natuurlijk ook zijn of haar eigen behoeftes heeft. Katten zijn lekker eigenwijs en heerlijk kieskeurig. Daarom is er enorm veel keus in mandjes, bakjes, grit, speeltjes. Maar ook het eten, en natvoer. Oneindig veel keus. En iedere kat vindt weer iets anders leuk of lekker. Hieronder onze tips voor de eerste tijd. Ook voor een tweede kat staan er hieronder wat aandachtspunten.

Voorbereiden thuis
Sluit ter voorbereiding thuis alle ramen en bovenluikjes hermetisch af. Pas op met de voordeur. Katten zijn echte houdini’s en vliegensvlug.
Een nieuw huis met allemaal rare geuren en geluiden is spannend. Geef de kat wat ruimte en rust. De kat komt vanzelf wel en de één is nou eenmaal sneller gewend dan de andere.

Geef de kat in eerste instantie een eigen kamer om te wennen. Richt het vooraf in en zorg dat onderstaande basisbehoeftes in dat kamertje staan.

Onderweg naar huis
Als je de kat vervoert, houd dan de opening van de reismand tegen je lichaam aan. Ook die hekjes maken sommigen open. Als je het deurtje dan tegen je buik draagt, is dat een extra beveiliging.

Wij leggen in het vervoersmandje altijd een handdoekje. Dat handdoekje komt uit het hokje van de kat. Zo hebben ze een beetje hun eigen geurtje bij zich. Geur is enorm belangrijk voor ze, en zo voelt het vertrouwt. Dit handdoekje kan je thuis in een mandje leggen.

BASIS BEHOEFTES KAT

Eten, drinken, veilig toiletteren: allemaal basisbehoeftes die een kat enorm belangrijk vindt. Als je meerdere katten hebt, zet dan op meerdere plekken een kattenbak. Zodat ze niet kunnen concurreren, of elkaar pesten. Mensen zetten etensbakjes van meerdere katten veelal naast elkaar, maar veel katten houden er niet van om naast elkaar te eten. Dat kan spanning met zich meebrengen. Ze willen in alle rust eten. Tenzij de katten een innige band hebben, eten ze dus liever iets uit elkaar.

De kattenbak
Haal de eerste dagen (of helemaal) de kap eraf.
Zet de kattenbak op een rustige plek waar ze in alle rust hun behoefte kunnen doen. Natuurlijk eerst in het wenkamertje en naarmate de kat meer vrijheid krijgt, kan de kattenbak langzaam verplaatst worden, naar waar je wilt..

Schep de poepjes en plasjes 2x per dag eruit. Wij willen ook een schone wc, niet? Katten kunnen zelfs onzindelijk worden van een vieze bak. Sommige katten houden ervan op 1 bak te plassen en op een andere te poepen.

Als je meer katten hebt, is de formule: aantal katten +1 = aantal bakken.

Kattenbak vulling
Wij geven zelf houtkorrels. Je krijgt van ons de vulling van de kattenbak mee voor de eerste nacht. En een handdoekje waar de kat bij ons op lag. Dan hebben ze hun eigen geurtjes bij zich en dat is vertrouwd.

Kies vervolgens wat je denkt dat de kat fijn vindt. Goed klonterend grit elimineert geurtjes. Meeste katten houden van fijn grit, zonder kunstmatig toegevoegde geuren. Dus liever geen geparfumeerd grit. Probeer wat diverse soorten, tot je merkt dat je kat happy is met zijn of haar bak.

Etensbak (2) voor brokjes en natvoer
Zet de etensbakjes bij voorkeur niet in de buurt van de kattenbak. Katten houden er niet van om te eten en te drinken daar waar ze hun behoeftes doen.

Brokjes
Je krijgt van ons een klein beetje voer mee van de kat voor de eerste dagen.
We raden aan om in ieder geval een tijd ditzelfde merk eten te blijven geven. Je kan daarna overstappen op iets anders, als je dat wilt. Tenzij de kat op een speciaal dieet zit uiteraard.

Dit nieuwe voer meng je met een restje van het huidige voer om de overgang naar ander voer vloeiend te laten verlopen. Als je de kat in 1 keer op het nieuwe eten zet, krijgt ‘ie vaak last van zijn darmen. En dat wil je voorkomen. Kies daarom voor hoogwaardig kwaliteitsvoer.

Indien het dier dieetvoer heeft, dan is het belangrijk dit op indicatie van ons te continueren. Je kan later met je dierenarts bespreken of het dier dooraat met dit voer, of dat je ermee kan stoppen.

Natvoer
Wat katten lekker vinden, is gewoon een kwestie van uitproberen. Dat geldt ook voor versvoer. Verse gekookte vis of kip vinden sommigen het einde, en anderen ronduit vies.

Katten zijn gevoelige dieren. Ze kunnen ook stress krijgen van de verhuizing en daardoor overgeven de eerste dag (-en). Kijk het even rustig aan en bel/ mail ons als je bezorgd bent.

