Voorjaar: Krolse katten 

5 maart 2024

Als een kat krols is, betekent dit dat de poes vruchtbaar is. Vanaf het voorjaar tot het najaar kan de kat perioden van krolsheid hebben. In de winter stopt dit. Dat komt omdat in de lente en zomer de dagen langer en lichter zijn ten opzichte van de winter. Daarom krijgen de meeste poezen een nestje in het voorjaar. Maar uitzonderingen zijn er altijd gedurende het jaar.

Abcessen en gedrag

Rond deze periode zien we vaker dat ongecastreerde katers in de problemen komen. Ze vechten om de poezen en lopen daarbij bijt- en krabwonden op, die dan weer kunnen ontsteken en pijnlijke abcessen worden. Of erger nog: ze worden door die knokpartijen geïnfecteerd met kattenaids, door FIV positieve katers. Door castratie voorkom je nestjes, maar ook agressief/ dominant gedrag dat bij de geslachtsdrift hoort. Als de kater gecastreerd is, wordt hij rustiger.

Ongecastreerde katers verlaten vaker het eigen territorium tijdens hun zoektocht naar een gewillige poes, en worden daardoor bijvoorbeeld aangereden. Katten die niet geholpen zijn worden dan ook vaker als vermist opgegeven.

!! Bijna alle katten die we gewond van straat halen zijn niet gecastreerd !!

Kittens

Als jouw dier niet gecastreerd is kan hij of zij uiteraard voor nakomelingen zorgen. En als de mannen buiten een krolse zwerfpoes vinden, worden de kittens op straat geboren. Dat wil je natuurlijk niet. Of jouw eigen poes komt zwanger binnen en van wie? Er zijn al zoveel katten en veel eindigen in een asiel of op straat.

Binnenkat

Ook binnenkatten proberen te ontsnappen tijdens deze periode. En zelfs wanneer jouw kat binnen blijft en niet samenleeft met een vruchtbare partner, is het nog steeds een goed idee om de kat te laten steriliseren. Blootstelling aan de hormonen die aanwezig zijn in het lichaam tijdens de krolsheid resulteren in verschillende aandoeningen waaronder melkkliertumoren, baarmoedertumoren en baarmoederontsteking. Ongesteriliseerde katten hebben ongeveer een 7x grotere kans op de ontwikkeling van melkkliertumoren dan gesteriliseerde katten!

Help je dier! Steriliseer de poes en castreer de kater. Daar voorkom je zoveel leed mee!

Deel dit bericht!

Meer preventie & advies

Help ons de dieren helpen!