Vuurwerkangst: steun je dier!

15 december 2023

Het is zover, lieve mensen. Het is bijna oud & nieuw….

Vandaar ons advies om vandaag, morgen en overmorgen honden (dubbel-) aan te lijnen, het liefst zelfs met een driepuntstuigje (een anti-ontsnappingstuig met buikriem). En laat je hond niet alleen thuis als hij/ zij angstig is. Hou katten thuis. Want elke jaarwisseling raken honderden honden en katten door knallend vuurwerk vermist of erger. Veel dieren vinden vuurwerk doodeng en begrijpen niet wat er gebeurt.

Als eerste tip: steun je dier!
Zowel je hond, kat, vogel of ander dier… Hun eigen mens, die ze vertrouwen en waar ze van houden, is énorm belangrijk voor ze. Dat hun mens er is, tijdens deze enge tijd.. Dát vinden ze gewoon heel erg fijn…

Verder voor onze katten:
● Zet iets zwaars voor het kattenluik, zodat deze niet opengebroken kan worden door je kat.
● Zorg dat alle kamers thuis toegankelijk zijn, laat alle deuren open binnen, zodat je kat zelf kan kiezen waar naartoe te vluchten.
● Sluit ALLE ramen, ook de bovenluikjes.
● Sluit alle gordijnen en doe in elke kamer de lichten aan. Dit vermindert de impact van de lichtflitsen van buitenaf.
● Zet een muziekje op.
● En als je ziet dat je kat een schuilplek heeft gevonden, help je jouw kat door het nóg veiliger te maken door bijvoorbeeld een laken over die plek, veelal de bank of het bed, te hangen tot aan de grond: en zo een veilig ‘holletje‘ te creëren. Zet de kattenbak dichtbij, zodat ze er even snel uit kan piepen voor een plasje. Katten proberen vaak achter de gordijnen te schuilen maar daar gaat ook vuurwerk af, en dan rennen ze in paniek van links naar rechts. Maak een ‘holletje’ voor ze in het midden van de (slaap-) kamer.
● Geef liever geen medicatie, maar zorg voor een veilig huis.

Hier tips voor meerdere diersoorten, zoals vogels, konijnen etc. ⤵️
https://www.dier.nu/dierenweetjes-artikel/vuurwerk-en-huisdier-bekijk-hier-diverse-tips

Hier een blog van de Dierenbescherming met onafhankelijk onderzoek naar de impact van vuurwerk op dieren ⤵️
https://www.dierenbescherming.nl/wat-wij-doen/actueel/blogs/blog-overzicht/vuurwerk-leven-en-laten-leven

‘Onafhankelijk onderzoek: 75,2% van de katten en 64,7% van de honden zijn volgens hun eigenaar bang voor vuurwerk. En dan hebben we het nog niet eens over konijnen (44,6%), vogels (32,4%) en cavia’s (29,4%). Het is wat minder gemakkelijk om de reactie van wilde dieren te zien. Dit wordt echter al een aantal jaar gemeten door middel van radarbeelden, waarbij de activiteit van vogels kan worden waargenomen. Wie dit ziet, kan niet anders dan schrikken van de enorme impact dat vuurwerk op de natuur heeft.’

Ben je je dier kwijt? Meld het dier aan op amivedi ⤵️
https://www.amivedi.nl/ 

Voor onze Haagse regio is er ook een facebook pagina voor vermiste en gevonden dieren. Hier zijn veel mensen actief, die je helpen met de zoektocht. Wij staan in nauw contact met hen. Zoek op: 070 vermiste/ gevonden dieren.
Hieronder de link ⤵️
https://www.facebook.com/groups/256286467862511 

En vergeet je dier niet te steunen tijdens het feestgedruis. Ze hebben je nodig! 🙏❤️

Fijne jaarwisseling,

Team Dierenhospitaal en Ambulancedienst Den Haag e.o.

Deel dit bericht!

Meer nieuwsberichten

Help ons de dieren helpen!