(Valen-) Tino: zachtaardige schat met een klein hartje (5 jr.)
  1. Home
  2.  » 
  3. Geplaatste dieren
  4.  » (Valen-) Tino: zachtaardige schat met een klein hartje (5 jr.)

(Valen-) Tino: zachtaardige schat met een klein hartje (5 jr.)

5 november 2022

Dit dier is al geadopteerd!

* Andere katten: nee
* Honden: nee
* Kinderen: 16+
* Huis met tuin
* Medicatie: nee

Valentino was geplaatst, maar is teruggekomen. Helaas is zijn baasje heel ernstig ziek. Tino heeft al zijn spulletjes meegekregen. Van mand tot krabpaal. Dus je krijgt zijn uitzet mee. We zoeken iemand niet te zeer op leeftijd voor hem, want dit is nu al de tweede keer dat ‘ie zijn baasje moet verliezen.

Baasje vertelt:

Hij wil het liefst dat je de hele dag in de buurt bent en je schoot steeds ter beschikking stelt om op te zitten of te liggen. Harde geluiden vindt hij vreselijk en gaat dan gelijk op zijn veilige plek onder het logeerbed liggen. Ook als er vreemden zijn zal hij zich eerst terugtrekken en pas komen als hij het vertrouwt. Spelen met de veren en de hengel is zijn favoriete bezigheid, al vindt hij speeltjes met geurtjes ook fijn om mee te spelen. Net zoals de verschillende balletjes die hij tot zijn beschikking heeft. Hij houdt van kroelen als hij jou vertrouwt, en gaat dan spontaan op zijn rug liggen en dan mag je hem op zijn borst en buik aaien. Hij houdt er niet van om opgetild te worden. Voor Valentino is het belangrijk in een heel rustig huis te komen met een tuin. Want ondanks mijn drie balkons merk ik dat hij daar behoefte aan heeft.

Hij mag wel een beetje afvallen, want hij heeft het zich thuis allemaal goed laten smaken. Er werd veel van hem gehouden en lieve Velentino werd dik verwend. Baasje heeft zijn Tino ook Valentino genoemd.

Verhaal van voor de adoptie

Tino liep doelloos door de buurt. Zijn personeel was overleden en hij had geen eigen huis meer. Mensen uit de buurt gaven hem wel eten, maar een warme mand: dat was toch wat hij miste. Hij bleef daarom in de buurt, hopende op een nieuw thuis. Maar bij deze mensen kon hij niet blijven wonen, en toen ze hem vaker zagen plassen, hebben ze ons gebeld. Want dat leek hen niet normaal.

Blaasontsteking

Rond zijn penis zat wat bloed en ook de urine was bloederig. Het vermoeden was dat hij last had van blaasgruis. Dat is een aandoening die, mits niet tijdig gesignaleerd en aangepakt, zelfs levensbedreigend kan zijn. We hebben zijn urine gecontroleerd, maar gelukkig: geen gruis. Tino had last van een blaasontsteking. Misschien had hij dit opgelopen omdat hij buiten op de koude natte grond sliep? Met wat rust, pijnstilling en medicatie knapte hij al snel op.

Verlegen kater

Deze kater lijkt wel een pantertje. Het is een grote zwarte atletische kater. Maar zo groot als hij is, zo klein is zijn hartje, Tino is namelijk een beetje verlegen. En hij was eerst ook een beetje bang, en onzeker. Zodra je zijn kamer binnenkwam sprong hij op zijn plankje en lag dan helemaal achterin het hokje. Met grote ogen keek hij je aan en je zag hem denken. ‘Ga je me pijn doen?’

Zwart knap lief pantertje

Tino wist gewoon niet zeker of we wel lief waren. Hoe blij werd hij toen onze handen hem alleen maar wilden kriebelen. En toen hij dat eenmaal door had, kwam hij direct naar je toe, om dan vervolgens uitgebreid te knuffelen. Hij gaat dan op zijn zijtje liggen en geeft kopjes. Tino is gewoon een grote lieverd. Een zwart knap lief pantertje. Hij heeft gewoon enorme pech.

Wenperiode

We raden met klem aan om hem eerst in een kleine kamer te laten wennen, zodat jullie elkaar goed kunnen leren kennen. Een overgang naar een nieuw huis is voor deze kat heel spannend. Hij zal dan weer even terugvallen in angstig gedrag en zich vast verstoppen onder het bed, of achter het gordijn. Je kan hem het beste even tot rust laten komen, even laten bijkomen van de verhuizing. Meerdere keren per dag hem bezoeken en lekker bij hem zitten en tegen hem praten. Desnoods een boekje lezen, of wat op de laptop werken in zijn kamer. Met allemaal lekkere hapjes, want daar houdt deze smulpaap wel van. Dan gaat hij jouw geur associeren met iets goeds.

Zo zorg je ervoor dat hij zich goed gaat hechten aan het huis en aan zijn nieuwe mensen. En als ‘ie snapt dat alles veilig is, kan je zijn beweegruimte langzaam uitbreiden. Het is raadzaam om dat ‘wen’ kamertje daarna altijd open te laten, want dat heeft hij dan als zijn veilige plek ervaren, waar hij naar terug kan rennen als ‘ie het weer te spannend vindt. Als je hem in één keer los laat in het hele huis, gaat ‘ie zich vast verstoppen. En dan duurt de wenperiode heel erg lang. En hij mag pas naar buiten als hij zijn thuis als die veilige haven ervaart, waar hij naar toe rent en niet van weg rent. Als hij té snel naar buiten wordt gelaten, is de kans op weglopen erg groot.

En vooral: heb geduld en geef hem wat tijd om te wennen aan jou en aan dit nieuwe huis met die vreemde geuren en geluiden..

Tino is ongeveer 5 jaar, gecastreerd, gevaccineerd en gechipt.

Wil jij kennismaken met Tino? Vul onderstaand formulier in.

fotografie @ Dasha Munnik

 

Dit dier is al geadopteerd!