Zwanenfamilie herenigd na bijtincident

6 december 2021

Er was eens… een gelukkig zwanengezin in Zoetermeer: vader, moeder en vier jongen. Totdat vader op een dag belaagd werd door een vervelende indringer in zijn gebied.

Een loslopende hond viel hem aan en beet in zijn nek. Paniek in het gezin en op de wal! Snel werd de dierenambulance gebeld, die papa-zwaan voor behandeling naar Wildopvang Delft bracht. De rest van het zwanengezin bleef snaterend en ontredderd achter.

Gelukkig worden deze zwanen al jaren in de gaten gehouden door omwonenden en door Wilma. Zij is vrijwilliger bij de knobbelzwanen ringgroep. Zij heeft nauw contact met Anita van onze dierenambulance, als er iets met de zwanen is. Anita heeft ook een zwak voor zwanen en was zelf lang actief in de ringgroep. Zo kwam het dat Wilma en Anita een actie op touw zetten om zo snel mogelijk papa-zwaan met zijn gezin te herenigen. Want deze zwaan moest terugkomen om zijn gezin te kunnen verdedigen. Wilma hield dagelijks het gezin in de gaten en volgde waar ze zich ophielden. Anita had nauw contact met Wildopvang Delft, om zeker te stellen dat de zwaan na herstel bij zijn gezin zou worden teruggezet.

Op een zaterdag, een paar dagen na het incident, mocht de zwaan met ontslag. De verwondingen bleken gelukkig mee te vallen. Hij was wel erg boos, zo alleen in die opvang. En mama-zwaan was al dagen naar haar partner aan het zoeken. Dus Wilma en Anita kwamen in actie. Met papa-zwaan achterin de ambulance reed Anita naar Zoetermeer, waar Wilma al stond te wachten bij het gezin.

Zodra papa-zwaan zijn vrijheid terugkreeg, rende hij meteen het water in. Hij was weer terug bij zijn partner en jongen! Het was even wennen en het duurde slechts een paar minuten, maar toen gebeurde het: ze begroetten elkaar door ‘hartjes te maken’. Een soort dans met hun koppen en halzen naar elkaar toe. Iedereen stond te juichen. Wat een dankbare actie met goede afloop. En wat een geweldige samenwerking met echte zwanenvrienden!

De familie is weer compleet. De jongen zullen snel uitvliegen en volgend jaar komt er misschien een nieuw nest bij dit koppel! Wordt vervolgd.

Hoofdafbeelding ter illustratie.


De zwaan na het incident.


Op de terugweg naar het gezin!

 
De vrijlating!

 

Deel dit bericht!

Meer actieverhalen

Help ons de dieren helpen!