John van Helden: “Met een relatief kleine bijdrage kan ik het verschil maken voor een stichting als die van jullie.”

 

Dierenvriend John van Helden van Vesta Safety Solutions belde ooit de dierenambulance voor een duif die van plastic bleek te zijn. Daar zullen we het maar niet over hebben. Met zijn bedrijf Vesta Safety Solutions sponsort John onze stichting. Hij houdt van dieren en ook van mensen. Met zijn werk leert hij cursisten mensenlevens te redden.

Tot een paar jaar geleden had John een eigen onderhoudsbedrijf. Werk waarvan hij wist dat hij het niet tot zijn pensioen zou blijven doen. Hij was toen ook al burgerhulpverlener en is daarvoor ook bedrijfshulpverlener geweest. “Ik vond het gewoon zo nuttig. Het is een kleine moeite om een training te volgen en daarna kun je iemands leven redden. Dat is bijzonder.”

Omscholen
Johns nicht heeft ook een bedrijf in bhv-trainingen en vroeg hem op een bepaald moment of hij interesse had om trainingen te geven. John: “Ze wist dat het onderwerp mij interesseert. Ik dacht: als ik het doe, doe ik het goed. Het idee sprak mij gelijk aan. Ik wilde wel eerst mijn instructeursdiploma halen.

Mijn nicht begon in die tijd met de opleiding tot veiligheidskundige. Dat zag ik ook zitten. In een paar weken tijd heb ik mijn instructeursdiploma gehaald en begon ik met de opleiding tot veiligheidskundige. Die duurde een jaar. Ik vond het geven van trainingen geweldig. Ik rondde alles van mijn vorige bedrijf af en investeerde in de nieuwe spullen die ik nodig had. Het was spannend, maar het voelde goed.”

Als veiligheidskundige geeft John organisaties inzicht in onveilige situaties. Welke risico’s lopen medewerkers binnen bedrijven, welk risico loopt de omgeving? Hij stelt ook Risico Inventarisaties en -Evaluaties (RI&E) op. “Als veiligheidskundige ben ik met arbo-gerelateerde zaken bezig. Je houdt altijd restrisico’s over, die je niet kunt afdekken. Voor die restrisico’s zijn bedrijven verplicht bhv-ers te hebben. Ik geef gemiddeld drie dagen per week bhv-trainingen en twee dagen per week werk ik als veiligheidskundige. Het vult elkaar heel mooi aan.”

Reanimatiecursussen als hobby
Als kers op de taart geeft John reanimatiecursussen voor burgerhulpverleners. “Zo kwam ik bij de dierenambulance terecht. Ik wilde trainingen geven in buurthuizen in Den Haag. Helaas kwam dat niet van de grond. We hebben op dit moment op papier 270.000 burgerhulpverleners maar daarvan is, na corona, nog altijd ruim 25% niet meer gecertificeerd. Dat kan veel beter! Als je brandweer, politie, verpleegkundigen, iedereen die kan reanimeren meetelt, dan komen we gelukkig wel een eind. Ik wil dat zoveel mogelijk mensen burgerhulpverlener worden en zocht daarom een cursuslocatie. Via een van jullie vrijwilligers kwam ik hier terecht. Ik kon ‘s avonds voor een klein bedrag jullie kantine huren. Super! Ik verdien hier niets aan. Ik vind het gewoon nuttig en wil zoveel mogelijk mensen leren reanimeren. Laatst had ik een mevrouw van 82 in mijn cursus. Geweldig! De keer daarna verscheen haar kleinzoon van zestien. Oma had gezegd dat hij ook moest gaan. Daar doe ik het voor!”

Overleden kat thuis gebracht door dierenambulance
“Ik kende de dierenambulance al. Wij wonen hier vlakbij en hebben zelf weleens een vogeltje dat hulp nodig had langsgebracht. We lopen hier altijd langs met onze honden. En iemand van de dierenambulance heeft onze kat ooit thuis gebracht. Heel verdrietig, want zij had geprobeerd de Benoordenhoutseweg over te steken en heeft dat helaas niet gehaald. We hebben altijd dieren gehad die hulp nodig hadden. Ook Max, één van onze honden, heeft een moeilijke geschiedenis. Bij ons doet hij het hartstikke goed, samen met onze jack russell Ozzy.”

Toekomstplannen
Over de vraag waar John trots op is als hij naar zijn bedrijf kijkt, hoeft hij niet lang na te denken: “Op één staat de waardering van cursisten en opdrachtgevers. Ik denk dat ik dingen net even anders doe dan mijn collega’s. Ik heb geen powerpointpresentatie waar ik doorheen klik. Ik neem mensen mee in mijn eigen ervaringen als hulpverlener. Pas zei iemand: ik volg al 29 jaar bhv-trainingen en ik heb altijd moeite om zo rond 15.00 uur mijn ogen nog open te houden. Maar bij jou denk ik: hè, is het nu al 17.00 uur! Dat vind ik mooi! Of een mevrouw die heel onzeker was over het werkelijk durven hulpverlenen. Als ik zie dat zij in zo’n training drempels overgaat, dan ben ik trots.”

Plannen voor de toekomst zijn er natuurlijk ook. “Ik zou graag willen uitbreiden met eigen klanten. Nu word ik veel ingehuurd door grotere trainingsbedrijven. Dat is natuurlijk fijn, maar een grotere eigen klantenkring geeft een andere dynamiek, dat spreekt mij ook aan. Mijn naamsbekendheid moet daarvoor groeien. Zeker als het gaat om de RI&E. Ook zou ik graag meer in de regio Haaglanden willen doen. Hier een steviger fundament neerzetten.”

Restart a Heart Day
Aan het eind van het gesprek komen we terug op de burgerhulpverleners. John: “Het is zo belangrijk. Er is jaarlijks een Restart a Heart Day om aandacht te vragen voor reanimatie. 77% van de mensen met een hartstilstand wordt als eerste gereanimeerd door een burgerhulpverlener. In Nederland is er een overlevingskans van 25%. Dat is uniek in de wereld! Bij een snelle reanimatie waarbij de AED binnen zes minuten wordt gebruikt, zitten we momenteel, afhankelijk van de oorzaak van de hartstilstand, op een succespercentage tussen de 50% en 70%. Mét kwaliteit van leven! Zo bijzonder. Dat zijn mensen die eigenlijk al dood waren. Jij, als gewone burger, kunt daar letterlijk van levensbelang zijn.”

Waarom sponsor je Stichting Dierenhospitaal en Ambulancedienst Den Haag?
“Jullie organisatie is bijzonder. Met een relatief kleine bijdrage kan ik het verschil maken voor een stichting als die van jullie. Ik hoop dat andere potentiële sponsors zich dat realiseren. Of je er zelf nu wel of niet commercieel beter van wordt, dat doet er eigenlijk niet toe. Het is veel te leuk om te doen.”

Interesse in een reanimatiecursus of in het andere werk van John? Kijk op www.vestasafetysolutions.nl.

Interesse om ook sponsor te worden en zo de dieren in de omgeving te helpen? Kijk op onze sponsorpagina.

Help ons de dieren helpen!