Huisdieren positieflijst 2024

12 december 2023

Het einde van het jaar 2023 nadert en dit houdt in dat het één en ander dat gaat veranderen in de regelgeving voor het houden van huisdieren in 2024 dichterbij komt. Het kabinet heeft besloten dat niet alle huis- en hobbydieren geschikt zijn om als huisdier te houden. Sommige dieren hebben ingewikkelde verzorging nodig of ze kunnen ziektes overdragen. En sommige dieren zijn te gevaarlijk. Op de huis- en hobbydierenlijst vind je zoogdiersoorten die WEL geschikt zijn als huisdier. De dieren die hierop staan mogen als huisdier gehouden worden. 

De ingangsdatum en regels rondom de nieuwe wetgeving schijnen nogal wat verwarring op te roepen. Afgelopen maand hebben wij met de ambulance al drie Chinchilla’s opgehaald. Een diersoort die wij normaliter nooit ophalen. Dit kan uiteraard toeval zijn maar het kan er ook mee te maken hebben dat mensen van de beestjes af willen omdat ze bang zijn dat het binnenkort illegaal is om deze diersoort te houden. Hieronder hebben wij alle informatie rondom de positieflijst op een rijtje gezet.

Vanaf wanneer gaat de positieflijst in? 
De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland verwacht dat de lijst 1 juli 2024 ingaat. Dit is nog niet 100% zeker maar de overheid gaat hier vanuit. Als hierover meer bekend is wordt dit door het RVO gepubliceerd. Er gaat pas gehandhaafd worden door de Landelijke Inspectiedienst Dierenwelzijn (LID) na deze datum.

Welke dieren staan op de positieflijst en mogen WEL als huisdier gehouden worden?
Soort (Nederlands):
Afrikaanse dwergrelmuis
Algerijnse gerbil
Alpaca
Bleke gerbil
Bruine rat
Bunzing
Cavia
Chinese dwerghamster
Chinese waterree
Dwergrenmuis
Ezel
Fret
Geit
Goudhamster
Grote Egyptische renmuis
Harrington’s gerbil
Hond
Huiskat
Huismuis
Kameel
Konijn
Lama
Mongoolse gerbil
Noord-Afrikaanse renmuis
Paard
Rund
Schaap
Varken
Waterbuffel
Woestijnslaapmuis

Mijn huisdier staat NIET op de positieflijst, wat nu?
Er komt een overgangsregeling voor dieren die niet op de lijst staan. Heb je op 1 juli 2024 een zoogdier dat niet op de lijst staat? Het is belangrijk dat je kunt bewijzen dat je het dier al had. Je mag het dier dan houden tot het doodgaat. Denk bijvoorbeeld aan bewijsfoto’s, een chipregistratie of geldig paspoort. Deze dieren mag je niet loslaten in de natuur. En vanaf 1 juli 2024 mag je niet meer fokken met soorten die niet op de lijst staan. Het is dus in geen enkel geval nodig of toegestaan je huisdier te dumpen.

Dieren die buiten de positieflijst vallen zijn beoordeeld in verschillende risicoklasse. Soorten uit risicoklasse A,B of C mogen gehouden worden. Bij deze diersoorten zijn de risico’s aanvaardbaar. Deze dieren staan op de huis- en hobbydierenlijst. Diersoorten uit de risicoklassen D, E en F staan niet op de lijst. Deze soorten mag je niet houden, behalve als ze gedomesticeerd zijn. Voor deze soorten geldt de overgangsregeling. Wil je weten in welke klasse jouw huisdier valt? Gebruik dan hier de zoektool om je huisdier op te zoeken.

Wanneer wordt meer bekend over de overgangsregeling? 
Deze informatie is voor nu nog onbekend.

Heb je een vogel, amfibie of reptiel?
De bedoeling is dat hier later lijsten voor komen. Tot die tijd mag je deze dieren houden. Als hierover meer bekend is, zie je dit op deze website van het RVO.

Meer informatie:
Bekijk dan de pagina over de positieflijst op de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) hier.

Bron tekst: Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).


Een van de Chinchilla’s die afgelopen maand is opgehaald is doorgebracht naar een gespecialiseerde knaagopvang. De Chinchilla valt in risicoklasse E.

De Serval, een kattensoort die de laatste jaren enorm in populariteit is gestegen valt onder de wilde katten en is niet geschikt om als huisdier te worden gehouden. De Serval valt in risicoklasse F. 

 

Deel dit bericht!

Meer nieuwsberichten

Help ons de dieren helpen!