Zwaan met botulisme

15 september 2022

Wat blijft het toch lastig om een mooi zwanenpaar uit elkaar te halen, zelfs als je weet dat het voor hun eigen bestwil is. We ontvingen een melding over een zwaan bij de Lozerlaan die botulisme bleek te hebben. Het ging om een vrouwtjeszwaan en zij moest worden weggehaald bij haar mannetjeszwaan. 

Chauffeur Sven haalde haar met een zwanenstok naar de kant. Het mannetje bleef hen volgen, want hij vond dit natuurlijk niet leuk. Zwanen zijn enorm trouw en blijven hun hele leven bij elkaar.

We brachten het vrouwtje naar Vogelopvang De Wulp. Hier verzorgen ze haar. Te beginnen met het weghalen van een paar vervelende bloedzuigers bij haar oogleden (zie onderste foto). Ze gaven haar een ring om haar poot. Als ze beter is, wordt ze gelukkig herenigd met haar mannetje.   

Botulisme komt veel voor bij watervogels en dan voornamelijk in de zomermaanden. De oorzaak van de ziekte is een gif dat bij bepaalde omstandigheden vrijkomt door bacteriën. Die omstandigheden zijn: veel dode dieren in het water, ondiep, stilstaand en warm water.  

Als vogels botulisme krijgen, verlammen ze. De vogels kunnen dan niet meer lopen, vliegen of zwemmen. De verlamming begint vaak bij de poten en nek. Op een gegeven moment krijgen de vogels moeite met slikken en kunnen geen geluid meer maken. Uiteindelijk sterven de vogels als hun ademhalingsspieren verlammen of ze hun hoofd niet meer boven water kunnen houden. 

Er is geen medicijn tegen botulisme, maar als de vogel op tijd naar een vogelopvang wordt gebracht is er nog een kans. Bij de opvang wordt het gif uit hun lichaam gespoeld. De vogel krijgt dan een paar keer per dag vocht toegediend, waardoor het gif het lichaam vanzelf verlaat. Ook krijgen ze vaak een bad, waardoor ze meer ontspannen met de ontlasting. Met wat geluk is de botulisme na een tijdje uit het lichaam en mag de vogel vrijgelaten worden. Laten we hopen dat dit voor deze zwaan ook het geval is!

 

STEUN ONS: SHOP VOOR HET GOEDE DOEL! HELP ONS DIEREN HELPEN!

Als je via onze site een bestelling of een boeking doet bij Mediamarkt, Bol, Coolblue, Thuisbezorgd, Belvilla, Expedia, Booking en heel veel andere shops, krijgen wij daar een beetje commissie voor. Het kost jou niets extra en zo help je ons. 😻 Dus ga je eten bestellen, een reis boeken of lekker shoppen, doe het via onze site! Klik op het plaatje ⤵️

Deel dit bericht!

Meer actieverhalen

Help ons de dieren helpen!