Het jonge meeuwen seizoen

 In Homepage, Tips

Wij vangen zieke en gewonde meeuwen niet in ons dierenhospitaal op, maar brengen ze naar Vogelopvang De Wulp. Wij worden op dit moment heel veel gebeld over jonge meeuwen en ‘meeuwenoverlast’. Wist je trouwens dat meeuwen beschermde dieren zijn, volgens de Wet natuurbescherming.

Onderstaand bericht is geschreven door onze collega’s van Vogelopvang de Wulp:

” Het meeuwenseizoen is voor ons altijd weer een hele drukke tijd. Er worden nu dagelijks zo’n 30 jongen binnen gebracht.

Velen springen van de daken en lopen dan nog ongeveer een dag of 5 schreeuwend door de straten, met de ouders op achtergrond die het jong bijvoeren en het jong tegen alles en iedereen beschermen en ook flink van zich laten horen. Zo gaat dat, want het jong moet leren vliegen.

Wij merken dat mensen veel overlast ervaren van de dieren, gezien de vele telefoontjes met vragen of we de dieren alsjeblieft weg kunnen halen. Maar gelukkig ook enkelen die graag advies willen over hoe te helpen, zoals water aanbieden met deze hitte!! De meeuwen weghalen doen wij niet.

Wij raken overvol als alle gezonde jongen, zonder goede reden, gebracht worden… Wij helpen dieren uiteraard als dat nodig is: Als ze gewond zijn of zéker ouderloos.

Bij geluidsoverlast adviseren wij (zonder gekheid) oordopjes. Bij aanvallende ouders in tuinen adviseren wij een parasol op te zetten of een afscherming te maken, zodat ouders de mensen niet zien en dus ook niet aanvallen. Verder kunnen en willen wij niets doen.

De vogels zijn superfanatiek in het beschermen van hun jongen en dat vinden wij persoonlijk erg mooi om te zien.. Iedereen zou zichzelf zulke ouders wensen, denken wij….

Wanneer kunt u de dierenambulance of de vogelopvang bellen voor hulp of advies?

  • Als een volledig pluizig jong op straat loopt of in een binnentuin of op balkon zit -> terugplaatsen bij nest op dak
  • Als een jong gewond is -> naar opvang
  • Als beide ouders verongelukt/spoorloos zijn -> naar opvang indien te klein, òf bijvoeren op locatie totdat jong groot genoeg is. (Geweekte brokken kattenvoer of hondenvoer wordt vaak gebruikt. Maar alleen in uiterste gevallen, want te veel voeren kan er voor zorgen dat ze weer lui worden.)
  • Als een dier onverhoopt op een drukke weg terecht komt kan verplaatsen naar een veiligere plek dichtbij ook een goede optie zijn. Bijvoorbeeld naar de achterkant van een huizenrij als de voorkant grenst aan een drukke weg waar het jong loopt.

Dit is nu een periode van enkele weken.. Dat kunnen wij mensen best aan, toch? We moeten nu eenmaal met elkaar samenleven, mens en dier, in deze mooie stad achter de duinen…”

STEUN ONS! HELP ONS DE DIEREN HELPEN!

Recent Posts