Zondag zwanendag

16 november 2021

Normaal gesproken is het zondagochtend vrij rustig, maar deze zondagochtend vielen de zwanen letterlijk uit de lucht. Eerst was er een zwaan met een vishaak aan zijn snavel en daarna meerdere meldingen van zwanen die ergens tegenaan gevlogen waren. 

De meeste zwanen overwinteren bij zachte winters gewoon in Nederland. Maar bij kouder weer – zoals nu – vertrekken veel zwanen naar warmere gebieden, zoals Frankrijk. Daarvoor moeten ze flink lange afstanden vliegen. Voor jonge zwanen die dit niet eerder gedaan hebben, kan dit voor best wat problemen zorgen.

Dit was het geval bij de melding waar onze ambulancechauffeur Maja op af ging. De zwaan was volgens omstanders met een rotgang tegen een ijzeren hek aan gevlogen. Na de enorme klap (zo’n zwaan weegt nogal wat) was de zwaan tegen het hek op de grond geland. Hij wilde niet meer opstaan en er zat wat bloed op zijn witte verendek. Mogelijk opgelopen door uitsteeksels van het hekwerk.

Eenmaal op locatie kwam er nog een probleem bij. De locatie aan de Leidschendamseweg in Zoetermeer was compleet afgesloten met het hekwerk waar de zwaan zich aan bezeerd had. En de zwaan zat aan de andere kant van het hek! Onze chauffeurs zijn natuurtalenten in het oplossen van problemen in lastige situaties. Maar sommige klussen kan je simpelweg niet alleen doen. In je eentje over een twee meter hoog hek klimmen met een zwaan onder je arm is geen optie.

Maja riep de hulp in van een tweede ambulance, bemand door chauffeurs Hugo en Richard. Zij hadden net een andere zwanenmelding afgerond en kwamen snel te hulp. Samen werd eerst een ladder over het hek geheveld. En dankzij de extra handen voor het vangen en aanpakken, was daarna de zwaan zo gevangen. Gelukkig vonden ze bij de zwaan geen breuken in de vleugels en is hij voor verdere verzorging naar naar Vogelopvang De Wulp gebracht.

Drie chauffeurs en twee ambulances verder was de klus toch maar weer mooi geklaard. Samen staan we sterk!Deel dit bericht!

Meer actieverhalen

Help ons de dieren helpen!