Woeste drieklauw opgehaald in Zoetermeer!

7 juli 2020

Soms ben je lekker aan het wandelen met je hond op het hondenstrandje aan de Tasmanië in Zoetermeer en loop je plots tegen een woeste drieklauw aan. WOESTE DRIEKLAUW?
Wat is dat? Een
dinosaurus van vier meter hoog? Zo een met tanden en klauwen die zo groot zijn als een colaflesje?

Gelukkig was het niet zó spannend, maar wel een klein beetje hoor. De Woeste Drieklauw is een middelgrote schildpad van ongeveer 60 cm die over het algemeen voorkomt in de Verenigde Staten. De kleur van het schild is meestal bruin of zwart en de buik is vaak lichtbruin of geel.

Het schild is zoals alle soorten weekschildpadden zeer zacht en leerachtig zonder hoornplaten. Het dier is verder ook beter aangepast aan het leven onder water dan veel andere schildpadden. Zo heeft deze soort brede poten met zwemvliezen, een plat gestroomlijnd schild en een spitse snuit met een lange neuspunt zodat hij kan ademhalen terwijl hij verder helemaal onder water zit. De klauwen zijn sterk en scherp en ook de kaken zijn goed ontwikkeld. Net zoals bij de meeste weekschildpadden, maken de scherpe klauwen, wendbare kop met lange nek en krachtige kaken het lastig en gevaarlijk om de schildpad te hanteren. Bovendien voelen deze schuwe dieren zich snel bedreigd en ze reageren dan zeer agressief. Aan deze eigenschap danken ze ook hun naam: ferox (Latijn voor onstuimig of woest).

De Woeste Drieklauw is doorgebracht naar Reptielen Zoo Serpo die aangaven dat deze schildpaddensoort, voor zover zij weten, nog nooit eerder is gevonden in Nederland. Waarschijnlijk is hij kwijtgeraakt of uitgezet. In elk geval is hij nu op een veilige plek waar hij de juiste voeding en verzorging krijgt.

Wij krijgen regelmatig meldingen van mensen die schildpadden zien of hebben gevonden. De schildpadden die hier in Nederland in de rivieren en sloten worden gezien zijn een uitheemse soort die niet thuis horen in onze fauna. Vaak komen de dieren in onze sloten terecht doordat ze door eigenaren zijn gedumpt. Veel voorkomende schildpadden in Nederland zijn bijvoorbeeld de Geelwang – Roodwang Schildpad. Ondanks dat de schildpadden niet direct zullen overlijden, zullen ze uiteindelijk toch een langzame hongerdood kunnen sterven.

Ziet u een schildpad? Probeer deze dan te vangen met een bak of schepnet en neem contact op met de dierenambulance of opvang in de regio. Schildpadden vangen uit de natuur kan nog best lastig zijn. Ondanks hun reputatie zijn ze namelijk ontzettend vlug, vooral in water. Wij kunnen hierom geen ambulance sturen naar schildpadden aan de waterkant, want tegen de tijd dat de chauffeur is gearriveerd is het dier allang FOETSIE…!


Walter Gertreuer van Reptielenzoo Serpo met de Woeste Drieklauw

STEUN ONS! HELP ONS DIEREN HELPEN!

Deel dit bericht!

Meer actieverhalen

Help ons de dieren helpen!