Zo zie je ze zelden!

15 december 2017

Laatst kwam er een melding binnen van een meneer uit de wijk Ypenburg die zijn auto buiten stond te poetsen en ineens een vreemd lang dier voorbij zag lopen. Hij dacht dat het misschien om een ontsnapte fret ging en belde ons op. Het dier verschuilde zich iets verderop onder een auto en bleef daar veilig zitten.

Toen ambulancechauffeur Cherinda arriveerde, keken onder de auto twee oogjes haar nieuwsgierig aan. Het was geen fret. Dit dier was veel groter. En – sorry fretjes – ook slimmer. Het leek of hij voelde dat de chauffeur misschien wat te eten kwam brengen, waardoor hij steeds met zijn kopje onder de auto vandaan kwam, maar de rest van zijn lijfje verborgen hield.

Na van alles geprobeerd te hebben, met o.a. kattenvoer dat in de auto lag, lukte het Cherinda uiteindelijk om het beestje in het net en vervolgens in de mand te krijgen. Hierop nam ze snel een foto van de fret die geen fret was, om met de meldkamer te kunnen overleggen om welk dier het nu ging. Het was geen bunzing. Toen opperde telefoniste Iris dat het misschien wel om een nerts ging. Na wat onderzoek kwam de bevestiging. Het was inderdaad een Amerikaanse nerts. Nertsen staan niet op de lijst van verboden huisdieren en mogen gewoon door particulieren worden gehouden, helaas. Ze mogen als huisdieren worden gehouden, zonder vergunningen of regels. En helaas worden ze vaak op een verkeerde manier gehuisvest en valt het mensen dan toch tegen om een wild dier te houden.

Zou deze dan ontsnapt zijn bij iemand in deze woonwijk? Want er zit in Den Haag (gelukkig) geen nertsenfokkerij. Omdat we het diertje nergens konden onderbrengen, vingen we het op in ons hospitaal. De laatste nerts die we hadden opgehaald, was in 2015 en toen was het ook al zo lastig om opvang te vinden voor zo’n dier.

Inmiddels zijn wij druk in overleg om de nerts ergens onder te brengen. Meer nieuws volgt hopelijk in een update.

Op bijgaand filmpje is te zien dat dit vrouwtje, die we Joy hebben genoemd, gek is op sneeuw. We houden haar in ieder geval goed bezig, want dit dier moet haar energie kwijt.

foto Kate Miller

lekker spelen

STEUN ONS! HELP ONS DE DIEREN HELPEN!

Deel dit bericht!

Meer actieverhalen

Help ons de dieren helpen!