Zwaan loopt tussen sporen van RandstadRail

12 januari 2024

Eind december werden we gebeld door openbaar vervoerbedrijf HTM: trams 3 en 4 moesten omrijden, want in Zoetermeer liep een zwaan tussen de sporen en hij wilde daar niet weg. Onze ambulancechauffeur Sven werd erop afgestuurd onder begeleiding van de HTM calamiteitencoördinator.

De zwaan was misschien tegen de bovenleiding aangevlogen of gewoon verkeerd geland. Sven liep naar de zwaan toe en kon hem in één keer vangen met behulp van de vangstok die hij had meegenomen. Hij hield hem stevig, maar voorzichtig, onder zijn arm vast. Omdat de ambulance bij de tramhalte was geparkeerd en de zwaan tussen twee haltes is gevangen, hebben Sven, de zwaan en de HTM coördinator de tram genomen (die inmiddels weer was vrijgegeven) om zo naar de eerstvolgende halte te worden gebracht. Dat was een ongewone situatie: medereizigers vonden het bijzonder en waren verbaasd een zwaan in de tram te zien! De zwaan zelf bleef rustig.

Bij aankomst bij de ambulance kon Sven de zwaan goed checken. Hij was gelukkig niet gewond. Uit voorzorg is de zwaan diezelfde avond naar Vogelopvang De Wulp gebracht om hem te kunnen monitoren en er zeker van te zijn dat hij in orde is. Dat was het geval! Hij kon de volgende dag alweer worden vrijgelaten en is uitgezet in de buurt van de plek waar hij is gevonden.

Beeldmateriaal © Ivar Gieles.

Deel dit bericht!

Meer actieverhalen

Help ons de dieren helpen!