Zeldzame zwemmer

31 maart 2016

Dinsdagmiddag krijgen wij een telefonische melding van een mevrouw aan de Gentsestraat in Scheveningen. Zij heeft bij haar kelderraam een salamander gevonden. Het is een ingezonken kelderraam waar door de regen een waterpoeltje is ontstaan, waar verschillende diertjes in leven. Padden, salamanders, maar er ligt ook een wel heel speciaal ogend diertje in het water. Het lijkt op een salamander, maar is opvallend zwart met geel. Mevrouw twijfelt of het wel om een inheemse soort gaat.
Ze pleegt wat onderzoek op internet en neemt contact op met RAVON (Reptielen, Amfibieën en Vissen Onderzoek Nederland) deze onderzoeksinstantie laat aan de vindster weten dat het om een Vuursalamander gaat. Het diertje is inheems maar komt niet in het wild voor in Zuid-Holland maar voornamelijk in Zuid- Limburg én is in deze regio nota bene behoorlijk zeldzaam geworden. Ook worden deze dieren soms binnenshuis gehouden in een terrarium.
De meldster krijgt van RAVON het advies om met ons contact op te nemen. In overleg met RAVON wordt besloten dat het beter is om de Vuursalamander op te halen. De hoofdreden hiervoor is de gezondheid van de salamander, deze is zeer kwetsbaar vanwege een momenteel heersende dodelijke schimmelziekte. Recent is door RAVON een persbericht uitgestuurd met de oproep om zieke en/of dode salamanders die mensen in hun tuinvijver aantreffen te melden aan hen. Meer informatie vind u op de website www.ravon.nl
RAVON heeft het diertje bij ons opgehaald. Zij zullen het onderzoeken op eventuele ziektes en een goed onderkomen voor hem (of haar) zoeken.
Hoe deze bijzondere salamander in een waterpoeltje in Scheveningen terecht is gekomen is vooralsnog onduidelijk.

IMG_3277

STEUN ONS! HELP ONS DE DIEREN HELPEN!

 

Deel dit bericht!

Meer actieverhalen

Help ons de dieren helpen!