Verdwaalde vluggerik, ontsnapt of losgelaten?

10 april 2020

We krijgen een melding van een eekhoorn in Rijswijk die in een voortuin zit en niet wil bewegen. En ook helemaal niet bang oogt. Meldingen van eekhoorns krijgen we wel vaker, omdat er in ons land eekhoorns in de natuur voorkomen. Tegenover ons hospitaal in het Haagse Bos wonen er ook een heel aantal. We komen ze met enige regelmaat tegen in onze omgeving. En wie kent de eekhoornburg niet die jaren geleden voor deze vlugge bosbewoners is neergezet vlakbij onze inrit? De wilde eekhoorn die red zich dus wel in onze natuur.  Maar een eekhoorn die niet direct vlucht voor mensen, kan betekenen dat het dier niet gezond is of misschien te jong is om voor zichzelf te zorgen.

Onze chauffeur Martin rijdt er snel naar toe en ziet inderdaad in een struikje heel rustig een eekhoorntje zitten. Het diertje lijkt redelijk op zijn gemak te zijn en zit zichzelf te poetsen.
Martin ziet direct dat dit geen wilde (inheemse) eekhoorn is. Onze eekhoorns zijn mooi roodbruin van kleur, maar deze is ook grijs. Hij benadert het diertje rustig met handschoenen aan, want eekhoorntjes kunnen venijnig hard bijten.

De eekhoorn laat zich rustig pakken en pas in het mandje denkt hij: “Verrek, hier kan ik niet uit!”

het eekhoorntje houdt zich gedeisd voor pottenkijkers

We nemen de eekhoorn mee naar ons hospitaal en zoeken direct contact met de Eekhoornopvang Nederland. Zij bevestigen dat het om een Amerikaanse Rode eekhoorn gaat en die mogen (helaas) als huisdier gehouden worden. Dus die hoort hier niet in onze natuur thuis.

In Nederland bestaat de zogenaamde Positieflijst (ook wel huisdierenlijst genoemd)  Dit is een lijst met diersoorten die gehouden kunnen worden zonder heel specifieke voorwaarden. Op deze lijst staan dus dieren die goed te houden zijn, makkelijk verzorgd kunnen worden en die veilig leven bij mensen thuis.
Helaas staan er nog een hoop dieren op de lijst waarvan dierenorganisaties liever zien dat ze verboden worden. Sommige van deze diersoorten vereisen zulke specifieke zorg dat de meeste mensen deze zorg gewoonweg niet kunnen geven.
En eekhoorns zijn nou eenmaal niet de makkelijkste.

Er blijken al jaren Amerikaanse Rode Eekhoorns in de Nederlandse natuur te worden waargenomen. Dit zijn dus allemaal gehouden exemplaren die ontsnapt óf losgelaten zijn in onze natuur. En ook al vinden wij (en met ons waarschijnlijk velen) dit geen huisdier, geven we in overleg met de Eekhoornopvang het diertje op bij Amivedi als gevonden huisdier. Amivedi is dé landelijke website voor registratie van vermiste en gevonden huisdieren.

Voor eekhoorntjes hebben wij eigenlijk geen geschikt hok of kooi en dus vangen we hem tijdelijk op in een vogelkooi. Maar dat lijkt het beestje niet heel erg te vinden zoals je kunt zien op het filmpje dat we vanochtend vroeg hebben gemaakt 🙂 Na een nachtje logeren brengen we hem door naar de Eekhoornopvang in Lunteren. Hier blijf hij twee weken. Wanneer zich geen eigenaar meldt, zullen zij op zoek gaan naar een nieuw geschikt huisje voor deze verdwaalde vluggerik.

STEUN ONS! HELP ONS DIEREN HELPEN!

 

Deel dit bericht!

Meer actieverhalen

Help ons de dieren helpen!