Zwaan gered van verdrinkingsdood

28 juni 2018

Het is warm, dat betekent dat we in deze periode veel meldingen krijgen over dode en verlamde watervogels in de wateren van Den Haag en omgeving. De kans bij een dergelijke melding is groot dat het een botulismeslachtoffer betreft, zoals ook het geval is bij deze zwaan aan de Rijner Wateringkade. Als we met de boot aankomen, zien we dat zijn kop al naar beneden hangt. Haast is geboden, verdrinking ligt op de loer. Gelukkig zijn we op tijd en de zwaan gaat naar vogelasiel ‘De Wulp’ om gespoeld te worden.

Botulisme doet zich bij warm weer vooral voor in ondiepe watergangen. De temperatuur van het water loopt dan al snel op tot boven de 20° Celsius, waarbij de botulismebacterie actief wordt. Het gif van deze bacterie werkt verlammend op de spieren van vissen en watervogels. Besmette vogels zijn traag, kunnen niet of maar kleine stukjes vliegen en lopen moeilijk. Ze zwemmen met gestrekte hals en laten de kop in het water hangen omdat de nekspieren verslapt zijn. De vogels liggen diep in het water en hebben hangende vleugels. Uiteindelijk zullen de vogels verdrinken, wanneer ze dit stadium hebben bereikt.

De zieke dieren die we ophalen, worden vervoerd naar een vogelasiel waar ze per dag een aantal inwendige spoelbeurten krijgen. Zodra de vogels weer helemaal opgeknapt zijn, worden ze weer vrijgelaten in de natuur.

Omdat elke dode watervogel een mogelijke bron vormt van besmetting, halen we kadavers ook zo snel mogelijk op. Mocht je een botulismelocatie in je buurt (Den Haag, Rijswijk, Leidschendam-Voorburg, Wassenaar, Zoetermeer, Pijnacker-Nootdorp) hebben, meldt het ons op 070-3282828, zodat wij zo snel mogelijk in actie kunnen komen!

Foto © Peter van Zetten

STEUN ONS! HELP ONS DE DIEREN HELPEN!

Deel dit bericht!

Meer actieverhalen

Help ons de dieren helpen!