Zwaan vast in rattenklem

3 januari 2022

Het bestrijden van ongedierte blijft in onze sector toch altijd een gevoelig onderwerp. Wij zien in geen enkele situatie graag dat een dier lijdt. En het doet ons nog extra pijn als het om een dier gaat dat helemaal niks met de bestrijding te maken heeft. In dit geval heeft een muskusrattenklem een verkeerd slachtoffer gemaakt, namelijk een prachtige zwaan. Let op: De foto’s in dit bericht kunnen als schokkend worden ervaren. Wel één geruststelling: dit verhaal kent een goede afloop!

Het is ons bekend dat er in de regio op bepaalde plekken muskusrattenvallen worden geplaatst. Helaas ligt dit buiten onze macht. Wel doen wij er alles aan om te zorgen dat slachtoffers zo snel mogelijk medische hulp krijgen.

Op 21 december kregen wij de melding binnen over een zwaan met metalen klemmen om zijn hoofd. Onze ambulancechauffeur is direct naar de Dwarskade tussen Ypenburg en Nootdorp gereden. Gelukkig liet de verzwakte knobbelzwaan, die duidelijk erg veel pijn had zich in één keer vangen. We moeten er niet aan denken dat dit dier op deze manier verder had moeten lijden. Met spoed is de ambulance naar de dienstdoende dierenarts in de buurt gereden. Hier is de wildklem heel secuur verwijderd.

LET OP: De volgende foto’s kunnen als schokkend worden ervaren. Lees verder onder de foto’s.

In de ambulance op weg naar de dierenarts.


Bij Dierenkliniek Parkweg.

                       
Inspectie op de basis van ons dierenhospitaal.

Eenmaal op onze basis aangekomen heeft de zwaan voor de nacht nog wat pijnstilling gekregen. De volgende ochtend hebben we de zwaan doorgebracht naar de vogelopvang om te herstellen van zijn verwondingen. Gelukkig mochten wij de zwaan een aantal dagen later weer komen ophalen om los te laten. De verwondingen zijn ontzettend goed aan het genezen en de zwaan mocht weer terug de vrije natuur in. Mede dankzij de oplettendheid van de melder konden wij snel hulp bieden. Graag willen wij al onze volgers en dierenliefhebbers hiervoor bedanken.

                       
De snavel was na een aantal dagen al heel goed aan het genezen.

Ook het loslaten van de zwaan is door onze chauffeurs op beeld vastgelegd, want dit blijft voor ons toch weer een geluksmomentje. Het had heel anders met de zwaan kunnen aflopen.

 

Deel dit bericht!

Meer actieverhalen

Help ons de dieren helpen!