Jonge uiltjes verlaten het nest voordat ze goed en wel kunnen vliegen. Ze zitten in de omgeving van het nest of broedhol op de takken en worden om die reden ‘takkelingen’ genoemd. Af en toe valt zo’n uilskuiken tijdens zo’n uitstapje een takje te veel naar beneden.
Een inwoner van Den Haag ziet zo’n tafereel vanuit zijn huis en hij besluit snel een handje te gaan helpen. Kauwtjes en eksters proberen het jong namelijk aan te vallen. De man sprint om het sportveld naar de dikke holle boom waar het jong onder zit. In de 10 minuten die de man nodig heeft om bij het uiltje te komen, heeft het uiltje zich gelukkig kranig weten te verweren. Als wij aankomen zien we geen verwondingen. Het kuiken laat wel een van zijn vleugels hangen. Omdat jonge vogels erg flexibel zijn, is het moeilijk vast te stellen of de vleugel wel of niet gebroken is.
Normaal gesproken klauteren takkelingen vrolijk weer naar boven of ze blijven tijdelijk op de grond zitten. De ouderdieren weten hen feilloos te vinden, doordat de takkelingen met hun geroep bedelen om eten. Jonge uilen op de grond zijn dus geen vondelingen en kunnen normaal gesproken prima blijven zitten. Omdat we twijfelen over de vleugel besluiten we de takkeling toch mee te nemen.
Het vogelasiel geeft aan dat we een goede keuze hebben gemaakt omdat de dreumes eerst maar eens goed moet bijkomen en aansterken na de aanval door de vogels. Gelukkig is met de vleugel niets aan de hand. Over een dag of twee gaan medewerkers van vogelasiel de uil ‘s avonds terugzetten in de boom. Gelukkig goed afgelopen.
STEUN ONS! HELP ONS DE DIEREN HELPEN!