Zeeschildpad in Wassenaar

12 januari 2015

Tijdens een strandwandeling aan de Wassenaarse Slag, ziet een wandelaarster een schildpad. Dat dit heel bijzonder is, realiseert ze zich onmiddellijk en ze belt ons. Wij spoeden ons naar Wassenaar en nemen het dier over. De zeeschildpad is niet heel levendig en lijkt erg verzwakt. We nemen het mee in de dierenambulance en brengen het naar Diergaarde Blijdorp. De deskundige van Blijdorp denkt in eerste instantie dat het een Kemps zeeschildpad is, de meest bedreigde soort zeeschildpad ter wereld. Later weet hij te vertellen dat het om een zogenaamde ‘onechte karetschildpad’ gaat, de Caretta caretta.

Opvang

De aangespoelde zeeschildpad is nog een jong exemplaar en weegt 2,1 kilo. Het dier is meer dood dan levend en zwaar onderkoeld. Waarschijnlijk is het op drift geraakt en met de stroming meegedreven. De kans is groot dat het door het stormachtige weer van de laatste tijd in Wassenaar op het strand is aangespoeld. Diergaarde Blijdorp beschikt over een aquarium dat geschikt is voor deze schildpadden. Het dier wordt hier eerst behandeld door de dierenarts en heel langzaam, graad voor graad, opgewarmd in een bassin. Vanochtend zwom de zeeschildpad al weer voorzichtig rondjes. Dit is een positief teken, aldus Diergaarde Blijdorp. Maar de eerste dagen blijven kritisch … we duimen dat de schildpad het gaat halen.

Karetschildpadden

Het is de eerste keer dat we een dergelijke zeeschildpad ophalen. Dat is niet verwonderlijk. Onechte karetschildpadden komen voor in de Grote Oceaan, Indische Oceaan, Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan. In Nederland kan het wel eens gebeuren dat er een onechte karetschildpad aanspoelt, maar dat is een zeldzaamheid. Op 23 oktober 2008 is er een levend exemplaar aangespoeld op het strand van Groote Keeten (Noord-Holland). Bijna een maand later, op 21 november gebeurde hetzelfde, maar dit keer in Westenschouwen in Zeeland. Eerder meldingen van het aanspoelen van een onechte karetschildpad dateren alweer uit 1707, 1894 en 1927 (bron: Wikipedia).

SCHEVENINGEN / WASSENAARSCHEVENINGEN / WASSENAAR

Foto’s: © Jos van Leeuwen

Deel dit bericht!

Meer actieverhalen

Help ons de dieren helpen!