Drinkbakje, fonteintje
Katten zijn geen overdreven goede drinkers. Om ze te stimuleren meer te drinken (hetgeen goed is voor het lijfje), kan je meerdere waterbakjes neerzetten. En eventueel een speciaal drinkfonteintje kopen. Stromend water is interessant. In de natuur kan stilstaand water besmet zijn, dus instinctief willen katten soms liever stromend water.

Slaapmandje
Koop een leuk mandje. Je komt er vanzelf wel achter wat de kat graag wil als deze bij je thuis is. De ene wil een holletje, de andere een ligmandje of een kleedje. Vaak liggen ze op meerdere plekjes, en hoog is altijd geliefd.

Hoge krabpaal
Koop geen kittenpaaltje. Ook niet voor kittens, ze ontgroeien ze snel. Katten rekken zich graag uit en hangen in de paal. Een paal van een meter wordt gewaardeerd. Sommigen krabben liever horizontaal, hebben liever een krabplankje.
Op termijn kan je eens rondkijken voor een leuk groot kattenmeubel, waarin ze kunnen spelen, slapen, krabbelen. Katten liggen graag hoog, dat is veilig.

Speeltjes
Spelen reduceert stress en versterkt de band onderling.
Koop een speelhengeltje, zodat je samen kan spelen. En een speelgoedmuisje/ balletje.
Ook hier kom je er later wel achter wat de kat echt leuk vindt. Overigens is een propje papier, of een touwtje ook vaak favoriet.

Reismand
Koop een stevige reismand, waar de kat niet uit kan ontsnappen. Er zijn heel veel leuke goedkope dingetjes op de markt, maar als je kat eruit kan breken, ben je natuurlijk verder van huis. Investeer in een goede reismand. Koop een grote! Liever iets meer ruimte dan te krap. Je hebt deze later (minimaal jaarlijks) ook nodig als je naar de dierendokter gaat. Een kat kan je niet vervoeren in dozen of tassen. Sommige reismanden hebben ook bovenladers. Dat kan best handig zijn. Niet elke kat laat zich makkelijk in een mandje plaatsen.

Laat de reismand, bij voorkeur, ergens in huis openstaan met een dekentje erin. Zet het liever niet in de schuur, want als je het pakt ruikt het vreemd, en dan wil de kat er al helemaal niets mee te maken hebben. Of associeert ‘ie het gelijk met: OHWJEE… Of als je het wel elders wilt opbergen, zet het dan een week voordat je het nodig hebt in huis. Met snoepjes erin en een dekentje.

** Onze tip: Zet het reismandje op de rand van de tafel met de opening naar je toe. Hang er een handdoek overheen, zodat de mand niet zichtbaar is en alleen het gat nog zichtbaar is. Til je kat op en hou beide voorpootjes smal bijeen en schuif de kat erin. Doe het zonder aarzelen en vlug, de verrassing helpt. Dit gaat meestal in één keer goed.

          ~~~~~

De eerste keer naar buiten
Wanneer een kat in een nieuwe omgeving komt, is het belangrijk dat hij eerst volledig gewend en vertrouwd is in zijn nieuwe huis, vóórdat hij naar buiten gaat. Hij moet weten waar hij veilig is en waar hij thuishoort.

Daarom adviseren wij om een nieuwe kat minimaal zes weken binnen te houden. Dit is een minimum! Is het dier na zes weken niet volledig op zijn gemak, wacht dan langer. Jouw huis moet de veilige haven zijn, waar de kat naar terug rent en niet van weg rent.

Laat hem de eerste paar keren onder begeleiding naar buiten. Het liefst vlak voor etenstijd, zodat de kat honger heeft en gauw komt als je met eten rammelt. Beloon de kat wanneer hij naar binnen komt met een snoepje. Zo associeert de kat het roepen van zijn naam met wat lekkers en dan komen ze vliegensvlug aangerend.

Hou kittens en katten die nog niet gecastreerd of gesteriliseerd zijn binnen, totdat ze geholpen zijn. Laat nooit, onder geen enkel beding, een ongeholpen kitten jonger dan zes maanden naar buiten. Jonge dieren hebben geen besef van gevaar en kunnen in ernstige problemen komen. En ze kunnen dán al voor nageslacht zorgen.

Een tweede kat of introductie bij een hondje?
Je kan het maar 1 keer goed doen! Dus neem je tijd. We raden altijd een rustige introductie aan met de al thuiswonende dieren. Je kan hier meer over lezen op deze pagina ⤵️
https://www.praktijkvoorkattengedrag.nl/aanschaf-en-opvoeding/de-introductie-van-een-nieuwe-kat/

Veel geluk samen.. ❤️
Heb je vragen na adoptie? Ons Nazorgteam staat voor je klaar.

Mail: nazorg@dierenambulancedenhaag.nl

Bestel jij ook je dierenspulletjes bij ZOOPLUS? Bestel dan door op onderstaand logo te klikken. Het kost niets extra, maar je doneert dan automatisch 2% van de aankoopwaarde aan ons! 😻 ⤵️

zooplus.nl
Reageer op Een nieuwe kat, wat heb ik nodig en waar moet ik op letten?

Help ons de dieren helpen!