Vastgekleefd koolmeesje

12 mei 2015

We krijgen een melding dat iemand een lijmplank heeft aangetroffen in de achtertuin waar een klein vogeltje op zit. Als we aankomen, zien we onder een boom een lijmplaat in de zon liggen met daarop een koolmeesje. Het vogeltje zit helemaal vast met de vleugels en de poten. We nemen het geheel mee naar vogelasiel De Wulp waar het koolmeesje voorzichtig bestrooid wordt met bloem. Dit neemt de kleefstof op en zo kunnen we het er langzaam afwrijven. Langzaam komt het koolmeesje los van de lijmplank. Door het diertje meerdere keren per dag met bloem te bestrooien, hopen we dat alle kleefstof verwijderd kan worden.

Het is niet de eerste keer dat we een vogeltje aantreffen op een lijmplank. We hebben onder meer een bosuil, roodborstje en meeuw opgehaald die vastgeplakt zaten. Dit koolmeesje heeft geluk gehad dat het werd gevonden en dat de vinder ons heeft gebeld. In de meeste gevallen sterft een dier dat op een lijmplank komt de hongerdood als het niet wordt opgemerkt.

De verkoop van lijmplankjes is in ons land niet verboden. Het vangen van levende dieren erop echter wel, dat wordt namelijk gezien als dierenmishandeling. Een enorm hiaat in de wet dus. We hopen dan ook dat er een algeheel verbod komt op de verkoop. Het belangrijkste is om geen muizen en andere dieren aan te trekken door ervoor te zorgen dat het huis en de omgeving schoon zijn en er geen etensresten achterblijven. Voorkomen is beter dan genezen.

koolmees lijmplank 2koolmees lijmplank 3

koolmees lijmplank 4koolmees lijmplank 5

STEUN ONS! HELP ONS DE DIEREN HELPEN!

Deel dit bericht!

Meer actieverhalen

Help ons de dieren helpen!