Ekster bungelend aan balkon

9 augustus 2023

Afgelopen week kreeg onze meldkamer een telefoontje dat er een ekster vast hing in een net dat was gespannen voor een balkon in Zoetermeer. Helaas zien we het vaker gebeuren dat vogels in soortgelijke situaties verstrikt raken. Als het de vogel niet zelf lukt om los te komen is dit een ellendige lange lijdensweg met een verschrikkelijke afloop.

Ambulancechauffeur John is direct ter plaatsen gegaan om de situatie in te schatten. Gelijk bij aankomst bleek het al een lastig te klare klusje. De ekster zou er volgens omstanders al uren hangen en er leek nog maar weinig leven in het arme diertje te zitten. Hangend op de tweede verdieping aan de buitenkant van het balkon met tuinen er onder was het niet makkelijk om bij de ekster te komen. In onze ambulances beschikken wij over een uitschuifladder die tot wel +/- 3 meter hoog kan komen, helaas was dit niet hoog genoeg.

Gelukkig kunnen wij altijd rekenen op de hulp van andere hulpverleners en dus schakelde wij de assistentie van de brandweer in. De brandweer wist de ekster gelukkig uit het net te bevrijden. Eenmaal op de grond heeft John de ekster gelijk wat water gegeven. De arme ekster was zowel gewond aan zijn vleugel als helemaal uitgeput. Samen hebben brandweer en dierenambulance het net voorzichtig van de ekster af weten te knippen. De ekster is hierna doorgebracht naar de vogelopvang om zijn verwondingen te behandelen.

Wat kan je doen om verstrikking van vogels te voorkomen?
Veel mensen hebben netten op hun balkon, dit kan om verschillende redenen. Bijvoorbeeld om vogeloverlast op het balkon te voorkomen of om katten binnen te houden. In al deze situaties zijn er een aantal dingen die je kunt doen om te voorkomen dat vogels snel vast komen te zitten.
– Zorg dat het net goed strak is gespannen. Op deze manier is de kans op verstrikking veel minder groot.
– Zorg dat het net goed zichtbaar is, hang bijvoorbeeld gekleurde touwtjes in het net voor zichtbaarheid.

Beeldmateriaal © Simone Janssen

Deel dit bericht!

Meer actieverhalen

Help ons de dieren helpen!