Vier kittens aan hun lot overgelaten

8 september 2020

Op vrijdagavond rond 22.00 uur krijgt de meldkamer een melding binnen over een moederpoes met kittens aan de Slicherstraat in de Schilderswijk. Kittens op straat is eigenlijk altijd foute boel. De jonge katjes kunnen zich namelijk niet goed weren tegen de gevaren die ze op straat tegen komen. Denk hierbij aan weersomstandigheden, roofdieren, verkeer en de kans dat er niet voldoende voedsel beschikbaar is.

Bij aankomst bleek er helemaal geen moederpoes aanwezig te zijn geweest. De vier kleine katjes liepen los in een steegje en verstopten zich onder een afdekzeil van een berg met bouwmateriaal.
Er stonden twee grote dozen met gaatjes bij. Na alle melders gesproken te hebben kwam de chauffeur tot de conclusie waar wij altijd voor vrezen: de kittens waren gedumpt in een doos. Zonder moeder, warmte, eten of bescherming zijn de jonge katjes als ze niet op tijd gevonden worden ten dode opgeschreven.

De kittens zijn naar ons hospitaal gebracht om hier veilig met z’n viertjes uit te rusten van hun avontuur. Lekker knus op een warmtematje met extra handdoekjes en knuffeltjes. Zaterdagochtend zijn ze verhuisd naar het Haags Dieren Centrum voor verdere opvang en zodra ze hier aan toe zijn, worden ze geplaatst bij nieuwe eigenaren.

Dumpen is nooit de oplossing
Het is in geen enkel geval in orde om een huisdier op straat achter te laten. Er zijn, weliswaar met een beetje extra moeite, altijd oplossingen om een dier op een veilige manier af te staan als het ongewenst is of de huidige eigenaar er door omstandigheden niet meer voor kan zorgen.Het afstaan van een huisdier tijdens vervelende omstandigheden is niets om je voor te schamen. Liefhebben is soms ook loslaten. Wij vragen mensen in dit geval altijd te handelen in het belang van het dier. Informeer voor de mogelijkheden bij asiels in de regio.

Castreren of steriliseren voorkomt veel leed
Het laten castreren en steriliseren van katten wordt door veel mensen nog gezien als overbodig of als iets wat in de toekomst altijd nog kan. Het buiten laten lopen van een ongecastreerde kater of ongesteriliseerde poes is toch iets wat eigenlijk niet normaal zou moeten zijn. Een loslopende zwangere moederpoes kan ook met goede bedoelingen haar kittens op een verkeerde plek werpen en haar kittens op die manier verliezen. Eén ongecastreerde kater in de wijk kan al zorgen voor tientallen nakomelingen per seizoen.

Bovendien zorgen de hormonen bij ongecastreerde katers ervoor dat zij regelmatig vechtpartijen beginnen. De eenmalige kosten van een castratie wegen niet op tegen de medische kosten van talloze dierenartsconsulten voor wondverzorging. Ongeholpen katten worden ook regelmatig slachtoffer van het kattenaids-virus (FIV), een ziekte die ongeneesbaar is en het immuunsysteem van de kat aantast. De meeste katten lopen FIV op via bijtwonden tijdens een gevecht met een besmette kat.

Neem daarom je verantwoordelijkheid bij het nemen van een nieuw huisdier en castreer of steriliseer het dier zo snel als medisch verstandig is en laat het dier niet los op straat voordat dit gebeurd is. Het ideale moment voor sterilisatie van een poes is rond de zes maanden oud, ongeacht of er dan al krolsheid is gezien. De castratie van een kater kan zelfs al vanaf een leeftijd van vier maanden oud. De kat is op deze leeftijd oud genoeg om veilig de narcose en de operatie te doorstaan.

De kosten voor de castratie/sterilisatie zijn een eenmalige uitgave die hoort bij de aanschaf van een huisdier. Deze kosten verschillen per dierenarts (indicatie):
Castratie van een kater: € 80,- tot € 90,- euro.
Sterilisatie van een poes: € 130,- tot € 140,- euro.

Wil je er toch een kat bij, kies dan niet voor een eigen nestje, maar kijk eens bij één van de vele opvangcentra voor een kat of kitten die heel hard een thuis nodig heeft.


Locatie waar de kittens gedumpt zijn.


Aangekomen op het hospitaal bij de Dierenambulance Den Haag.


Bijkomen van de schrik in onze opvang.

STEUN ONS! HELP ONS DIEREN HELPEN!

Bestel jij ook je dierenspulletjes bij ZOOPLUS? Bestel dan door op onderstaand logo te klikken. Het kost niets extra, maar je doneert dan automatisch 2% van de aankoopwaarde aan ons! 😻 ⤵️

zooplus.nl

Deel dit bericht!

Meer actieverhalen

Help ons de dieren helpen!