Wiba Wijdbeens, de agapornis

 In Asieldieren

Dit arme agapornisje werd gelukkig gevonden. Want alleen buiten had ‘ie het niet overleefd. Toen chauffeur Erica het vogeltje goed bekeek, zag ze dat de pootjes een vreemde wijde stand hadden. We moeten voor deze schat een naam verzinnen en het wordt: Wiba Wijdbeens.

Deze wijde stand staat bekend als spreidpoten. Wanneer jonge vogeltjes in het nest een te gladde ondergrond hebben, glijden ze constant weg en groeien de pootjes dus wijdbeens. Als dit op tijd wordt opgemerkt, kan dit gecorrigeerd worden met behulp van een spalkje tussen de poten. Zodat de pootjes meer naar elkaar groeien, in plaats van wijdbeens.

Helaas is voor dit jonge vogeltje spalken geen optie meer. Wiba is al te groot, corrigeren doet dan alleen maar pijn. Aan de snavel zien we dat Wiba waarschijnlijk nog maar een paar maanden oud is. We hebben haar geobserveerd en gekeken of ze zich kan redden. Want helaas kunnen vogels met deze lichamelijke beperking dit soms niet en kunnen ze niet veilig op stok komen. Dan kruipen ze alleen maar rond.

Gelukkig zat onze Wiba al binnen 1 minuut al op stok…  Yessss! Wiba heeft dan weliswaar een beetje een vreemde houding, maar ze kan gewoon vogel zijn! En ze geniet echt van alles om haar heen!

We gaan nu op zoek naar een huisje voor Wiba. Iemand die misschien ervaring hier mee heeft of iemand die Wiba de zorg kan geven, die ze nodig heeft. Het is voor haar handig om heel veel klimspullen te hebben en sowieso een kooi met horizontale spijlen, want daar zoekt Wiba vaak steun aan.

En alleen is maar alleen, agaporniden zijn graag samen met soortgenoten, dus zoeken we een huis waar 1 of meerdere soortgenootjes wonen. Hoe lang het goed blijft gaan, weten we niet, maar we gunnen Wiba een heerlijk leven, zo lang als dat kan.

Heeft u interesse in Wiba en kunt u haar een onbezorgd leventje geven? Bel dan voor een afspraak tussen 11.00 en 16.00 uur.

  • Voor vogels vragen we een plaatsingsbijdrage. Voor een agapornis bedraagt dit €12,50.
Recent Posts