Wie is Churchill? (3 jaar)

28 mei 2024

Dit dier is al geadopteerd!

  • Kan met andere katten: eventueel bij een heel sociale, rustige kat die andere katten is gewend
  • Kinderen: 12+
  • Huis met tuin of appartement met veilig afgenet balkon
  • Medicatie: nee
  • Speciaal dieet: nee

Mooie chocolade/crème kleurige Churchill liep al een paar maanden rond in de wijk. En niemand wist wie zijn eigenaar was.

Pijnlijk pootje

Toen hij ook nog een pijnlijke voorpoot leek te hebben heeft één van de zwerfkattenverzorgers hem binnen gelokt en ons gebeld. Churchill had een ontstoken teentje. We hebben hem pijnstilling gegeven en antibiotica. Dat hielp. Churchill loopt weer normaal.

Van zwerfkatruimte naar losloopkamer

Tussen de zwerfkatten viel Churchill wel op. Niet alleen door zijn Oosterse kleur, maar ook omdat hij ons met zijn grote blauwe ogen aankeek en geruststellend knipoogde. Dat is voor ons een teken dat de kat weer aan mensen kan wennen en niet terug hoeft naar zijn zwerflocatie. Churchill kon op termijn op zoek naar zijn eigen veilige huis.

Jammer genoeg was Churchill daar zelf nog niet van overtuigd. Hij bleef angstig op zijn plankje zitten en gromde als die enge handen te dicht bij hem kwamen. Argwanend volgde hij met zijn ogen die handen. Als ze zijn etensbakjes uit zijn hok haalden en gevuld weer terug zetten. Als ze de kattenbak oppakten om die schoon te maken en als ze probeerden zijn slaapplekje wat op te frissen. Hij had duidelijk geen goede ervaringen met handen.

Churchill laat zich niet kennen

Churchill liet weinig van zichzelf zien en eigenlijk doet hij dat nog steeds niet. Behalve dat hij een mooie jongen is hebben we geen idee wat voor kat hij eigenlijk is. We weten niet of hij speels is, of hij graag naar buiten wil en of hij misschien toch een schootkat kan worden. Hij laat gewoon niet zien wie hij is.

Kleine stapjes 

Wat we wel hebben ontdekt: hij is niet agressief en hij eet waar mensen bij zijn (zwerfkatten wachten tot er geen mens meer te zien is en gaan dan pas eten). Hij is dus wel mensen gewend. Hij laat zich niet aaien,  maar als je wat harde brokjes met je vinger naar hem toe schuift eet hij die rustig op, rondom die vinger. Je kan hem dan zelfs voorzichtig aanraken. Hij komt de laatste dagen wat regelmatiger van zijn plank en kijkt dan rustig even de kamer rond als het hok open staat.

Geduld

We gunnen Churchill zo graag een rustig, veilig huis waar hij zichzelf kan zijn. Met ervaren kattenmensen die over eindeloos veel geduld beschikken. Die hun hart openzetten en het blijven proberen. Want ooit moet Churchill toch eens de drempel over en zijn ware aard laten zien. Het zal ons niet verbazen als hij dan gewoon een heel lieve knuffelkat blijkt te zijn.

Wenperiode

Iedere kat moet na een plaatsing wennen aan een nieuw huis. Hij kan dan terugvallen in angstig gedrag en zich verstoppen onder het bed of achter het gordijn. Eenmaal thuis kun je Churchill het beste laten bijkomen van de verhuizing. We raden met klem aan om hem in een kleine kamer te laten wennen, zodat jullie elkaar goed kunnen leren kennen. Als het even mogelijk is een vrij lege kamer met niet te veel spullen waar hij zich achter of in kan verstoppen, want dan zie je hem niet meer terug.

Ga een paar keer per dag bij hem zitten en tegen hem praten (zingen vindt hij ook fijn). Desnoods met wat lekkere hapjes, zodat zij jouw geur gaat associëren met iets goeds. Of toch proberen samen wat te spelen, dat versterkt de band en reduceert stress.

En vooral neem de tijd!!! Wees geduldig. Gun Churchill de tijd om in zijn eigen tempo te wennen. Hij geeft zelf aan wanneer hij relaxt genoeg is om de rest van het huis te verkennen. Als je hem in één keer loslaat in het hele huis, is de kans groot dat zij zich gaat verstoppen en moeilijk weer te vinden is!

Churchill mag uiteraard pas naar buiten als hij echt zijn huis beschouwt als een veilige plek.

Wennen aan de andere kat

Je kan het maar 1 keer goed doen! Dus neem je tijd. Gaat het mis? Dan komt het over het algemeen nooit meer goed. Als het goed is, blijft je dier nog vele jaren bij je. Dus geef jezelf en de dieren de tijd om aan elkaar te wennen. We raden altijd een rustige introductie aan met de al thuiswonende dieren. Trek hier ongeveer een maand voor uit.

Je kan het introductie-stappenplan op deze pagina lezen ⤵️

De introductie van een nieuwe kat

Churchill is ongeveer drie jaar oud, gecastreerd, gevaccineerd en gechipt.

Wil jij kennismaken met Churchill? Vul onderstaand contactformulier in.
Fotografie © Simone Janssen

positieve associaties met handen trainen ⤵️

 

stap voor stap ⤵️

 

een beetje rondneuzen als we er niet bij zijn begint te komen ⤵️

 

 

Dit dier is al geadopteerd!

Help ons de dieren helpen!