Verzwakt vosje in tuinkas

28 november 2022

Wij kregen een melding over een vosje dat al een dag in een kas zat opgesloten. De melder ging iets pakken uit de kas in zijn tuin in Vroondaal. De vos is via de openstaande deur ongemerkt naar binnen geglipt. Toen de deur een dag later weer open ging, was hij niet van plan om daar weg te gaan. Dat is natuurlijk geen goed teken. 

Vossen kunnen nog best gevaarlijk zijn door de ziektes die zij bij zich kunnen dragen, zoals rabiës (hondsdolheid). Het is daarom belangrijk om goede maatregelen te nemen bij het vangen van een vos. Ambulancechauffeur John heeft veel ervaring, maar dit was ook voor hem nieuw. We hadden handschoenen meegenomen en een doek die we over de vos heen konden slaan. Het vosje was zo rustig en te verzwakt om tegen te stribbelen tijdens de vangactie. Het verliep dan ook rustiger dan verwacht.

Het ging om een jong vosje dat waarschijnlijk verweesd is. In de ambulanceauto keek John het vosje na op verwondingen. Deze had hij niet, maar hij was wel erg mager. En het feit dat de vos zo rustig bleef, was ook geen goed teken. We zijn met de vos naar de dierenarts gereden. Hier heeft hij antibiotica, een infuus voor vocht en een ontworming gekregen. Ook testte de dierenarts de vos op vogelgriep en de test was gelukkig negatief. Daarna zijn we naar ons hospitaal gereden, zodat de vos hier kon aansterken. We hoopten dat hij voldoende zou aansterken om het vervoer naar een vossenopvang aan te kunnen.

Helaas was er geen verbetering te zien en de ademhaling van het vosje was erg slecht. Het vosje leed zichtbaar. We zijn opnieuw naar de dierenarts gereden en de dierenarts was het met ons eens: inslapen is voor dit dier de beste optie. Rust zacht, mooie vos.

 

 

Deel dit bericht!

Meer actieverhalen

Help ons de dieren helpen!