Klepper wil het wel proberen (2 jr.)
 1. Home
 2.  » 
 3. Adoptiedieren
 4.  » 
 5. Adoptiedieren - katten
 6.  » Klepper wil het wel proberen (2 jr.)

Klepper wil het wel proberen (2 jr.)

19 juli 2022

 • Kan met andere katten: nee
 • Kinderen: nee
 • Huis met tuin of boerderij
 • Medicatie: nee
 • Speciaal dieet: nee 
 • Ervaring met katten

Klepper liep al een paar maanden rond in de buurt. Hij liet zich alleen ’s nacht zien en was erg schuw. We kregen een melding dat hij gewond zou zijn en hebben hem met een vangkooi kunnen vangen. Hij werd in het hospitaal in de zwerfkat ruimte geplaatst om zijn verwondingen te kunnen bekijken. Dat bleek gelukkig heel erg mee te vallen; hij had alleen een klein wondje op zijn wang.

Schuw maar nieuwsgierig

Nog een meevaller: Klepper bleek helemaal niet zo schuw als hij zich op straat voordeed. In de zwerfkatten ruimte kwam hij nieuwsgierig kijken als een van de verzorgers bezig was met de etensbakjes. Hij liet zich zelfs een beetje aaien. We hebben hem snel overgebracht naar de ‘gewone kamers’: de quarantaineruimte zodat we hem konden laten wennen aan mensen en aan handen.

En die Klepper vond het allemaal even leuk. Hij was nog een beetje voorzichtig en schrok snel van onverwachte bewegingen maar hij bleef vriendelijk. Na wat kriebeltjes achter zijn oren en onder zijn kin liet hij zich zelfs helemaal aaien. Klepper het zwervertje leek klaar om huiskat te worden.

Dat gedoe hiero

We zien dat Klepper wat gefrustreerd is, omdat hij een tijdje in zijn hok moest blijven tot hij klaar was om naar de losloopkamer te kunnen. Vaccinaties, castratie, bloedonderzoek – al dat soort dingen moeten eerst gebeuren voor hij los mag. Door dat wachten raakte hij overprikkeld en vindt hij aandacht helemaal niet leuk meer. Hij heeft ook een paar keer gehapt naar de dierverzorger. Hij wil het gewoon allemaal niet meer. De beperkte ruimte bij ons en dat gedoe aan zijn lijf begint hem op te breken.

Hij heeft hij er een beetje genoeg van. Van dat hokje, van de mensen. Als je bij hem gaat zitten geeft ‘ie wel kopjes en doet hij lief.. Maar hij kan zo omslaan en dan hangt hij in je benen. Klepper heeft ruimte nodige en mensen die hem helemaal met rust laten. Hij wil gewoon weer naar buiten. Krabbelen aan een dikke boomstam, door het gras sluipen. Gewoon. Naar buiten!

Een lekker rustig thuis

Maar wij wéten dat hij lief is en de lieve Klepper komt straks vast weer helemaal tevoorschijn als hij aan zijn nieuwe huis en personeel is gewend. Inmiddels laat hij zich in de losloopkamer ook al weer lekker aaien en speelt hij met de speelgoedmuisjes alsof het een lieve lust is… Klepper is een vrolijke kater. Van onverwachte bewegingen en lawaai schrikt hij zich nog steeds een hoedje. Maar dat komt door vroeger, van toen hij op straat leefde. Want daar stond lawaai synoniem aan gevaar. In een rustig en veilig thuis, met lieve mensen die hem dik verwennen, met hem spelen én lekker kriebelen achter zijn oren komt het allemaal goed hoor met onze Klepper. Geef hem die kans en die tijd en ruimte om even te begrijpen dat het thuis veilig is en dan krijg je er een dikke snorrende en dankbare vriend voor terug.

Klepper houdt van aandacht en mensen. Hij schrikt van plotselinge aanraking. Maar we denken dat hij eenmaal gewend in zijn eigen huis en gewend aan zijn eigen mensen een vriendelijke kat is. Zijn mensen moeten voorlopig het initiatief bij hem laten. Hij is lief van aard, ondanks dat hij af en toe kan bijten uit angst.

Wenperiode

Klepper zoekt een rustig huis waar zijn mensen veel thuis zijn om hem de aandacht te geven die hij nodig heeft. We raden met klem aan om hem eerst in een kleine kamer te laten wennen. Een overgang naar een nieuw huis is voor een kat heel spannend. Hij zal dan weer even terugvallen in angstig gedrag en zich vast verstoppen onder het bed, of achter het gordijn. Je kan hem het beste even tot rust laten komen, even laten bijkomen van de verhuizing. Laat hém komen zodra hij er klaar voor is, en dring jezelf niet op. Meerdere keren per dag hem bezoeken en lekker bij hem zitten en tegen hem praten. Desnoods een boekje lezen, of wat op de laptop werken in zijn kamer. Met allemaal lekkere hapjes, want daar houdt deze smulpaap wel van. Dan gaat hij jouw geur associeren met iets goeds.

Zo zorg je ervoor dat hij zich goed gaat hechten aan het huis en aan zijn nieuwe mensen. Als hij zijn nieuwe mensen helemaal vertrouwt kan hij vanuit zijn veilige ruimte in zijn eigen tempo de rest van het huis verkennen. En als ‘ie snapt dat alles veilig is, kan je zijn beweegruimte langzaam uitbreiden. Dat ‘wen’ kamertje daarna altijd openlaten, want dat heeft hij dan als zijn veilige plek ervaren, waar hij naar terug kan rennen als ‘ie het weer te spannend vindt. Als je hem in één keer los laat in het hele huis, gaat ‘ie zich vast verstoppen. En dan duurt de wenperiode heel erg lang. En hij mag pas naar buiten als hij zijn thuis als die veilige haven ervaart, waar hij naar terug rent en niet van weg rent. Als hij té snel naar buiten wordt gelaten, is de kans op weglopen erg groot.

En vooral: heb geduld en geef hem wat tijd om te wennen aan jou en aan dit nieuwe huis met die vreemde geuren en geluiden..

Klepper is ongeveer 2 jaar oud, gevaccineerd, gechipt en gecastreerd.

Wil jij kennismaken met Klepper? Vul dan het onderstaande contactformulier in.

 

Bestel jij ook je dierenspulletjes bij ZOOPLUS? Bestel dan door op onderstaand logo te klikken. Het kost niets extra, maar je doneert dan automatisch 2% van de aankoopwaarde aan ons! 😻 ⤵️

zooplus.nl
Reageer op Klepper wil het wel proberen (2 jr.)