Kitten Zippy durft het gewoon!
 1. Home
 2.  » 
 3. Adoptiedieren
 4.  » Kitten Zippy durft het gewoon!

Kitten Zippy durft het gewoon!

20 november 2021

 • Andere katten: ja, we plaatsen Zippy met of bij een andere jonge kat.
  • Mag ook samen met een sociaal kitten van ons, zoals bv Wesley of Thunder.
  • Spooki kan ook saam met Zippy
 • Honden: nee
 • Kinderen: nee
 • Huis met afgezette catproof tuin of appartement met catproof balkon (geheel met gaas afgezet)
 • Medicatie: nee  
 • Speciaal dieet: nee
 • Ervaring met katten

De drie zwerfkittens Oakley, Zippy en Spooki

Samen met zijn zusjes Oakley en Spooki kwam de kleine Zippy bij ons. Gevangen op dezelfde plek, waar ze op straat woonden.. En och, och… wat waren ze bang. In hun hokjes hebben we een klein doosje gezet en meteen kropen ze er diep in weg. Ze kregen ieder een eigen hokje, zodat we ze konden helpen. Want anders zouden ze door hun angst elkaar versterken en duurt de socialisatie heel erg lang.

Ze hadden all drie giardia, een nare darmparasiet. Deze parasieten nestelen zich in het maagdarmstelsel en veroorzaken vaak diarree of weke ontlasting. Met de juiste medicatie hebben we dit bestreden en bij de volgende controle waren ze gelukkig negatief getest.

Deze kittens zijn op straat geboren en toen ze een week of 9 jong waren hebben we ze kunnen vangen. Inmiddels zijn ze bijna 6 maanden. Ze hebben dus al een traject bij ons gelopen en ze gaan goed vooruit. Maar ze zullen altijd wel wat schrikkeriger blijven. Ze hebben nou eenmaal geleerd van hun moeder dat je heel waakzaam moet zijn. En dat je bij gevaar moet wegvluchten. Maar met veel tijd, geduld en liefde en in een rustig thuis komt het wel goed met ze. Hou er wel rekening mee dat het even kan duren thuis, voordat deze kittens op hun gemak zijn. Dat ze mensen nodig hebben die veel thuis zijn en heel veel tijd in ze stoppen. Want ze komen wel, maar ze zijn er nog niet. Ze moeten nog veel leren. We plaatsen ze daarom alleen samen met een jonge sociale kat. Zo kunnen ze zich aan die kat optrekken en leren hoe een huiskat te worden.

Verstijfd

Zippy lag verstijfd in zijn hok. Hij durfde zich niet te bewegen en dook helemaal ineen toen de handen hem probeerden aan te raken. De reactie van een angstige kat kan zijn: verstijven, vluchten of vechten. Verstijfd is voor ons ‘beter’, dan vluchtende katten, want zo kan je makkelijker met ze werken. Langzaamaan lieten we Zippy wennen. Eerst aan een veertje en zachtjes praten. Toen aan een voorzichtige aai. We hebben Zippy opgepakt en hem op schoot gelegd, dicht tegen ons aan. En Zippy vond het reuze spannend.

Speels en vrolijk

Maar na weken liefdevol aandringen durft Zippy het gewoon! In de losloopkamer zag hij namelijk andere katten en die spinden, en die speelden gewoon met die gekke verzorgers. Nou… en dát vond Zippy enorm leuk! En toen, op die mooie dag, besloot Zip dat hij ook wilde spelen en contact wilde met die verzorgers.

Hij ligt nu languit in de mand van de klimboom te chillen. Hij geniet van aaien en spint erop los. Als je hem benadert kan hij in eerste instantie nog wel een beetje weg deinzen, of zijn oortjes plat leggen. Maar als je hem dan rustig kriebelt, geniet hij met volle teugen. Zippy is er helemaal klaar voor: klaar voor een eigen thuis. Hij mag alleen geplaatst worden bij een andere jonge kat. Dus óf met een sociaal kitten van ons, óf indien je thuis een jonge kat hebt. Zo kan Zippy leren hoe een echte huiskater te worden.

Als je hem benadert kan hij in eerste instantie nog wel een beetje weg deinzen, of zijn oortjes plat leggen. Maar als je hem dan rustig kriebelt, geniet hij met volle teugen. Zippy is er helemaal klaar voor: klaar voor een eigen thuis. Hij mag alleen geplaatst worden bij een andere jonge kat. Dus óf met een sociaal kitten van ons, óf indien je thuis een jonge kat hebt. Zo kan Zippy leren hoe een echte huiskater te worden.

Wenperiode

We raden met klem aan om hem eerst in een kleine kamer te laten wennen, zodat jullie elkaar goed kunnen leren kennen. Meerdere keren per dag hem bezoeken en lekker bij hem zitten en tegen hem praten. Met allemaal lekkere hapjes, want daar houdt deze smulpaap wel van. Zorg ervoor dat hij zich goed gaat hechten aan het huis en zijn nieuwe mensen. En als ‘ie snapt dat alles veilig is, dit langzaam uitbreiden. Dat kamertje daarna altijd openlaten, want dat heeft hij dan als zijn veilige plek ervaren, waar hij eventueel naar terug kan rennen. Als je hem in één keer los laat in het hele huis, gaat ‘ie zich vast verstoppen. En dan duurt de wenperiode heel erg lang. En hij mag pas naar buiten als hij zijn thuis als die veilige haven ervaart, waar hij naar terug rent en niet van weg rent. Als hij té snel naar buiten wordt gelaten, is de kans op weglopen groot.

Zippy is ongeveer 6 maanden, gecastreerd, gevaccineerd en gechipt. 

Wil jij kennismaken met Zippy? Vul onderstaand formulier in of bel ons op 070 3282828 tussen 11:00 en 16:00. (laat alsjeblieft je tel. nr. achter)

Fotografie © Agnes Ludwig en Inge van der Meer

 

 

De eerste weken:

Nu:

Bestel jij ook je dierenspulletjes bij ZOOPLUS? Bestel dan door op onderstaand logo te klikken. Het kost niets extra, maar je doneert dan automatisch 2% van de aankoopwaarde aan ons! 😻 ⤵️

zooplus.nl
Reageer op Kitten Zippy durft het gewoon!

Wij helpen dieren in nood! 

 • met vervoer en opvang
 • van zieke, gewonde en gevonden dieren
 • zowel gezelschapsdieren als in het wild levende dieren
 • in Den Haag, Leidschendam-Voorburg, Rijswijk, Wassenaar, Zoetermeer en Pijnacker-Nootdorp.