Zwaan op het spoor

15 december 2014

Dit weekend worden we rond half vier gebeld dat er een zwaan op het spoor zit. De zwaan is geland op het viaduct van de HSL (hogesnelheidslijn) in Zoetermeer. Onze chauffeur gaat direct naar de afgesproken plaats om daar samen met een medewerker van het spoor de zwaan te zoeken. Bij aankomst vertelt de medewerker dat er eerst nog een machinist gaat zoeken naar de zwaan.

Op dat moment komt er een Thalys trein langzaam rijdend langs om te zoeken. Deze kan op de opgegeven locatie niets vinden en hij rijdt langzaam door. Voor de zekerheid krijgt zijn achterligger ook de instructie te zoeken en deze vindt de zwaan ongeveer één kilometer verder dan waar deze gemeld is. Deze machinist ziet dan ook een tweede zwaan liggen die overleden is. De trein blijft stilstaan bij de zwanen.

Door veiligheidsinstructies van de NS en Prorail kunnen onze chauffeur en de spoormedewerker niet direct in actie komen. Zij mogen het spoor pas betreden bij een ‘sein veilig’. Sein veilig betekent in dit geval dat het treinverkeer tussen Amsterdam en de Belgische grens geheel wordt stilgelegd aan beide kanten. Nadat dit is gebeurd, wordt de stroom van het spoor afgehaald waarna het spoor veilig betreden kan worden. Na ruim een uur wordt eindelijk het ‘sein veilig’ gegeven en kunnen wij ons werk doen. De zwaan en de overleden zwaan worden snel door onze chauffeur opgepakt en meegenomen.

Omdat Zoetermeer binnen het 10 kilometergebied rond Zoeterwoude ligt zijn extra hygiënemaatregelen nodig i.v.m. de vogelgriep. Dit betekent beschermende kleding aan. Ook geldt er een vervoersverbod in Zoetermeer. Nadat onze chauffeur de zwaan heeft nagekeken, is besloten de zwaan op het weiland naast het spoor los te laten. Hierna kan het treinverkeer weer hervat worden.

zwaan 3 zwaan ozwaan 1

Deel dit bericht!

Meer actieverhalen

Help ons de dieren helpen!