WE GOT HIM!

9 juni 2020

Afgelopen weken ontvingen wij tientallen meldingen van oplettende buurtbewoners over een zwaan in het Van Tuyllpark in Zoetermeer. De zwaan die met zijn gezin van vijf jongen rondzwom in het Zoetermeerse park had last van een stuk visdraad met dobber die met een haak vlak onder zijn oog vastzat. Een opvallend gezicht wat resulteerde in een roodgloeiende telefoon in de meldkamer. Alleen maar mooi want we helpen de wilde dieren die slachtoffer worden van ons afval maar al te graag. De hele buurt was duidelijk begaan met de prachtige zwanenfamilie die het Van Tuyllpark sierde.

Bijna iedere dag zijn chauffeurs pogingen wezen doen om de zwaan te vangen. De boodschap van de meldkamer naar nieuwe melders was dan ook: “We stoppen niet voor we hem hebben!” Zwanen zijn ontzettend intelligent en begrijpen het heel goed als iemand iets van ze wil. En heel eerlijk, daar had deze zwaan duidelijk geen zin in. Met een hoog “jullie zoeken het maar uit” gehalte liet de zwaan ons langs de waterkant staan.

Alle middelen zijn uit de kast gehaald: voeren en vertrouwen winnen om een zwaan te vangen is onze eerste insteek, maar hier trapte de zwaan duidelijk niet in. Verschillende chauffeurs zijn dagelijks gaan kijken en proberen. Creativiteit is hierbij onmisbaar. We hebben zelfs geprobeerd door het vangen van een van de jongen de zwaan naar ons toe te krijgen, maar ook toen mislukte de vangactie net. Chauffeurs zijn teruggekeerd op vrije dagen om met onze boot een poging te doen, maar zwanen zijn eigenwijs en wendbaar, een ijzersterke combinatie tegenover twee spartelende chauffeurs in een bootje. Zodra de boot in de buurt kwam vloog de zwaan gewoon weg.

Maar opgeven zit niet in ons bloed! En vorige week ging ervaren ambulance chauffeur Edwin er met de eer vandoor! De zwaan is gevangen en direct naar Dierenartspraktijk de Grauw gebracht om de visdraad, haak en dobber zorgvuldig te verwijderen. Uiteraard is de zwaan meteen hierna uitgezet bij zijn gezin in het Van Tuyllpark. De zwaan nam het ons niet perse in dank af en heeft een fijne snavel afdruk in onze chauffeur achtergelaten, maar dit neemt Edwin natuurlijk voor lief!

Omslagfoto: Damian van der Spek.

STEUN ONS! HELP ONS DIEREN HELPEN!

 

Deel dit bericht!

Meer actieverhalen

Help ons de dieren helpen!