HONDEN * SNEEUW * 7 TIPS

7 december 2022

De meeste honden vinden het heerlijk om in de sneeuw te ravotten en te speuren naar van alles wat zich onder de sneeuw bevindt. En wat is er nou leuker je hond zo te zien genieten… In dit artikel geven we je een aantal waardevolle tips om de winter leuk, maar ook vooral veilig door te komen.

Tip 1: Pas op voor zoutvergiftiging
Thuis gekomen na een wandeling door de sneeuw, likt je hond zichzelf schoon. Wat kan daar voor kwaad in schuilen zou je denken? Zoals je weet wordt er in de winter zout gestrooid om gladheid te voorkomen. Deze pekel kan aan de poten van een hond blijven kleven en als je hond hier erg veel van binnen krijgt, dan kan dat zelfs fatale gevolgen hebben.

‼️ De hoeveelheid zout die een hond fataal kan worden ligt tussen 1,9 en 3,7 gram zout per kg hond. De klachten kunnen tot 72 uur na inname beginnen op te treden, de meest voorkomende klachten zijn braken en/of diarree, maar neurologische klachten kunnen ook optreden. Bel direct je dierenarts als je dit vermoed!

Tip 2: Pootjes in de sneeuw * voetzooltjes insmeren
Honden kunnen last krijgen van de pekel. Om dat te voorkomen kun je, voordat je naar buiten gaat met je hond, de poten insmeren met speciale zalf. Na een wandeling doe je er goed aan de poten schoon te maken met lauw water. Er zijn verschillende producten te koop, denk aan Paw Balm Voetzoolbalsem of Vetramil Paw Wax.

Tip 3: Zorg ervoor dat je hond niet te nat wordt
Een natte hond heeft eerder kans om onderkoeld te raken. Voorkom dus gesmolten sneeuw of water in de vacht.

Tip 4: Laat je hond niet op het ijs
IJs is uiteraard erg glad, waardoor je hond kan uitglijden. Hij kan zijn gewrichten, botten of spieren blesseren. Daarnaast loop je het gevaar dat je hond door het ijs zakt of in een wak valt met alle gevolgen van dien.

Tip 5: Houd je hond warm
Dit klinkt als een open deur, maar hoe zorg je ervoor dat je hond warm blijft als het buiten vriest? Stilstaan in de sneeuw dien je te voorkomen, zorg er dus voor dat je hond in beweging blijft, dan blijft hij warm. Voor honden met een korte vacht en/of kale buik kun je eventueel een hondejas of dekje aanschaffen. Sommige rassen hebben geen last van de kou, andere weer wel. Houd je hond daarom goed in de gaten om te beoordelen of hij het te koud heeft.

🐾 Kleine honden hebben het eerder koud
Puppy’s zijn nog te klein en hebben niet genoeg vet en vacht om zich te weren tegen de kou.

🐾 Rassen met een korte vacht en/of kale buik, die van oorsprong uit warmere gebieden komen, zijn minder bestand tegen de kou. Denk o.a. aan de Spaanse Galgo.

🐾 Senioren kunnen soms minder goed hun lichaamstemperatuur reguleren

Tip 6: Honden in het donker
In de wintermaanden is het vaak al om 17.00 uur donker. Goede verlichting is dan geen overbodige luxe. Er zijn verschillende mogelijkheden. Denk aan een reflecterend veiligheidshesje, een reflecterende halsband of een knipperlichtje zodat je hond goed zichtbaar is. Ditzelfde geldt natuurlijk ook voor jou!

Tip 7: Sneeuwklompjes, knip lange haren weg
Tussen de voetzolen, aan de achterkant van de poten en onder de buik hebben sommige hondenrassen lange haren. Er kunnen zich sneeuwklompjes gaan vasthechten aan de lange vacht en dit voelt erg ongemakkelijk aan. Het bemoeilijkt vooral het lopen als er sneeuw- en ijsklompjes onder de voetzolen vastkleven. Knip daarom overtollig haar weg om dit te voorkomen.
Mochten er toch nog klompjes sneeuw aan de vacht vast kleven, knijp ze dan stuk. Probeer ze nooit los te trekken!

‼️ Hoe weet je of je hond het koud heeft?
Rillen
Hond is in zichzelf gekeerd, maakt geen contact
Problemen met ademhalen
Zwakke hartslag
De normale lichaamstemperatuur van een hond is gemiddeld 38°C / 39°C. Wanneer deze onder 37,5°C komt, bel dan meteen met je dierenarts.

Bevriezingsverschijnselen
De huid is bleek en blauw en in een later stadium rood en opgezwollen
De hond heeft pijn aan de oren, staart of poten

EHBO – Wat te doen als een hond onderkoeld is of zelfs bevriezingsverschijnselen heeft?
Breng de hond z.s.m. naar een warme omgeving,
Pak de hond warm in met dekens,
Laat de hond iets warms drinken,
Geef de hond eventueel iets met suiker om energie te krijgen,
Bel je dierenarts voor verdere instructies

bron: doggo.nl

Deel dit bericht!

Meer preventie & advies

Help ons de dieren helpen!