Help onze katten aan een gezond gebit
  1. Home
  2.  » Help onze katten aan een gezond gebit

Jaarlijks vangen wij meer dan 500 katten op in ons hospitaal. Veel van hen hebben een slecht gebit. Om gebitten te kunnen behandelen in ons hospitaal, hebben we specifieke apparatuur en instrumenten nodig. Help je mee om dat voor elkaar te krijgen?


Karin Sloet, vrijwillige dierenarts in ons hospitaal:
“Castraties, sterilisaties en kleine ingrepen voeren we zelf uit. Hiervoor hebben we de juiste spullen in huis. Het zou geweldig zijn als we de gebitten van de katten ook behandelen. Een kat laat zich niet makkelijk in de bek kijken en de vele zwerfkatten die wij behandelen al helemaal niet. Als we de juiste instrumenten hebben, kunnen we voor gezonde gebitten zorgen bij alle katten die wij opvangen en hoeven ze minder lang in ons hospitaal te verblijven.”

Waarom is dit belangrijk?

Bij de meeste katten die wij opvangen zijn de gebitten niet verzorgd. Soms is het zo ernstig dat er al tanden en kiezen ontbreken of afgebroken zijn. Veel tandplak leidt tot tandsteen en veel tandsteen leidt tot ontstoken tandvlees. Ontstekingen van het tandvlees zijn niet alleen pijnlijk; ze kunnen via de bloedbaan leiden tot ontstekingen op andere plekken in het lichaam.

Om dat te voorkomen brengen we katten met hele slechte gebitten naar de dierenartspraktijk. Dat zijn extra kosten en erger: het zorgt voor stress. Daarbij zullen ze langer in ons hospitaal verblijven omdat er niet direct plek is bij de dierenartspraktijk. Bij katten waarbij het gebit er minder erg aan toe is, beslissen we soms om ze niet te behandelen. De nadelen van de stressvolle rit en langer verblijf wegen zwaarder dan de voordelen.

Als we de katten in ons hospitaal kunnen helpen op het moment dat zij al onder narcose zijn voor onderzoek, dan kunnen we het gebit direct behandelen.

Wat hebben we nodig?

Tracheale tubes, tandsteentangen, tandextractietangen, elevators, hevelaars, mesjes, hechtdraad, kleine naalden, pocket sonde, polijst opzetstukken, polijst pasta en verschillende boortjes. En de grootste uitgaves: een dentale unit (€ 2469,-), een compressor (€ 849,-) en een scaler (€ 495,-).

Hoeveel katten help jij?

Totale kosten komen op € 5000,-. Als je dat over een jaar bekijkt is het € 10,- per kat. De apparatuur gaat natuurlijk langer mee, dus kunnen we uiteindelijk veel meer katten helpen.
Eenmalig doneren kan ook via:

 .