Zwerfafval: een groot probleem voor dieren in Den Haag

10 augustus 2020

We zien het helaas maar al te vaak, dieren die vastzitten in een stuk zwerfafval. De gevolgen van een heel klein stukje plastic in de natuur zijn soms niet te overzien.
Dieren
slikken het plastic in of verwonden zichzelf, vaak zitten ze bekneld in het afval.

Chauffeur Edwin wist vorige week niet wat hij meemaakte, toen hij op één dag drie slachtoffers van visgereedschap moest bevrijden. Watervogels raken maar al te vaak verstrikt in achtergebleven haken, dobbers en lijnen.

Op de bovenste foto is één van deze drie slachtoffers te zien, een Stormmeeuw die met een vishaak vast zat aan zowel zijn voet als zijn gezicht. De vishaak is zorgvuldig verwijderd door onze chauffeur en de meeuw kon gelukkig direct in zijn vertrouwde omgeving worden losgelaten.

Maar ook andere producten veroorzaken problemen in de natuur. We halen vaak eenden op die klem zitten in plastic ringen van bijvoorbeeld kauwgompotjes. Er zitten plastic weerhaken aan deze ringen, waardoor ze onmogelijk af te schudden zijn door een eend. Eten met een plastic ring om je hoofd en snavel is niet meer mogelijk. Deze eenden sterven een langzame hongerdood. Gelukkig kunnen wij ze in sommige gevallen op tijd vangen en bevrijden. Het is daarom erg belangrijk dat mensen op straat oplettend zijn en een melding doen bij ons.

De volgende foto is van een hagedis die in de val werd gelokt door een lekker slokje frisdrank wat nog in een blikje zat. Het beestje zat helemaal klem en kon met geen mogelijkheid meer zelf ontsnappen.

Niet alleen wilde dieren komen in de problemen door zwerfafval, in 2017 hebben wij één van de meest aangrijpende gevallen ooit meegemaakt, namelijk katertje Ken.

Ken had zo’n honger dat hij zijn hoofd in een conservenblik had gewurmd om het laatste beetje voedsel hier uit op te kunnen eten. Het blik bleef echter zitten. Hij heeft een aantal dagen met het blik om zijn kopje rondgelopen. Hij kon niet zien, niet horen, niet ruiken en niet goed ademhalen. Zijn oren en nek hadden diepe wonden opgelopen van de scherpe randen en zijn gezicht was aan het smetten. Ken heeft ook nadat het blikje verwijderd was nog moeten vechten voor zijn leven. Zijn verwondingen waren heel ernstig en hij was ernstig verzwakt en vermagerd. Gelukkig is Ken er helemaal bovenop gekomen en is hij geplaatst bij lieve nieuwe baasjes.

Zwerfafval is een probleem dat wij mensen creëren
We lijken soms te vergeten goed voor onze leefomgeving en onze medebewoners (mens en dier) te zorgen.
Als iedereen zijn eigen afval netjes in de prullenbak gooit, is het al een stuk schoner op straat en in de natuur. Soms is het geen bewuste nonchalance maar denken we niet goed na over de gevolgen van onze acties. Zet bijvoorbeeld geen afvalzakken naast containers die opengemaakt kunnen worden door vogels/dieren. Dan komt het afval op straat te liggen met alle risico’s van dien.

Wil je helpen te voorkomen dat meer dieren verstrikt raken? Ruim dan eens een stuk zwerfafval op wat je op je weg tegenkomt. Ook al is het niet van jou. Geef een knipje in een plastic ring of handvat van een tasje voordat je deze weggooit. Dat ene plastic zakje of flesje oprapen en weggooien kost jou slechts een moment van je dag, maar redt misschien het leven van een dier!


Eend met plastic ring om zijn hoofd en snavel. Lees hier meer over deze melding.


Hagedis die klem zat in een blikje frisdrank. Lees hier meer over deze melding.


Kat Ken met een conservenblik om zijn hoofd. Lees hier meer over deze melding.
De andere delen over Ken vind je op de pagina In het hospitaal.


Zwaan met vislijn, haak en dobber aan oog. Lees hier meer over deze melding. Foto: Damian van der Spek.

STEUN ONS! HELP ONS DIEREN HELPEN!

Deel dit bericht!

Meer actieverhalen

Help ons de dieren helpen!