Vos aangevallen door honden

16 november 2021

Hoofdafbeelding ter illustratie. De afbeeldingen hieronder kunnen als schokkend worden ervaren.

Afgelopen zondag krijgen we een nare melding van wandelaars in het bos van Clingendael. Ze zien en horen opeens een hoop rumoer: twee honden rennen het pad over, achter een vos aan. 

Het vosje trekt in deze race helaas aan het kortste eind en wordt door de honden meerdere keren vastgegrepen en gebeten. Gelukkig kunnen de melders de honden verjagen, maar het vosje blijft zwaargewond in de bosjes liggen. Ze bellen ons direct en met spoed rijden chauffeurs Léon en Cherinda er naartoe.

Ze worden opgewacht aan de rand van het bos en snellen naar de plaats des onheils. Daar wijst de melder hen de vos, meer dood dan levend. Cherinda kan het vosje met handschoenen makkelijk optillen, want het diertje is te zwaargewond en in shock om nog maar iets te kunnen doen. Met spoed rijden ze naar de dierenarts. Deze onderzoekt de vos meteen. Het is een jong volwassen vrouwtje. Ze is meerdere keren gebeten en heeft lelijke verwondingen aan haar hals en buik. Ook heeft ze interne bloedingen en zijn haar ingewanden zo ernstig beschadigd, dat inslapen de meest humane en eerlijkste optie is. Wat een trieste uitkomst.

De eerste hulp aan de vos had natuurlijk voorrang. Maar de vraag waar de hondeneigenaren waren, blijft knagen. Ze waren vast in de buurt, en zouden het gepiep, geblaf en geschreeuw ook gehoord moeten hebben.

Met dit aangrijpende verhaal willen we iedereen weer even bewust maken van wat wandelen met je hond in een natuurgebied betekent. Wij zijn er te gast, maar voor de wilde dieren is het hun thuis en levensonderhoud. Houd dus altijd rekening met de wilde dieren die er wonen, zelfs al is het een wandel- of losloopgebied voor honden. Zorg ervoor dat als je je hond loslaat, hij wel altijd in je zichtveld blijft, goed luistert (onder appèl staat) en zich in elke situatie makkelijk laat terugroepen of terugfluiten. Lukt dit niet, houd hem dan aan de lijn. Zo lopen wilde dieren én je eigen hond of andere dieren geen risico’s.

Laten we samen zorgen dat dit soort ongelukken, zo min mogelijk voorkomen. Dat is vast wat dit vosje zou willen voor haar wilde vriendjes en soortgenoten!

 

Deel dit bericht!

Meer actieverhalen

Help ons de dieren helpen!