“Er loopt een vos in de wijk. Is dat normaal en wat moet ik doen?” Deze vraag krijgen we steeds vaker. Geen reden tot zorg, maar houd wel afstand.
De vos is een prachtig dier, dat zich staande moet houden in een steeds drukker wordende omgeving. Normaal eet de vos vogels, konijnen, wormen, ratten, muizen, insecten en fruit. Maar de vele voedselresten in ons afval trekken de vos ook aan. Tel daarbij op dat door toenemende bebouwing het leefgebied van de vos kleiner wordt. Logisch dus dat vossen dichterbij komen en hun voedsel in de stad gaan zoeken. Een vos in de stad is niet zielig, hij doet gewoon wat nodig is om te overleven.
Vos in de wijk? Vijf tips!
Zie je een vos lopen of weet je dat ze in jouw wijk voorkomen?
- Bewonder de schoonheid en elegantie van dit dier. En laat hem met rust.
- Houd je hond aan de lijn.
- Sluit ’s nachts je kippenren of een buitenvolière goed af, en houd jonge katten binnen.
- Niet voeren! Want zo maak je hem juist afhankelijk van mensen(voer) en lok je hem. Omdat vossen nieuwsgierig zijn kunnen ze op den duur aan mensen wennen. En daar help je de vos echt niet mee.
- Zie je een gewonde of duidelijk zieke of verzwakte vos, bel dan de dierenambulance. Telefoonnummer 070 – 328 28 28. Raak een gewonde vos nooit aan, want zij kunnen besmet zijn met de vossenlintworm, die ook besmettelijk is voor de mens. Heb je de vos toch aangeraakt, was dan zo snel mogelijk je handen en kleren. De vos is een wild, schuw dier dat in nood gemakkelijk bijt.
Ongevaarlijk
De vossen in de stad zijn soms al gewend geraakt aan mensen, waardoor zij niet zo bang meer zijn. Maar normaliter moet de vos niets hebben van mensen of honden. Jij hoeft dus ook niet bang te zijn voor een vos. Hij is alleen bij schemering of ’s nachts actief en zal als eerste weglopen bij een ontmoeting met een mens of hond. Alleen in uiterste nood zal een vos bijten, bijvoorbeeld als hij zich bedreigd voelt of niet kan vluchten.
Er wordt wel beweerd dat vossen hondsdolheid op ons kunnen overbrengen. Dat is in theorie waar. Maar ten eerste komt hondsdolheid in Nederland de laatste jaren niet meer voor. Daarnaast moet je hiervoor gebeten worden. En door onze tips op te volgen kun je dat nu voorkomen!