Zwaan in porseleinkast (plantenkas)

23 februari 2021

Het komt regelmatig voor. Op de één of andere manier komen zwanen regelmatig in kassen terecht. Misschien ligt het aan de warmte van het dak? Dat de zwanen hier graag hun billetjes op opwarmen. Of het grote oppervlak lijkt een goeie landingsbaan. Maar het dak van een kas is glad en loopt in een geul wat opstijgen weer heel lastig maakt. Door de kleine ventilatie ramen vallen de zwanen naar beneden en dan zit je ineens opgesloten. In een glazen ruimte met heel veel planten, buizen en slangen. Niet de ideale locatie voor een dier met de omvang die een zwaan heeft. Prachtig en gracieus zijn ze zeker, maar hierbij ook een tikje lomp en onhandig in een afgesloten ruimte.

Eind januari was het weer zo ver. Gelukkig heeft ambulancechauffeur Edwin veel ervaring en deze situatie al tientallen keren meegemaakt. Het zijn interessante ritten voor ons. Een dier vangen uit een grote ruimte met veel breekbare inhoud. Voorzichtigheid is geboden om zo min mogelijk schade aan te richten aan niet alleen aan de zwaan zijn vleugels, maar ook aan de planten die in de kas staan. Denk maar aan het spreekwoord: “Olifant in een porseleinkast”.

De zwaan zat op een tussenstuk hoog in de kas en moest eerst naar beneden voor de achtervolging kon beginnen. Hierna heeft de zwaan zowel Edwin als de eigenaren van de kas even flink de benen laten strekken. Dit is gezond zullen we maar zeggen! Toen Edwin de zwaan eenmaal te pakken had hebben we de zwaan even goed bekeken. De zwaan bleek geen verwondingen te hebben overgehouden aan zijn avontuur en is direct uitgezet op een mooie plek in de buurt. Helaas wilde deze video niet scherpstellen maar dat moeten jullie maar door de vingers zien!

 

 

 

 

Deel dit bericht!

Meer actieverhalen

Help ons de dieren helpen!