Heerlijk op vakantie…?
  1. Home
  2.  » 
  3. Preventie & Advies
  4.  » Heerlijk op vakantie…?

Heerlijk op vakantie…?

4 juli 2019

Heerlijk! De vakantietijd is weer aangebroken. Wij mensen vinden het heerlijk om op vakantie te gaan! Maar dieren denken daar nog wel eens anders over… Zeker katten..

Voor onze trouwe kattige huisgenoot zoeken we vaak een oppas aan huis. Die komt dan één of soms twee keer per dag de kat eten geven. En misschien zelfs wat aandacht geven. Ook is het gebruikelijk dat de oppas de kat gewoon buiten laat of het kattenluik open staat.

Maar…

Elk vakantieseizoen halen wij katten op, die gewond raken of overlijden, tijdens de vakantie van de eigenaars. Vaak op een plek, waarvan het baasje geen idee had, dat de kat daar komt. Of de eigenaars komen thuis en hun kat is vermist en nergens meer te vinden.

Katten zijn gewoontedieren en wanneer wij mensen op vakantie zijn, ontstaat er ineens verandering in hun routine. Er is niemand thuis om bij op schoot te liggen of tegen aan te mrauwen. Of de kat kan ineens niet meer naar binnen op de tijd dat ‘ie dat wil, omdat de oppas er alleen ’s avonds laat pas is..

Wat gaan katten dan doen?

Ze gaan vaak ander gedrag vertonen. Ze melden zich ineens bij buren een straat verderop, miauwend in de tuin bijvoorbeeld. Of ze gaan bij iemand anders in de tuin bivakkeren en slapen daar plots ook. Of erger… Ze steken vreemde straten over en ze worden aangereden, raken gewond..  of nog erger..

Dan wordt de dierenambulance gebeld…. ‘Hallo, er loopt al een aantal dagen een kat bij ons in de tuin. We hebben hem nog nooit eerder gezien en de buren kennen hem ook niet.’

Als een dier gewond is komen we direct, maar als het niet direct gewond of verwaarloost oogt, proberen wij natuurlijk eerst een aantal dingen uit te sluiten, voordat we een kat zomaar ophalen.

– Is er navraag gedaan bij de buren of zij de kat kennen?
– Hoe lang loopt ‘ie er al?
– Geeft u de kat eten? Want dat kan ook een reden zijn dat een kat ineens niet meer naar huis gaat!
– Kunt u op amivedi/ facebook kijken of u daar een kat ziet, die erop lijkt en misschien vermist is?

Van elke kat, die gemeld wordt, gewond, ziek, gevonden of overleden, lezen we de chip uit. Dat is een microchip onder de huid met een uniek nummer, die gekoppeld behoort te zijn aan een databank op internet.

Wat een geluk! Deze kat heeft een chip! Poekie is zijn naam en er staat een telefoonnummer bij de databank. We bellen ter plaatse de eigenaar en gelukkig neemt iemand op. ‘Hallo, we bellen over Poekie, hij is bij ons gemeld, omdat hij al 3 dagen bij iemand in de tuin slaapt..’ En horen dan: ‘O, ja. Wij zijn op vakantie, maar de oppas heeft inderdaad gezegd dat het eten al 2 dagen niet is aangeraakt.’

In dit voorbeeld loopt het goed af en kunnen we de kat veilig thuis brengen bij de oppas. Maar het had ook anders kunnen aflopen. Een kat zonder chip, die verdwaald lijkt, wordt naar het asiel gebracht en aangemeld bij amivedi. Terwijl de kat misschien wel gewoon veilig thuis had kunnen zitten.

Ons advies is dan ook:

➡️ Gaat u met vakantie? Het is eigenlijk beter om de kat die periode binnen te houden.
➡️ Chip uw kat! Juist ook als het een binnenkat is. Juist met een oppas kan het wel eens mis gaan, en glipt    de kat per ongeluk weg. En dan weet ‘ie de weg naar huis vaak echt niet! Of de oppas heeft geen idee wat ‘ie moet doen. De chip is dan cruciaal! (Een chip is voor elke kat eigenlijk gewoon een must!)
➡️ Controleer of de chip van uw kat goed geregistreerd is. U kunt hier eventueel de hulp van uw dierenarts bij vragen. Heeft u zelf het chipnummer, kunt u hem controleren op www.chipnummer.nl
➡️ Zorg dat ook uw buren op de hoogte zijn dat u weg bent en de kat toch buiten loopt. Zodat ze ook een oogje in het zeil kunnen houden.
➡️ Zorg dat bij de oppas het emailadres van amivedi en het telefoonnummer van de dierenarts en van de dierenambulance bekend is. Zodat, in geval van nood, ze de juiste mensen kunnen benaderen.

We hopen u met dit bericht bewust te maken van hetgeen wij iedere keer weer meemaken tijdens vakantieperiodes. En dat deze informatie u kan helpen een goede overweging te maken voor uw kat!

En we wensen u en uw katten uiteraard een hele fijne vakatzie!!

STEUN ONS! HELP ONS DIEREN HELPEN!

Deel dit bericht!

Meer preventie & advies

Wij helpen dieren in nood! 

  • met vervoer en opvang
  • van zieke, gewonde en gevonden dieren
  • zowel gezelschapsdieren als in het wild levende dieren
  • in Den Haag, Leidschendam-Voorburg, Rijswijk, Wassenaar, Zoetermeer en Pijnacker-Nootdorp.