Tuin opruimen? Vergeet de egel niet!

13 december 2022

Wist je dat de egel in de Nederlandse Flora en Faunawet is opgenomen als beschermd diersoort? Egels houden ervan om in tuinen rond te scharrelen en kunnen in één nacht wel enkele kilometers afleggen. Omdat veel tuinliefhebbers in het najaar aan de slag gaan met bladeren opruimen, kan dit wel eens voor problemen zorgen. Egels overwinteren vanaf eind oktober tot april in een nest gemaakt van bladeren, gras en mos. Wanneer egels gestoord worden in hun winterslaap, overleven ze dit helaas vaak niet. Daarom is het heel belangrijk om de egel in je achterhoofd te houden wanneer je toch besluit blad te ruimen. Bovendien zijn egels heel goed voor je tuin! Ze zijn natuurlijke bestrijders van slakken, rupsen en maden. Daardoor zorgen ze voor een gezond evenwicht in je tuin zonder dat je andere chemische bestrijdingsmiddelen hoef te gebruiken.

Tips om egels niet te storen in hun winterslaap

 • Maai nooit ‘s nachts!
  ‘De robotmaaier is een zegen voor mensen met een flinke lap gras in de tuin; de machine maait zonder dat je er naar om hoeft te kijken. Maar de maaier is een ramp voor nachtdieren als de egel. Ze gaan stilzitten bij gevaar. Juist dan worden ze gegrepen door de vlijmscherpe maaimessen.’
  quote: Sieger Lodders, Stichting Dierenopvang Karuna te Haarlo
 • Nestje in de bladeren
  Kijk ook uit met het opruimen van de tuin. gebruik bij voorkeur geen bladblazers. Er kan namelijk zomaar een nestje in die ene irritante hoop bladeren liggen! Of onder die rottige volle struik die met alle regen en warmte van de afgelopen tijd compleet uit z’n voegen is gegroeid.
 • Fluit-geluidje van baby’s
  Een moeder egel verlaat regelmatig het nest. Dan zijn de (eventuele) kleintjes dus af en toe alleen. Ze maken dan vaak een soort fluit-geluid en klinken bijna als piepende vogeltjes. Kleine baby’tjes kunnen maar een paar uur zonder eten en de warmte van mama en het komt helaas wel eens voor dat mama niet terug komt van haar zoektocht. Door bijvoorbeeld de hier eerder genoemde redenen. Dus mocht je dit geluid horen, dan is het absolute noodzaak om direct contact op te nemen met de lokale opvang, of de dierenambulance te bellen.

Tips om je tuin aantrekkelijk te maken voor egels

 • Ruim niet alle bladeren in je tuin op! Verzamel een hoopje in een hoek van je tuin. Kleine takjes, stukjes mos, gras en ander ‘groen’ zijn allemaal handig voor egeltjes.
 • Koop een egelhuisje en plaats die in een rustig hoekje in je tuin (uit de wind). Zorg er ook voor dat er geen water naar binnen kan lopen.
 • Voor egels is het heel belangrijk om vetreserves op te bouwen voor de winter. Veel tuinen zijn tegenwoordig bedekt met tegels en daardoor is het vinden van voer vrij lastig geworden. Zet daarom eten neer in de vorm van kattenvoer, hondenvoer etc. Egels houden van vochtig voedsel. Zet ook een bakje vers water neer (nooit melk!).
 • Pas op: Slakkenkorrels en insectenverdelgers kunnen dodelijk zijn voor egels. Wanneer een egel dit elke nacht een klein beetje eet, kan het gif teveel worden en gaan ze eraan dood.

Bronnen: Egelopvang Zoetermeer, Dierenbescherming en Egelopvang Den Haag

Deel dit bericht!

Meer preventie & advies

Help ons de dieren helpen!