Verzwakte Havik

9 augustus 2023

Gelukkig komt het niet vaak voor dat wij moeten uitrukken voor roofvogels. Toch komen deze prachtige gevaarlijke dieren ook wel eens in de problemen. Afgelopen week ontvingen wij een telefoontje van een ongeruste melder waar een roofvogel in haar tuin was neergestreken en een zeer apathische indruk maakte. 

Ambulancechauffeur Janneke is bij de vogel gaan kijken. LET OP: Pak een roofvogel nooit zelf op, de klauwen van roofvogels gaan namelijk zonder moeite door de huid heen. Onze chauffeurs weten precies hoe ze roofvogels moeten hanteren zonder zichzelf of de vogel te verwonden. Toen de melding gedaan werd zat de vogel nog rechtop maar bij aankomst had hij zich om laten vallen. Deze prachtige Havik werd door Janneke gevangen en lichamelijk onderzocht. De vleugel waren in tact en er werden geen uiterlijke verwondingen geconstateerd. Wel was de Havik volgens Janneke vederlicht en was het borstbeen duidelijk te voelen. Onze bevinding dus sterk verzwakt en vermagerd.

Over het algemeen is de havik een uitstekende jager, wel is het zo dat ze sterk afhankelijk zijn van hun omgeving voor voedsel. Mogelijk is het deze havik gewoon niet gelukt om voldoende voedsel te vinden. De havik is direct met onze ambulance door vervoerd naar de vogelopvang. Helaas overleed de vogel ter plaatsen op de behandeltafel. Een zure afloop voor zo’n prachtige vogel maar ook deze teleurstelling hoort bij ons werk.

   

Deel dit bericht!

Meer actieverhalen

Help ons de dieren helpen!