Zwaan verlost van vishaak en dobber

7 oktober 2020

Begin deze maand ontvingen we een melding over een zwaan met een vishaak en draad. De zwaan zou horen bij een groep in het water nabij de Klipperkade en de Kaagkade in Zoetermeer. Chauffeurs Martin en Samantha gingen erop af.

De zwaan verplaatste zich steeds, maar gelukkig hield de melder de zwaan in de gaten. Zo wisten we precies waar we moesten zijn. We zijn vaak afhankelijk van mensen die de tijd nemen om een dier te volgen. Anders is ‘de vogel al gevlogen’ voordat wij er zijn.

Ter plaatse vonden we de groep zwanen. Oh jee, ze bevonden zich midden op het water. Ambulancechauffeur Martin pakte zijn verrekijker erbij om te zien om welke zwaan het ging. Vanaf een afstand was dit moeilijk te zien. We besloten om de zwanen dichterbij te lokken met brood. Geduld is een schone zaak… Het duurde even, maar de groep kwam langzaam naar ons toe gezwommen.

Ja hoor, daar was ook de zwaan waar het ons om ging. Moederzwaan was de ongelukkige. De dobber lag achter in haar nek met het draad nog hangend uit haar snavel. Via de steiger liepen we, met de zwanenstok in de hand, heel voorzichtig steeds iets dichterbij.

Moederzwaan had natuurlijk geen behoefte aan eten; zij had te veel last van haar snavel. Daarbij was zij druk met het wegjagen van een zwanenjong dat ook bij de groep zwom. Dit komt vaker voor rond deze tijd. De jongen moeten voor zichzelf gaan zorgen. Als wij dat jong voerden, kwam de moeder weer dichterbij om het jong weg te jagen. Zo konden wij haar pakken! Samantha bleef voeren en op een onverwacht moment sloeg chauffeur Martin toe. Hij kreeg de zwanenhaak om de nek van de zwaan en tilde de zwaan vervolgens heel snel op de steiger.

Chauffeur Samantha ging op de zwaan zitten om het dier te fixeren. Martin keek of hij zelf de vishaak met draad kon verwijderen. Als het de chauffeurs niet zelf lukt, bijvoorbeeld omdat er een weerhaak aan vast zou zitten, dan brengen zij de zwaan naar de Vogelopvang. Het toeval trof dat de haak zelfs niet in de keel van de zwaan hing. Alleen het draad zat diep met wat loodjes. Beetje bij beetje, heel voorzichtig, konden ze het draad omhoog halen. Het was natuurlijk wat vervelend voor de zwaan, maar het is wel gelukt!

Het is geweldig om de zwaan daarna gelijk los te kunnen laten en om hem niet uit zijn eigen omgeving weg te hoeven halen. Moederzwaan nam in het water gelijk een rusthouding aan: ze legde haar poot onder haar vleugel. Alsof ze ons non-verbaal wilde laten weten: door jullie hulp kan ik weer lekker ontspannen.

STEUN ONS! HELP ONS DIEREN HELPEN!

Bestel jij ook je dierenspulletjes bij ZOOPLUS? Bestel dan door op onderstaand logo te klikken. Het kost niets extra, maar je doneert dan automatisch 2% van de aankoopwaarde aan ons! 😻 ⤵️

zooplus.nl

Deel dit bericht!

Meer actieverhalen

Help ons de dieren helpen!