Je wilt er natuurlijk niet aan denken, maar er komt een moment dat je afscheid moet nemen van je huisdier. Je hebt hem een mooi leven bezorgd en andersom heeft hij jou liefde, gezelschap en zoveel meer gegeven. Daar hoort een afscheid bij. We zetten de mogelijkheden voor je op een rij.

Cremeren

Je kunt voor jouw overleden huisdier kiezen voor een individuele crematie of voor een groepscrematie. Bij een individuele crematie kun je zelf bepalen wat je met het as wilt doen. Bij een groepscrematie kan dat niet.

Je kunt je overleden huisdier op afspraak zelf brengen bij een huisdierencrematiorium of je laat hem thuis ophalen. Crematoria komen op afspraak aan huis. Ook kun je ons vragen om het dier naar een crematorium te brengen. Hiervoor geldt het huidige ambulancetarief.

Crematoria bieden altijd gelegenheid om rustig afscheid te nemen van jouw overleden huisdier.

Haaglanden Huisdieren Cematorium
Orionstraat 8 in Den Haag
Tel: 070-3825500

Dierencrematorium Den Haag
Zinkwerf 39 in Den Haag
Tel: 070-3292409

SHCN Dierenuitvaartcentrum Nootdorp
Ambachtshof 6 in Nootdorp
Tel: 088-0331600

Uitvaartcentrum voor huisdieren
Argonstraat 5 in Zoetermeer
Tel: 079-3610909

Zelf begraven

Als je een koopwoning hebt, dan mag je je overleden huisdier in je eigen tuin begraven. Let op: bij een huurwoning mag dit niet!

Als je jouw huisdier in je eigen tuin wilt begraven, zorg er dan voor dat het graf minimaal een meter diep is en dat jouw overleden huisdier los in het graf of in een afbreekbare doos of kist ligt. Je mag geen plastic en andere niet-afbreekbare materialen gebruiken voor het begraven van een dier.

Begraven

Net als voor mensen zijn er ook voor dieren begraafplaatsen. In onze regio bijvoorbeeld Dierenbegraafplaats Zevenhoven en Dierenbegraafplaats Oud-Rijswijk.

Dierenbegraafplaats Zevenhoven
Hogedijk 10 in Zevenhoven
Tel: 0172 408 340

Dierenbegraafplaats Oud-Rijswijk
Sir Winston Churchilllaan 233 in Rijswijk
Tel: 070-3361160

Destructie

Je kunt ook kiezen voor destructie. Dit houdt in dat het lichaam van jouw overleden huisdier wordt verwerkt tot diermeel en vetten die als brandstof kunnen dienen. Dit gebeurt volgens de Nederlandse destructiewet. Overleden huisdieren kunnen een gevaar opleveren voor de volksgezondheid. Het doel van de destructiewet is het voorkomen van hinder, gevaar of schade voor de openbare gezondheid.

Destructie wordt vaak verward met groepscrematie, maar een destructieproces is onvergelijkbaar met een crematie.

In Nederland is Rendac het enige bedrijf dat destructies mag uitvoeren. Zij halen overleden dieren op bij dierenartspraktijken en dierenambulances. Wil je jouw overleden huisdier aanbieden voor destructie? Neem contact met ons op voor het laten ophalen of voor het maken van een afspraak om je overleden huisdier langs te brengen via 070-3282828.

De tarieven voor destructie zijn:

  • vogeltje e.d.: € 2,50
  • cavia / konijn: € 5,00
  • kat: € 8,00
  • hond onder 25 kg: € 15,00
  • hond boven 25 kg: € 25,00
  • geit / schaap: € 25,00