Vermiste Leidse kat Igor terug gevonden in Haags riool

12 april 2021

Afgelopen weekend kregen wij melders aan de telefoon die niet wisten wat ze zagen: een kat in de waterafvoer?! Op de Boomsluiterskade in Den Haag werd de kat gespot in een opening onder een brug waar water wordt afgevoerd. Terwijl onze collega’s onderweg waren, hadden de melders al wat voorbereidend werk getroffen. Een watervlot, wat de American Baking Company speciaal voor de watervogels te water hadden gelaten, was door hen voor de opening gesleept. De loodzware putdeksel was ook al verwijderd. Is het wel echt een kat of gaat het om een uit de kluiten gewassen rioolrat? Ondersteboven hing onze chauffeur over de rand van de kade. Met de camera van de telefoon kon de eerste blik worden geworpen. Zeer weinig respons, maar het is daadwerkelijk een kat. Op een onmogelijk plek.

Lees verder onder de foto’s.


Alleen Igors lichtgevende oogjes zijn te zien.

Reddingsplan 1, 2 en 3
Er werden verschillende strategieën bedacht om de kat uit de afvoerbuis te lokken. Het eerste plan was om voer op het vlot te leggen om zo de kat uit zijn schuilplaats te lokken. Maar hier had Igor duidelijk geen trek in. Dus bleven er nog maar twee opties over: een nat pak halen of Igor op een andere manier uit zijn schuilplek zien te krijgen. Natte voeten lieten nog even op zich wachten. Eerst besloten onze chauffeur en melder  te proberen door lawaai te maken de kat in beweging te krijgen.

Igor in de afvoer.

Aanvankelijk kwam er geen reactie. Totdat de chauffeur ook zei: “Geen reactie…” En ja hoor, daar kwam het beestje in beweging. Snel wegduiken en hopen dat hij het vlot op gaat. En dat deed hij! De ondersteboven hangende collega zorgde voor paniek bij de kat. Van angst overwoog hij een sprong in het water. Onze collega dook weg, het katje draaide zich om en zag een beter alternatief dan een nat pak. Hij sprong de kade op en zette het op een rennen. Met een voorsprong van tientallen meters zette onze collega de achtervolging in. Koud, vermoeid en gedesoriënteerd rende de kat over de kade. De naderende voetstappen van onze chauffeur vielen niet op. Een slag met het net en hebbes. De kat was gevangen!

Lees verder onder de foto.

Hebbes!

In de auto werd de chip uitlezen. Gelukkig was de kat goed gechipt en geregistreerd. Igor (de kat) is sinds 25 februari vermist en komt helemaal uit Leiden! De eigenaresse was door het dolle heen. In overleg is Igor voor de zekerheid naar de dierenarts gebracht. Naast een lichte ondertemperatuur en een stinkende natte vacht was hij verrassend genoeg in prima conditie. Een overnachting in gecontroleerde omstandigheden bij Dierenkliniek Statenlaan was wel raadzaam.

Lees verder onder de foto’s.

Lichamelijk onderzoek bij Dierenkliniek Statenlaan.


Igor in opname bij Dierenkliniek Statenlaan.

De volgende morgen was één van de aanwezige collega’s weer bij Dierenkliniek Statenlaan en vroeg naar een update wat betreft Igor. Het ging gelukkig super met hem! Een half uurtje later arriveerde de eigenaresse samen met haar buurvrouw. “Ik heb gewoon niet kunnen slapen vannacht. Ik ben zo blij dat hij weer terecht is!”, zei de eigenaresse opgelucht. Ruim zes weken heeft ze tussen hoop en steeds meer vrees geleefd. Hoe hij hier in Den Haag is beland en hoe hij nog redelijk op gewicht is gebleven is een grote vraag. “Eerlijk gezegd is hij een beetje dommig. Wat hij aan schoonheid heeft gewonnen, heeft hij op intelligentie moeten inleveren”, grapte ze liefdevol over haar dier.

Bericht van Igor zijn baasje:
“Igor was zo vreselijk blij, hij kon niet stoppen met kopjes geven aan mijn hand toen we in de auto zaten. Hij heeft hier thuis heerlijk gegeten en de andere twee katten begroet, hij loopt nu te kletsen, wil vast alles vertellen wat hij heeft meegemaakt.”

Igor is niet alleen speciaal voor zijn baasjes, maar ook speciaal vanwege zijn verleden… Als kitten, in 2009, is hij namelijk samen met zijn broertjes en zusjes gevonden door een hond op de Hilversumse hei. De katjes stonden ver van het pad op de hei achter een boom in een reismand. De hond was weggelopen en hield de wacht bij de kittens tot zijn bazin polshoogte kwam nemen. Igor heeft dus behoorlijk wat avonturen beleefd in zijn negen levens. Doe nu maar even rustig aan hoor, Ig!


Foto van de kleine Igor met broers en zussen. Bron: Leidsch Katblad.

Ook Omroep west heeft een item geschreven over onze reddingsactie, lees hier meer:
https://www.omroepwest.nl/nieuws/4380198/Leidse-kat-Igor-wordt-na-ruim-zes-weken-teruggevonden-in-Haags-riool

Deel dit bericht!

Meer actieverhalen

Help ons de dieren helpen!